Quantcast
Channel: Lapsellista
Viewing all 245 articles
Browse latest View live

Ihan offline + Ryhmä Hau-arvonta

$
0
0
 


Yhteistyössä Paw Patrol

Ruutuaika, ah! Minä ainakin rehdisti myönnän, että aamun Pikku Kakkonen pelastaa aamukoomani ja että illan versio vastaavasti on mahdollistanut esimerkiksi iltapalan valmistelun ilman joko joko joko joko-mantraa. Ruutuajan määrään (niin lasten kuin vanhempien) olemme kuitenkin pyrkineet kiinnittämään huomiota. Parhaimmillaan lapsille suunnatut pelit ja sovellukset ovat opettavaisia, hauskoja ja tarjoavat hetkeksi viihdykettä, joka pelastaa isommalta kriisiltä, mutta kyllä offline-aika on parasta. Kun ei tarvitse eikä halua olla missään muualla. Minusta on ihan mahtavaa seurata ja kuunnella lasten leikkejä; nähdä, kuinka he keksivät erilaisia tapoja muovata leikkiä ja sen sääntöjä.

Televisiosta tuttu Ryhmä Hau on lasten kestosuosikki ties kuinka monetta vuotta, ja Ryhmä Hau-leluja meillä onkin jos jonkinlaisia. Minusta itse konseptikin on melkoisen kiva: on koiranpentuja, jotka opettelevat toimimaan yhdessä auttaakseen pulaan joutuneita. Sillä maailmahan tarvitsee esikuvia! ;)



Saimme testiin uutuus-Ryhmä Hau-lelut, siis kuvassa näkyvän lentopelastusaluksen (jossa tietysti rakastetuimpien lelujen tavoin on vilkkuvia valoja ja ääntä) figuurin kanssa ja Rolle-lentopelastuskoirafiguurin. Ja kuten arvata saattoi, ne toivat kolme eri ikäistä lasta saman leikin ääreen. Vietimme sometonta päivää ja lähdimme kaikki koiranulkoituslenkille lähimetsään. Lasten toiveesta pakkasin mukaan uudet lelut ja metsässä leikki saattoi alkaa. Ilta-auringon lämpö kasvoilla, lapsien raikaava nauru ja pelastuskoiraleikit, joihin meidän anti-sankari-Lisbemmekin pääsi mukaan, tuntuivat ihanalta irtiotolta kiireisen viikon keskellä. Ihanaa olla offline!

Ja koska jotakuta asia varmaan mietityttää, niin Ryhmä Hau-lelujen laatua minun täytyy ihan erikseen kehaista. Meillä on ollut hyvin, hyvin, hyvin aktiivisessa käytössä ja leikeissä jo varmaan parin vuoden verran Ryhmä Hau-figuureita ajoneuvoineen, ja täytyy todeta, että joka euron arvoisia ovat.

Sain lisäksi arvottavaksi samanlaisen setin, ja huikea tuotepakettiarvonta löytyy Instagramista!


Pehmeät arvot, pehmeät vaatteet + Hilla Clothing-kesävaatearvonta

$
0
0



Kuten monet pidempään blogiani lukeneet tietävät, pyrin vaatehankintoja tehdessäni suosimaan luomupuuvillaa, vastuullista tuotantotapaa ja lähellä valmistettuja tuotteita. Olen aina enemmän tai vähemmän pitänyt omaa buy-cotia, uskonut, että meillä on mahdollisuus äänestää kukkaroillamme ja vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita ja millaisilla tavoilla meille valmistetaan. Siinä missä luonnonkosmetiikkaa tai vastuullisesti tuotettuja luomupuuvillavaatteita vielä muutama vuosi sitten sai vain esteettisistä kivijalkaliikkeistä kaupungin kalleimmilta kauppakaduilta tai verkkokaupoista, löytyy nykyään eettisempiä ja ekologisempia vaihtoehtoja jo ihan hypermarketeista. Hyvä esimerkki on Hilla Clothing, jonka Avainlippu-merkityt, luomupuuvillaiset lastenvaatteet valmistetaan ja ommellaan Jyväskylässä, ja joiden suurin jälleenmyyjä on Prisma. Hilla on pyrkinyt tuomaan markkinoille pehmeitä, lähellä tuotettuja, lapsekkaita ja edullisia lastenvaatteita. Pehmeät, laadukkaat ja kotimaiset lastenvaatteet kuuluvat kaikille!

Hillan kesämalliston 2017 väripaletilta löytyy hempeitä pastellisävyjä ja raikasta keltaista. Itse ihastuin kuoseissa ajattomaan raitaan, leikkisiin polka dot-pilkkuihin ja lapsekkaisiin printteihin. Minulle Hillan kesämallisto toi mieleen metsämansikat, mummolan verrannan ja kesäaamut. Liekö syynä nostalgiset sävyt ja pehmeät materiaalit.

Sain valita Hillalta postausta varten muutamia juttuja esiteltäväksi ja valitsin esikoiselle Pallero-mekon ja Tivoli-legginssit, ja pojille keltaiset raitapaidat ja ehkä maailman parhaimmat collegehousut kauden vaaleansinisessä värissä.



Minä olen ihastunut Hillan college-housuihin, joita meiltä löytyy varmaan neljässä eri värissä. Ostin ensimmäiset colleget alesta ehkä vuosi tai kaksi sitten, ja niiden rento malli yhdistettynä hyvään laatuun ja kulutuksenkestävyyteen (etenkään meidän pojilla legginssejä tai ohuempia housuja ei voi ajatellakaan - polvet ovat puhki nanosekunnissa tätä nykyä) ovat tehneet niistä suosikkeja. Arastelin ensin arkaa vaaleansinistä sävyä, mutta turhaan. Sitä vartenhan sappisaippua ja kuudenkympin pesuohjelmat (joissa Hillat muuten suositellaan pesemäänkin) ovat!



Ehkä eniten pidän Hillasta siksi, että he aidosti tekevät pehmeitä luomupuuvillavaatteita lapsille. Itselläni ainakin moni muuten kiva arkivaate jää ostamatta silloin, kun lastenvaate näyttää aikuisen vaatteelta vain pienemmässä koossa. Hillan vaatteiden suunnittelussa lasten huomioiminen suunnittelun lähtökohtana näkyy kuosien lisäksi leikkauksissa: vaatteet on tehty sellaisiksi, että ne päällä voi kiivetä puuhun, jumpata ja juosta. Ne eivät kiristä eivätkä purista. Kokohaarukka yltää  vastasyntyneistä aina 128 cm-kokoon asti, mutta itse toivoisin, että vieläkin isommille tehtäisiin kohtuuhintaisia, pehmeitä ja luomupuuvillaisia vaatteita.

Ja sitten AAARRRVONTAAN! Sain Hillalta lisäksi arvottavaksi vapaavalintaisen vaatesetin (paita/tunika/mekko + housut/legginssit) tähän postaukseen kommentoineiden kesken. Ovatko Hilla Clothing-lastenvaatteet teille tuttuja? Mitä pidätte kesän uutuuksista? Kommentoi alle 17.6 mennessä ja olet mukana arvonnassa! Mikäli mahdollista, kirjoita kommenttiisi myös sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa. 

6 vuotta

$
0
0

Reilut kuusi vuotta sitten ilma oli samanlainen kuin nytkin. Painostava, kostea ja kuuma. Sade antoi odottaa itseään. Heräsin aamuyöllä ja tiesin, että jotain tapahtuu. Iltapäivällä alkoi rankkasade - ja synnytys, ensimmäiseni. Seitsemältä illalla aika pysähtyi, sade lakkasi. Täydellinen ja kaunis tyttäremme syntyi.

Kuusi vuotta hänen kanssaan ovat olleet elämäni parhaimpia. Siinä ajassa perheemme on kasvanut, me olemme kasvaneet. Kuuteen vuoteen on mahtunut valvottuja öitä, muuttoja, muutoksia. Myöhäisiä iltoja ja aikaisia aamuja. Rakkautta, naurua, haparoivia ensiaskelia, pakattuja kerhoreppuja, itkua, huutoa, uhmaa ja yhteisiä retkiä.

Ihmettelen päivittäin ajan kulua. Syksyllä alkavasta eskarista puhutaan päivittäin, enkä tiedä, kumpaa meistä jännittää enemmän, häntä vai minua. Tuntuu, että hän on hetkessä kasvanut niin isoksi. Kuusi vuotta sitten silitin vaaleaa pumpulitukkaa, nykyään vaaleat letit yltävät lapaluihin.

Eilen juhlimme täydellistä, kaunista, älykästä ja herkkää kuusivuotiastamme. Kuusivuotiasta, joka opettelee lukemaan, rakastaa äänikirjoja ja iltasatuja, polkupyöräilyä, uimahallireissuja ja lautapelejä. Hänen lempivärinsä on mintunvihreä ja hän on hulluna mikroskooppisen kokoiseen silppuun (yleensä sellaiseen, johon glitter jollain tapaa liittyy), jota hänen vaaleanpunainen huoneensakin on tulvillaan. Juuri nyt hän opettelee kirjaimia ja numeroita ja fiilistelee syntymäpäivälahjaksi saadulla Aliaksella.

Tämän kaiken sanoessani hämmästyn itsekin siitä, kuinka aika on kulunut. Tuntuu, kuin olisin pidellyt vastasyntynyttä esikoista sylissäni ihan hetki sitten, ja kuitenkin on niin, etten tunnista meitä vanhoista kuvista. Ne ovat mennyttä aikaa, eri aikakautta.

Viikonloppuna kekkeröimme niin ikään, ensin kavereiden ja sen jälkeen mummien ja kummien kanssa.

Päivät pitkiä, vuodet lyhyitä. Onnea vielä, rakas!

(Ulkoistetut) 6-vuotissyntymäpäivät Heikun Keikun-leikkihuoneella + synttäriarvonta

$
0
0




Raikastamon mehut saatu

Minä rakastan juhlia. Rakastan. Hyvää ruokaa, juomaa, kauniita kattauksia, naurua, kohtaamisia, ystäviä, sukulaisia, kopisevia juhlakenkiä, nutturoita, hilepinnejä ja henkseleitä. Leivontaa, pillivalintoja ja servettien mallailua. Vähemmän pidän apinanraivolla raivaamisesta siivoamisesta, kinastelusta kotona, paikasta toiseen juoksemisesta, yövalvomisista ja siitä, että kun ovikello soi, seison vielä ammeessa hoitoaine päässäni.

Laskin joskus, että meillä kutsutaan kaverit tai sukulaiset koolle noin kaksitoista kertaa vuodessa. Lastemme syntymäpäivien lisäksi kutsumme vieraita vaatekutsuille, nimipäiväkahveille ja milloin mitäkin pienesti kekkeröimään. Ystävämme marinoituvat meidän laillamme ruuhkavuosien kiireessä ja tahmaisissa kaurapuuroaamuissa, joten kaverisynttärit ovat olleet molemminpuolista sielunhoitoa - kahvilla ja pullalla höystettynä vain.

Vaikka pidän juhlajärjestelyistä, vieraista ja leipomisestakin (inhoan vain keittiön raivaamista ennen ja jälkeen), niin lastenkutsujen jälkeen korvissa on soinut monta päivää. Seitsemäntoista lasta kahdessa lastenhuoneessa on vain yksinkertaisesti yhtälö, joka ei voi olla äänetön tai sotkuton. Siivoamme kaksi päivää ennen lastenkutsuja ja kolme päivää niiden jälkeen. Siis punaviinipullon ensin korkattuamme.



Kun sain yhteistyöehdotuksen Heikun Keikun-leikkihuoneelta, olin ensin hieman epäileväinen. Masokisti minussa rakastaa hunajakennopaperipallojen ripustelua, ilmapallojen puhaltelua astmalääkkeen kanssa ja vessan lattian hinkkaamista pikkutunneilla. Valmis paketti servetteineen, teemakoristeineen ja leikkitiloineen tuntui liiankin hyvältä ollakseen totta. Puskaradion ylistävä palaute ja raskas kevät saivat tarttumaan tilaisuuteen, enkä muuten katunut hetkeäkään.

Heikun Keikun-leikkihuone on valoisa ja suuri lasten juhlatila Helsingin Herttoniemenrannassa. Siitä erikoisen tekee se, että juhlatilan varaaja saa aina valita kuuden lastenjuhlateeman valikoimasta itselleen mieluisimman, ja juhlatila koristellaan päivänsankarin teeman mukaisesti. Valittavana on kahden ja kolmen tunnin vuokra-aikoja, ja lisämaksusta saa niin siivouspalvelun kuin teemaan sopivat kertakäyttöastiat lapsille. Juhlatilasta löytyy runsaasti teemoihin sopivia tarjoiluastioita, kahvinkeitin, kahvimukeja, hoitopöytä ja lasten juhlapöytä, jonka ääreen mahtuu noin 20 lasta.  Niin, ja tietysti se varsinainen leikkitila, josta löytyy kaikkea mahdollista ja mahdotonta vintage-henkisestä kaupasta junaratapöytään, nukkekotiin, jättimäiseen merirosvolaivaan ja peleihin. You name it, they got it.



Lisäksi Heikun Keikun-leikkihuoneen Helinalla on ollut tapana koota lapsille valmiiksi pieniä puuhapaketteja tai askartelutarvikkeita valmiiksi, ja esimerkiksi meidän syntymäpäiväjuhlillemme Helina oli koonnut kirjanmerkkipajan.

Meidän kuusivuotias esikoisemme pähkäili pitkään Frozen-teeman ja Pinkin Keijun välillä, mutta pinkki voitti. Kun astuimme sisään, mykistyin hetkeksi. Edes pikkuvanha, sanavalmis kuusivuotiaani ei saanut sanaa suustaan.



Mitä tulee lastenkutsuihin, olivat ne kerta kaikkiaan odotukset ylittävät. Kaikki meni jotenkin uskomattoman rauhallisesti, leppoisasti - ja yllättävän hiljaisesti. Suureen, korkeaan tilaan lasten riemunkiljahdukset ja aikuisten puheensorina vain katosivat, ja lasten korkeudelle sopivat tarjoilupöytä ja ruokapöytä mahdollistivat sen, että jokainen lapsista saattoi tulla ja hakea evästä helposti itse. (Lapsi)juhlijoiden ikähaarukka oli puolesta vuodesta kahdeksaan vuoteen, ja jokainen löysi itselleen mieluisaa tekemistä. Iso, avoin tila teki tilannekatsauksien tekemisestä helppoa (aika monilla lastenkutsuilla olen löytänyt kuopukseni kakkukynttiöiden puhaltamisen aikaan kaivelemasta kukkapurkkeja tai kameralaukkuani toisesta huoneesta).
Syntymäpäiväjuhlien (tai oikeammin kaverikattauksen) suhteen menimme muutenkin sieltä, mistä aita on matalin. Ostin kaikki tarjottavat valmiina tai lähes valmiina, enkä leiponut ollenkaan kakkua kaverikattaukselle. Popcornit, omenamehu, karjanpiirakat, irtokarkit, keksit ja pulla tekivät kauppansa. Kemut olivat i-h-a-n-a-t vaikka itse sanonkin. Kiitos kuuluu vieraille, päivänsankarille ja Helinalle Heikun Keikun-leikkihuoneelta, joka rakensi ihanan teeman syntymäpäiväjuhlillemme.




Kokemuksemme Heikun Keikun-leikkihuoneesta pähkinänkuoressa:

+ Teemasyntymäpäivien järjestäminen on helppoa ja edullista
+ Ekologisuus - kerran tai kaksi käytettäviä koristeita ei tarvitse haalia kotiin, vaan niistä saa nauttia juhlija toisensa jälkeen
+ Ajattomat teemat
+ Paikalle pääsee hyvin niin julkisin liikennevälinein kuin autollakin
+ Hoitopöytä
+ Hyvällä maulla toteutettu leikkinurkkaus ja ajattomat lelut
+ Askartelupaketit sopivat rauhallisemmillekin juhlijoille
+ Koti säästyy sotkuilta (ja melulta)
+ Tarjoiluastiat löytyvät paikan päältä - valmiit tarjottavat voi kantaa vaikka lähikaupasta paikalle ja kaataa kulhoon

- Parkkipaikkoja on jokseenkin niukasti, ja varsinaisia asiakaspaikkoja ei ole
- Teemoja voisi olla enemmänkin ja hieman isommillekin juhlijoille sopivina
- Aikuisten istumapaikkoja voisi olla enemmän

Ja sitten seuraa teidän näkökulmastanne paras osuus: ARVONTA! Sain Heikun Keikun-leikkihuoneeltaarvottavaksi 3 tunnin juhlapaketin kertakäyttöastioilla! Teeman saa tietystikin valita itse, ja vaihtoehtoja on kuusi: Elsan vaaleansininen unelma, Pinkki Keiju, Pikku Kalastaja, Maatilan eläimet, Pepin juhlat ja Hohoi, Merirosvoja! Mikä olisi sinun suosikkiteemasi? Kerro se kommenttiboksissa 10.7 mennessä, ja olet mukana kolmen tunnin lastenteemajuhlapaketin arvonnassa. Jos mahdollista, jätä oheen sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Psst! Samanlainen arvonta on tulossa myös Instagram-tilini puolelle näillä näppäimillä. Vartokaa siis hetki! Tilihän (@annasaskian) löytyy täältä.


Minä, ylioppilas ja aikuisopiskelija

$
0
0

Mekko NOSH (saatu), New Long Drink Companyn lonkerot saatu  

Kaksi vuotta sitten tähän aikaan elimme epävarmaa aikaa. Oli kesä, oli kuuma, oli loma. Mutta mitä syksy toisi tullessaan, sitä emme tienneet. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, kaikki on toisin. Kuukasi sitten tähän aikaan matkasin kotiin takki aivan tyhjänä, yliopiston pääsykokeen tehneenä, osastolta kotiutetun, kirurgisen operaation läpi käyneen, yhä lääketokkuraisen 2,5-vuotiaani vieressä. Olin väsyneempi kuin kuukausiin, ja silti niin helpottunut ja onnellinen. Kaksi vuotta sitten en olisi ikinä voinut kuvitella seisovani tässä. Sanovani nyt näin.

Heinäkuussa 2015 mieheni sai kolmannella hakukerralla koulupaikkansa. Olin haljeta onnesta, ylpeydestä ja helpotuksesta. Tapasin pitkästä aikaa ystäväni, joka kysyi, mitä minulle kuuluu, mitä minä olen tehnyt. Minä vastasin, kuten olin vastannut jo monta vuotta: painiskelemme lasten ruoka-aineallergioiden kanssa, yöt menevät heräillessä, vaippaa vaihtaessa ja itkuista vauvaa kanniskellessa. "Mutta onneksi tunnelin päässä näkyy valoa! Se koulu viimeinkin alkaa, voitko kuvitella, mä itkin monta päivää onnesta, oi, oi, oi, oi, nyt se on ohi, se on OHI", pulputin. Voimaannuttavaa sinkkukesää viettävä ystäväni katsoi minua hitaasti ja kysyi: "Niin, mutta mitä sulle kuuluu? Mitäajattelit tehdä? Milloin menet takaisin kouluun?". En muista, mitä sopersin vastaukseksi. Olin liian hämmentynyt, aivan liian vihainen ja loukkaantunut. Lähdin kotiin itku kurkussa, häpeissäni. Kotiin tullessani tilitin, kuinka toisille mikään ei riitä, kuinka minä en koskaan riitä. Olin tehnyt töitä, ollut lasten kanssa, parhaani mukaan tukenut ja tsempannut, ja kun viimein raskaaseen ja stressaavaan kauteen oli näkyvissä päätös  -  olimmehan siirtymässä ennakoitavampaan ja varmempaan jaksoon elämässämme  -   sain vain vihjauksen tehdä enemmän, yrittää enemmän. Tai siltä se minusta silloin tuntui.

Illalla nukkumaan mennessäni tajusin, ettei kukaan ollut aikoihin kysynyt, mitä minulle kuuluu. Mitä minä halusin. Mikä minua kiinnosti. Kauheammalta tuntui, kun tajusin, etten itsekään ollut aikoihin miettinyt, kuka olen ja mitä haluaisin. Olin jo vuosia ajelehtinut. Luottanut siihen, että elämä ottaa ja elämä antaa.
Silloin minä päätin ilmoittautua aikuislukioon. Tavoitteenani oli suorittaa suuressa viisaudessani kesken jättämäni lukio loppuun ennen hoitovapaan päättymistä, siis vajaassa kahdessa vuodessa.

Kahden lukuvuoden ajan istuin neljänä arki-iltana viikossa koulussa, ja voi pojat, ne olivat ihania iltoja! Yhtä valkoviinipullon ja katkerien epätoivonkyynelten kanssa vuodatettua fysiikan verkkokurssia (kiitokset vain kärsivälliselle ja lempeälle opettajalle) lukuunottamatta menin kouluun aina mielelläni. Suhtauduin varsin avoimesti kurssisisältöihin. Pakkoruotsin sijaan näin mahdollisuuden oppia "uuden" kielen ja mahdollisuuden hyötyä siitä työelämässä, historian kurssien jälkeen lähdin kiertelemään keskiaikaisia kirkkoja kaupunkilomilla ja äidinkielen kurssit saivat minut palaamaan rakkaan lukuharrastukseni pariin, joka oli jäänyt yövalvomisten ja Netflixin jalkoihin.

Eniten opin kuitenkin itsestäni. En ole koskaan ollut erityisen määrätietoinen tai suunnitelmallinen, mutta perfektionisti kyllä. Mihin olen ryhtynytkin, olen halunnut tehdä sen niin hyvin kuin suinkin osaan. Opettajani kannustivat aina minua yrittämään parhaani - mutta muistuttivat että se riittää aina, ylsi sillä sitten läpipääsyyn matematiikan kurssilla tai laudatureihin ylioppilaskirjoituksissa.

Ja nyt seuraa lyhyt mainostus. ;) Minä kävin aikuislukioni muutamaa verkkokurssia lukuunottamatta lähiopintoina Helsingin aikuislukiossa, jota voin lämpimästi suositella kaikille tavoitteista ja lähtökohdista riippumatta. Mielestäni koulumme (tai entinen kouluni) on kyennyt hyvin saumattomasti vastaamaan erilaisten opiskelijoiden ja oppijoiden tavoitteisiin, aikatauluihin ja haasteisiin. Moni opiskelee työn tai perheen ohella, joten tunneille pääseminen ei aina ole mahdollista tai kuten omassa tapauksessani, opiskelu on käytännössä mahdollista vain tunneilla. Minulle tiivistahtinen lähiopetus (eli illan oppitunnit) sopi paremmin kuin itsenäisempään työskentelyyn ja opiskeluun perustuvat verkkokurssit tai harvempien lähiopetuskertojen monimuotokurssit (kerran viikossa lähiopetusta) tai etäkurssit (pari kertaa jaksossa lähiopetusta). Oman lukuvuoden kurssien räätälöiminen omiin tarpeisiin ja aikatauluihin oli siis hyvinkin helppoa. Sekä verkkokursseilla että lähiopetukseen perustuvilla kursseilla opettajat pystyivät huomioimaan aikuisopiskelijoiden varsin rajallisen ajan ja tarjoamaan kotona tapahtuvaan työskentelyyn hurjasti lisämateriaalia ja apuvälineitä YouTube-videoista sanastoharjoitusapplikaatioihin ja dokumenttisuosituksiin.
Terveystiedon kirjoituksiin "harjoitellessani" katsoin Areenasta Akuuttia ja Aamutohtoria Ben&Jerry's-purkin kanssa riippukeinussa ja väitän, että puolet ruotsin aineissa käyttämistäni fraaseista on Solsidanista ja Lola upp och neristä tuttuja. 20 vuotta Emmerdale-fanitusta saattoi niin ikään vaikuttaa englannin kuuntelukokeen hyvään pistesaldoon.

Aikuislukiomme opettajat ovat aktiivisesti pyrkineet murtamaan opiskeluun ja koulumenestykseen liittyviä myyttejä. Ulkoa opettelun sijaan asioita, niiden välisiä suhteita ja merkityksiä kannustetaan ymmärtämään. (Tunti)määrän sijaan painotetaan opiskelun laatua. Oppimisvaikeudet nähdään esteiden sijaan haasteina, joihin tartutaan yhdessä, ongelmia ratkoen.



Minusta tuntui oudolta, kun niin moni juhlissani kiitteli, kuinka suuren työn olen tehnyt ja kuinka ahkera olen ollut. Minä itse näet näen asian niin, että minä olen aina ollut vastaanottava osapuoli. Se, joka on juossut tunnille sydän hakaten viimeisellä sekunnilla ja nauttinut valmiista paketista. Olen ottanut hyvän takanoja-asennon penkissäni ja kuunnellut viherhiukkasten sielunelämästä ja siirtomaavallasta, mennyt kaupan kautta kotiin nukkumaan ja tullut seuraavana iltana takaisin. Helppoa kuin nakki, kuten meillä tavataan sanoa.

Minulle käänteentekevintä aikuislukiossa on ollut huomata, ettei virheettömyys ole täydellistä. Olen aina hävennyt sitä, kuinka paljon puhun, miten puhun ja mitä mietin.  Olen salaa toivonut, että olisin vähemmän puhelias (yritän kyllä!), vakavasti otettava ja viileän asiatyylinen. Viimeistään aikuislukiossa huomasin, että on ihan ookoo puhua tuhat sanaa minuutissa (suora lainaus perhepiiristä), ottaa kantaa ja käyttää hashtageja äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeessa. Ja kun sain olla oma itseni, häpeämättä ja anteeksi pyytelemättä, avautui elämässäni uudenlaisia ovia. Löysin syitä tavoitella jotakin, ja vielä enemmän syitä uskoa siihen, että pystyn saavuttamaan asettamani tavoitteet. Samanlaisen kehityksen havaitsin useassa opiskelukaverissani. Vanhat käsitykset itsestä oppijana, opiskelijana ja ihmisenä murtuivat.

Ja tässä minä nyt olen. Minä olen ylioppilas. Ja minä olen valtiotieteiden ylioppilas. Ja niin onnellinen juuri nyt.



Hei hei, kesäkuu 2017

$
0
0

Oi, kesäkuu. Olit meille niin hyvä. Ja et kuitenkaan ollut - murehdin tuloksiini saakka metsään mennyttä valintakoettani, kuopuksen käden kuntoutumista, kipsiä, syksyn suunnitelmia. Paljon sattui ja tapahtui.

Juhlimme kolmet juhlat. Meillä kävi kaiken kaikkiaan lähes sata vierasta.

Vietimme ensimmäistä kertaa sitten esikoisen syntymän vapaailtaa (tai yötä) yhdessä, kun kaikki kolme pääsivät ensimmäistä kertaa yhtä aikaa mummolaan. Liki kolmevuotiaalle kuopukselle yökyläilykerta oli ensimmäinen.

Leivoin aivan superhyvää kakkua.

Itkin kaupassa. Ei pitäisi mennä mihinkään nälkäisenä.

Kävin kampaajalla.

Keksin noin 735241 erilaista Plan B:tä välivuoden varalle. Kaikki eivät olleet kovin hyviä.

Kävin sairaalassa 3 kertaa, hammaslääkärissä kaksi kertaa.

Ripustin pyykit ulos kuivumaan aina kun se oli mahdollista. Oi, kesä!

Unohdin esikoisen neuvola-ajan.

Pääsin ylioppilaaksi, sain kaksi stipendiä ja itkin kaksi päivää.

Ystäväni soitti viulusoolon juhlissani. Porasin.

Vietettiin (aamu)päivä kylpylässä ystävien kanssa.

Hyvästelin Espanjaan muuttavan ystävän ja itkin (niin, taas). Monta päivää.

Aloitin kahdeksan viikon HIIT-tehokuurin, eli välttelen nopeita hiilareita (siis ajattelen ruokaa noin 23 tuntia vuorokaudessa) ja syön grillattua rahkaa. No ei, en grillattua.

Pääsin yliopistoon. Odotan edelleen ilmoitusta inhimillisestä virheestä.

Näin unta Paavo Lipposesta. (Taas.)

Kaupasta palatessamme ulko-ovessa roikkui kukkalähetys ja maailman ihanin tsemppiviesti, "etärutistus Espanjasta". Itkin ensimmäistä kertaa valintakoehommien vuoksi (onnesta). Kiitos Milla.

Lapset saivat hoitopaikat - samasta päiväkodista. Tämä on syytä mainita, koska Helsingissä eri päiväkoteihin sijoitetut sisarukset eivät ole urbaanilegendaa.

Ostin back to school-mekon, jota vuoden himoitsin. Rapsakka alennusprosentti saattoi vaikuttaa asiaan.

Ja jos itkinkin, niin viimeiset pari päivää olen kulkenut hölmö hymy kasvoillani.

Muumimaailma - meidän kesän ykköskohde

$
0
0


Pääsyliput saatu Muumimaailmalta

Me olemme tavallisesti aika kovia (kotimaan) reissaajia: teemme pieniä päiväretkiä museoihin, leikkipuistoihin, rannoille, lastentapahtumiin ja milloin mihinkin. Tänä kesänä reissut ovat jääneet vähiin, osin kuopuksen käden kuntoutuksen ja toisaalta myös ihan oman loman tarpeeni vuoksi. Joitakin kesäreissuja kuitenkin on, joista emme luovu, ja yksi niistä - suurin ja tärkein - on päiväretki Muumimaailmaan Naantaliin. Vaikka se vaatiikin kokonaisen päivän pitkine matkoineen, on se joka odotetun päivän ja hetken arvoinen!

Muumimaailmaretki oli lapsillemme kolmas laatuaan, ja täytyy sanoa, että nämä reissut ovat parantuneet vuosi vuodelta. Ensimmäisellä kerralla kaksi vuotta sitten kuopuksemme oli noin puolitoistavuotias, ja hänen osakseen jäi lähinnä katsella vaikuttuneena maskotteja ja juosta muiden perässä paikasta toiseen. Viime vuonna Muumimaailmaan jäi tutti, ja tänä vuonna suunnistimme yhdessä kartan kanssa kaikki kirjoista ja televisiosta tutut paikat ja kotikolot läpi. Niin ikään hiljan kuusi vuotta täyttänyt esikoinen oli fiiliksissä reissusta, uskaltautui yhteiskuvaan Muumi-hahmojen kanssa ja tutki tarkasti jokaisen yksityiskohdan korurasiasta vintin katossa lymyävään lohikäärmeeseen. Vielä kolmannellakin kerralla löysimme uusia ja hauskoja juttuja, paikkoja ja nähtävää. Tämä säilyy kesän ykköskohteena.



Tällä kertaa kävimme koluamassa kaikki salaisimmat (ja pimeimmät) kolot, vintit ja kellarit. Kaikista kovin juttu oli Mörön koti Yksinäisillä vuorilla - myös liki kolmevuotiaan kuopuksen mielestä, joka piti kättään tiukasti silmillään ja kieltäytyi katsomasta ympärilleen. Tai lähtemästä pois.




Muumimaailma on siis Naantalissa sijaitseva, saareen rakennettu teemapuisto. Legendaarisen Muumitalon lisäksi Muumimaailmasta löytyy eri hahmojen koteja, sekä esimerkiksi satupolku, jota pitkin rattainkin on helppo taittaa matkaa ja jonka varrelta Yksinäiset vuoret löytyvät. Minusta hienointa on, että kaikkeen saa koskea ja kaikkea saa kokeilla, taloissa ja ulkona. Muumimaailmasta löytyykin paljon nähtävää, koettavaa ja kokeiltavaa: keppihevosrata, Edvardin laiva, kinttupolkuja, seikkailurata, kesäteatteri, musiikkiesityksiä ja tietysti pitkin Muumimaailmaa kiertelevät, jutustelevat hahmot.

Muumimaailmaan kulkee (maksullisesta, toimii mm. EasyParkilla) Muumiparkista non-stopina liikennöivä, ilmainen Muumibussi, mutta ruuhkan sattuessa Muumiparkista on varsin kohtuullinen matka kävelläkin saarelle - ja sitä paitsi, nostalgisilla ja tunnelmallisilla pikkukaduilla oli varsin ihanaa taittaa matkaa. Verkosta lippunsa ostava pääsee edullisemmin ja välttää usein myös jonot.

Muumi-faneille Muumimaailmasta löytyy nähtävää ja koettavaa ikään katsomatta. Lapsemmehan ovat oikeasti Muumimaailma-vieraita jo toisessa polvessa - me olemme fanittaneet Muumeja kauan ennen heitä! Suosittelisinko viittä tuntia autossa ja toista mokomaa teemapuistossa kolmen alle kouluikäisen kanssa? Todellakin!

Vaiheita

$
0
0


"Se on vain vaihe", tavataan pienten itkuisten tai ikiuhmaikäisten lasten vanhemmille lohdutukseksi sanoa. Vain vaihe. Ohimenevä, aikanaan helpottava. Vaiheet tulevat, vaiheet vaihtuvat. Toisinaan muutos tulee hiljalleen, kuin huomaamatta, jotkin vaiheet alkavat tai loppuvat yhdellä kellonlyönnillä.

Ja voi, on niitä vaiheita ollutkin.

Oli vaihe, jolloin kärsimätön puolitoistavuotias työnsi protestina sormensa kurkkuun ja oksensi, kun koki palvelun laadun riittämättömäksi. Mikroaaltouunin minuutti lounasaikaan oli nälkävuoden mittainen - ja siinä todellakin ehti kaksi kertaa oksentamaan keittiön pöydälle.

Oli vaihe - vuosien mittainen - jolloin en nukkunut yli viiden tunnin yöunia.

Oli vaihe, jolloin joku ehti riisumaan kaikki vaatteensa marraskuisina kerhoaamuina juuri sillä sekunnilla, kun olimme astumassa ovesta ulos.

Oli vaihe, jolloin kaikki nukkuivat päiväunia. Eri aikaan. On vaihe, jolloin kukaan ei nuku enää nuku päiväunia.

Oli kesä, jona irrotettiin apupyörät ja otettiin ensimmäiset askeleet.

Oli vaihe, jolloin kahvia ei ehtinyt koskaan juoda kuumana.

Oli vaihe, jolloin kauhulla mietin, mitä aikaansaava lapseni oli kerhopäivänä tänään keksinyt. Tai että mitä hän oli kertonut täytenä totena (hän esimerkiksi kertoi, että aikoo isona tulla Jeesus-Batmaniksi ja että on syntyessään kuoriutunut dinosauruksen munasta).

Oli vaihe, jolloin hoitolaukku oli naparetkimallia.

Oli vaihe, jolloin koti oli vuorattu lapsilukoin, viritelmin ja keittiöportein.

Oli ja on edelleen vaihe, jolloin suurin osa projekteista ja tehtävistä asioista jumiutuu tilaan seuraavalla lomalla/ensi viikolla/huomenna/talvella/kesällä/joo joo kohta. Tälläkin hetkellä Henkka hioo tammipöytää, joka on odottanut sitä seitsemän vuotta. Kellaria läpikäydessäni niin ikään löysin viisi vuotta sitten aloittamiani virkattuja koreja (joista piti tulla pyöreitä mattoja, mutta niiden reunat käpristyivät).

Oli vaihe, jolloin istuin arki-illat koulussa. Oli vaihe, jolloin luin 50 tuntia viikossa valtiollisen kilpailukyvyn mittaamisen ja painottamisen haasteista ja hyvinvoinnin jakautumisesta. Se vaihe onneksi jatkuu ainakin seuraavat viisi vuotta, joskin ilman kalvavaa epätietoisuutta.

Oli vaihe, jolloin pelkäsin ja murehdin tulevaa syksyä. Kehitin parikymmentä erilaista plan B:tä, itkin taas ja murehdin lisää.

Sitten tuli viikko, jossa moni vaihe päättyi. Sain soiton päiväkodista, ja tiedon siitä, että kaikki kolme pääsivät samaan ihanaan lähipäiväkotiin. Saman viikon keskiviikko oli aivan tavallinen päivä, kunnes se lakkasi olemasta aivan tavallinen. Paistoin iltapalalettuja, kun lukupiirin What's App-ryhmään tuli tieto pisteiden kirjautumisesta yliopiston sivuille. Tuntia myöhemmin tuli hyväksymiskirje sähköpostiin. Poltin muutaman letun, pilasin paistinpannun ja laitoin cavan pakastimeen. Vasta päiviä myöhemmin uskalsin iloita.

Nyt elämme vaihetta, jossa kahvin ehtii juoda lämpimänä (ja santsatakin), jossa rattaita ei aina tarvita,  ja jossa aurinkorasvan tai hellehatun laittamisesta ei tarvitse kinata puolta päivää. Lastenhuoneista kuluu tasainen puheensorina ja he leikkivätkin suurimman osan aikaa sulassa sovussa. Nelivuotias oppi ajamaan ilman apupyöriä, kuusivuotias opettelee kirjaimia ja katsomaan kelloa, ja liki kolmevuotias on kirinyt lääkärikäynneissä takaisin kaiken sen, miltä kahden vanhemman lapsen kanssa säästyimme. Hän kiipeää kirjahyllyjen päälle, roikkuu yhdellä jalalla voimistelurenkaissa ja sukeltaa turvavöistä asfalttiin neljästäkymmenestä "älä nouse seisomaan rattaissa"-kiellosta huolimatta. Tässä samassa vaiheessa hän päästää irti kädestäni iltapäiväruuhkaisen kaupan kassajonossa ja ilkikurisesti hymyillen ilmoittaa: "Nyt minä lähden karkaamaan".

Niin ikään elämme vaihetta, jossa kuusivuotiaan kanssa täytyy keskustella maailman tilasta - yleensä kahdeksalta illalla tai ennen aamuseitsemää. Tällä viikolla häntä on mietityttänyt perusteemojemme vanhemmuuden, aikuisuuden ja ajan lisäksi esimerkiksi toinen maailmansota, pakolaiskriisit, kansainvälinen kriisiapu ja suurvallat. Keskustelu sai alkunsa, kun hän kysyi, missä hänen isoisovanhempansa ovat syntyneet - yep, that escalated quickly. Ja minä kun niin pelkäsin joutuvani selittämään hänen ikätasolleen sopivalla tavalla, miten niitä vauvoja nyt oikein tulee (ainakin saman ikäisten lasten ystäväni ovat joutuneet kuulemani mukaan kiperiin tilanteisiin ruuhkaisissa kaupan kassajonoissa ja liikennevaloissa).

Elämässämme on alkamassa uusi, aivan erilainen vaihe. Alle kahden viikon päästä alkaa sekä päiväkoti että esikoulu, relun kuukauden päästä aloitan itse opintoni. Hankintalistalla on lääkärin todistuksien ja miljoonan liitteen lisäksi kurahousuja, kumisaappaita, sisätossuja, nimikointitarroja,  uudet välikausivaatteet, kannettava tietokone, koululaukku ja vaikka mitä muuta.

Eniten kauhistuttavat aikataulujen tai sopeutumisen sijaan kaksi asiaa: aamut ja lähdöt. Ne näet edustavat niitä asioita, jotka eivät inhokkilistallani ole kausiluontoisia. Ei ole ollut aamuangstivaihetta. Olen aina inhonnut kumpaakin; lähtemistä ja aikaisia aamuja. Tiedän pärjääväni kaikessa muussa, mutta aamut ja lähdöt. Not my cup of shit.

Hengitän syvään sisään ja lausun mielessäni sanat, jotka eivät ole koskaan lohduttaneet ketään: se on vain vaihe.


Ensimmäinen päiväkotiviikko ja miten se meni noin niinku omasta mielestä

$
0
0


Huh. Ja huh. Jotenkin ajattelin, että tämä uusi vaihe elämässämme - kuuden vuoden kotiäitiyden päättyminen ja päiväkoti-ja eskaritaipaleiden alkaminen - olisi sellainen tunnelmallinen ja vatsanpohjaa kutitteleva siirtymäriitti, jota kaihoisana muistelisimme. Mielessäni jo näin, kuinka päästän kädestä irti (ainakin symbolisella tasolla), hyvästelen heidät portilla ja kuivaan silmäkulmani. Kuinka aamuaurinko saisi pellavaiset kiharat hohtamaan ja kuinka suurina päiväkotireput keikkuisivat pienten (ja valtavan onnellisten) nuppujeni harteilla. Siinä me sitten vaihdettaisiin vielä ne viimeiset, rakastavat katseet, joilla viestittäisimme toisillemme, että kaikki menee hyvin.

Ja paskat.

En suoraan sanottuna edes muista, mitä heille ensimmäisenä aamuna puin päälle. Nimikoin vaatteita silkkiteipillä ja permanenttitussilla puolille öin, heräsin aamulla sairaan väsyneenä ja tsemppasin lastenohjelmien äärellä koomaavia lapsia kohti eteistä, koska tietysti minulla oli samaisena aamuna ennen päiväkotia vielä akuutti hammaslääkäriaika keskustassa neljä viikkoa jatkuneen tauottoman säryn vuoksi. 4,5-vuotias rallateli iloisena kenkiä pukiessaan Antti Tuiskun Rahan takii-biisiä: oi oi oi oi, elämä on julmaa, mun on pakko twerkkaa, että saisin fyrkkaa... joten ulos ja juhliin, rahan takii, taas mennään, rahan takii, kello on melkein 07:45.... Minä pidättelin naurua ja taputin kohteliaasti. Ja hoputin.

Kun naama puutuneena, lakananvalkoisena ja kuolemanväsyneenä pääsin päiväkodille (edelleen muuta perhettä hoputtaen), sain nipun papereita täytettäväksi. Samalla selvisi, että erikoisruokavalioiset kuitenkin tarvitsevat lääkärintodistuksen, vaikka olin asiasta nelisen viikkoa aiemmin kysyessäni saanut kieltävän vastauksen. Emme jääneet lounaalle, koska pojillemme sopivaa lounasta ei vielä ollut.

Kotona meitä odotti virallisen näköinen kirjekuori, joka kätki sisäänsä päätöksen täydestä asiakasmaksusta. Saimme kolme viikkoa ennen liitteiden toimittamisen määräajan umpeutumista postitetun päätöksen, jossa kerrottiin, ettemme olleet toimittaneet liitteitä ajallaan. Ja kuinka ollakaan, käsittelijän puhelinaika oli päättynyt kaksi minuuttia aikaisemmin.
Hengitin syvään, soitin kolmeen eri opintotoimistoon kunnes löysin avoinna olevan, pakkasin perheen autoon, tilasin tulostimen täpötäyteen ja ruuhkaiseen ostoskeskukseen, soitin lääkärille, hain tulostimen, hain opiskelija-todistukset, ja koska kukonlaulun aikaan herätetyt tyypit nukahtivat autoon, kävimme myös päivittämässä matkakorttialennukset, hain koulun kirjastokortin ja lääkärintodistuksen. Kotona aloin tulostamaan liitteitä ja aloitin hoitovirhekantelun luonnostelun (long story short: aivan liian harvoin saa suuhunsa kerran hammaslääkärin suussa käyneitä instrumentteja).

Seuraavana aamuna jonotin tunnin kaupungin puhelinpalvelussa päiväkodin pihalla, ja kuulin, että joku oli painanut vahingossa liian aikaisin enteriä. Sitten huomasin kadottaneeni kotiavaimeni. Soitin  kaikki käymäni paikat kauppakeskuksesta opintotoimistoon, postiin ja kylpylään läpi, kauhuissani mietin taloyhtiön lukkojen uudelleensarjoituksen hintaa ja kotivakuutuksen omavastuuosuuden suuruutta, ja tietysti ruoskin itseäni. En jättänyt kotona yhtäkään nurkkaa tai laatikkoa tutkimatta. Koko kesäloman konmarittaneena ja koko elämäni kadonneita tavaroitani etsineenä ei vain tullut mieleen katsoa paikasta, johon ne kuuluvat. Laukun avaintaskusta.

Keskiviikkona löysin 120 silitettävää nimikointilappua, jotka anoppini aikoinaan säästi. Siinä meni keskiviikko. Hetken harmittelin, että ehdin jo tilata saman verran tarraversioita, mutta kolmenkymmenen välikausiasusteen silittämisen jälkeen totesin, ettei se ollut lainkaan hätävarjelun liioittelua. (Siis kuinka paljon kolmella lapsella edes voi olla vaatetta?)
Keskiviikkona kuopus myös kiljui kuin palosireeni päiväunille käydessä. Kettu oli hukassa ja elämä vinossa.

Torstaina alkoi kauan odotettu eskari, ja eskarilainen itse alkupiiriin istuuduttuaan vilkaisi meitä kysyvästi ja pyysi poistumaan paikalta. Niin ikään päivän päätteeksi hän ei kapsahtanut kaulaamme onnellisena jälleennäkemisestä, vaan tuhahti vain: "No vihdoin!"

Perjantain makasin flunssassa kotona, katsoin Ally McBealia ja join chai-teetä. Ensimmäisen viikon viimeisen päivän kunniaksi mentiin jätskille. Vihloi muuten vietävästi.

Ja koska tämän vuoden päivystyskiintiömme ei ole ilmeisesti vielä täynnä, lähti mieheni tänään liimauttamaan leikkien tuoksinassa auennutta takaraivoa Lastenklinikalle.

Onneksi viikkoon mahtui paljon hyvääkin:

Päiväkodin ja eskarin henkilökunta vaikuttaa todella ihanalta, ja päiväkodille on ollut kiva mennä. En voisi enkä aio esittää, että päiväkoti olisi meille vain paikka, jossa lapsia hoidetaan, kun emme itse siihen päiväsaikaan kykene. Minulle kyse on vastavuoroisesta, tunnustuksellisesta ja luottamuksellisesta kasvatuskumppanuudesta.

Soitin puolentoista tunnin Skype-puhelun ystävälle Espanjaan - ilman lapsia ja viinin äärellä. Oli niin paljon puhuttavaa, ja vielä jäi niin paljon puhuttavaa. Jos on sama kengänkoko, lapsiluku ja lämmin suhde sekä politiikkaan että Emmerdaleen, niin sielunkumppanuutta voi vaalia myös tiskaamisen ja viinin juomisen ohella etänä (tai siis mä katselin kun hän tiskasi).

Jotenkin ajauduin NOSH-kutsuilla tilanteeseen, jossa en ostanut mitään (vielä), ja jossa keskustelu ajautui luomupuuvillasta sote-uudistukseen. Lupasin tulla jatkossakin paikalle.

Söin ihan taivaallisen ihanaa porkkakakkua.

Sain ensimmäisen kouluviikon ohjelman. En kyllä tiedä, onko se kauhean hyvä juttu, koska siihen oli kirjattu kuudet juhlat - siis enemmän kinkereitä, kuin joilla olen viimeisen KUUDEN VUODEN aikana ollut.

Kävin lenkillä ystävän kanssa. Raasu joutui kyllä kuulumisia kysellessään tämän saman tykityksen uhriksi.

Katselin salamointia ja puista repeileviä oksia parvekkeella kiitollisena siitä, että minulla ei ole minkäänlaista festari-geeniä, ja etten siis about kaikkien muiden tuttujeni tapaan ollut Flow'ssa.

Ensimmäistä kertaa kuukausiin en nähnyt unta Paavo Lipposesta. (Hänen roolinsa pääsykoeainestossa teki mitä ilmeisimmin lähtemättömän vaikutuksen, koska hän on seikkaillut yrmeänä unissani huhtikuusta saakka.)

Löytyykö ruudun takaa muita päivähoidon tai esiopetuksen aloittaneita? Miten on lähtenyt käyntiin? Entä te päivähoidon konkarit, onko teillä antaa hyväksi havaittuja life hackseja? Paljastakaa heti!

Sunnuntaisin tapahtuu suurenmoisia asioita

$
0
0


Lempiviikonpäiväni on aina ollut sunnuntai. Sunnuntaiaamuisin nukkuva kaupunki on ihastuttava. Levollinen ja hiljainen. Sunnuntailehdessä ja höyryävässä aamukahvissa on aina ollut jotakin aivan erityisen hienoa. Niin, minä pidän sunnuntaipäivistä, erityisesti nyt, kun lapset ovat arkipäivät hoidossa ja me olemme (toistaiseksi) viikonloput kotona. Pitkän viikon päätteeksi on ihana vaan olla kotona, tehdä viikkosiivousta, pakata kassit ja reput tulevaan viikkoon, katsoa pitkään lasten kanssa aamun lastenohjelmia ja latailla akkuja.

Tähän sunnuntaihin mahtui kuitenkin yksi suuri ja merkittävä virstanpylväs. Kuusivuotiaan heiluva hammas lähti irti välipalalla. Hän juoksi kunniakierroksen kodin läpi, kikattaen ja onnellisena kiljuen. Hän halusi hampaasta kuvat, koska halusi kertoa tästä suurenmoisesta päivästä (suora lainaus) Espanjaan muuttaneille ystävilleen.

Erityisesti tällä viikolla on tuntunut siltä, että päivät ovat olleet pitkiä mutta vuodet lyhyitä. Yksi syy saattaa tosin olla se, että sain viimein printattua lasten kastekehyksiin vauvakuvat. Että jos mietitte nimiäislahjoja, niin vauvakuvakehystä parempi idea saattaa olla hammasrasia (vaikka maitohampaiden säilöminen onkin mielestäni vähän kyseenalaista). Toisilta niiden täyttäminen vie näet yhtä kauan.


Viimeisen lomapäivän iltana

$
0
0
Nokkelimmat pokkelimmat ovatkin huomanneet, että blogi on päivittynyt säännöllisen epäsäännöllisesti. Yhtenä ja suurimpana syynä on oikeasti ollut tarve pitää vähän taukoa kaikesta rankan kevään jälkeen. Luonnoksissa on valtavasti juttuja maan ja taivaan väliltä (no, ei ihan, mutta vaaleanpunaisesta makkarista, vanhemmuuden tähtihetkistä, kouluun menemisestä ja koirasta ainakin). Yksi niistä on tämä

Viimeistä lomapäivää viedään. Kolme viikkoa päiväkotielämää on takana päin, ja huomenna täytyisi rientää orientoitumaan kouluhommiin. Ennakko-odotukset viikoilta yksin kotona päiväsaikaan olivat aika erilaiset. Taisin kirjoittaa kalenteriini Netflix and chill. Tirsk tirsk. Tosi asiassa viimeisellä lomaviikolla olen...

Nimikoinut, nimikoinut, nimikoinut ja nimikoinut. Ja pyykännyt, pyykännyt, pyykännyt. Paljonko kolme lasta muka tekee pyykkiä päiväkodissa?

Heltynyt tuhat kertaa antamaan juustoa, maksamakkaraa ja puutarhavadelmia tämän katseen nähdessäni:



Rynnännyt sadepäivän aamuna kauhuissani kauppaan etsimään 4,5-vuotiaalle kumisaappaita, tietysti itseäni ruoskien, koska ulkoiluhan on tietysti varustekysymys. Ja varustehuolto, niin, se on mun juttuni. Autossa muistin, että ostin samanlaiset kumisaappaat kolme viikkoa aiemmin. Siellä ne päiväkodin kumisaapasparkissa odottivat nimikoituina.

Lohduttanut öisinkin (päiväkoti)ahdistustaan itkeviä lapsia (ilmeisesti kyseessä on kuuluisa kakkosviikon reaktio), maanitellut kolmevuotiasta pois sängyn alta 07.20 maanantai-aamuna, lahjonut, rukoillut, tsempannut. Olen pidätellyt kyyneleitä irroittaessani päiväkodin eteisessä minuun kauhuissaan tarrautuvia lapsia ja vakuutellut, että iltapäivällä nähdään. Perjantaina he juoksivat onneksi jo kilpaa soittamaan ovikelloa.

Olen pelännyt, että teenkin kaiken ihan väärin. Että olen mokannut ja pahasti. Olen itkenyt päiväkodin portilla, kotona yksin lounaalla ja Prisman kassajonossa. Olen myös itkenyt onnesta. Meidän lapsia hoitavat ihanat tyypit.

Sain kutsun vanhempainiltaan. Olin kuolla ylpeydestä ja liikutuksesta. Itkin taas. Kävin siellä vanhempainillassa. En itkenyt. Mietitte kuitenkin.



Leikkinyt hammaskeijua. Hammaspalkkioksi ostamani Lego Friends-paketin kasaamisen jätin kyllä suosiolla Henkalle. Not my regular cup of coffee.

Olen koonnut valokuva-albumin päiväkotiin vietäväksi, ja tullut todenneeksi että a) itsestäni ei liiemmin ole spontaanisti otettuja kuvia (paitsi niitä joissa ahdan kakkua suuhuni juhlissa silmät kiinni ja huonossa ryhdissä) b) hämmentävän monissa kuvissa komennan tuimasti jotakuta tai pyörittelen silmiäni.

Olen löytänyt täydellisen ja maailman parhaimman hopeashampoon. Toistaiseksi selvitystyön alla on, kuinka violetin värin saisi pois kynsistä. Ja hiusrajasta. Ehkä ensimmäiseksi kynsistä. Näytän hypotermia-potilaalta.

Tapasin uusia ihmisiä, ja unohdin nimeni kun sitä kysyttiin. Siis oman nimeni. Kyllä hävetti.

Tehtiin oman lapsuutemme herkkuja, kuutamokiisseliä ja vispipuuroa (tosin punaherukoista ja gluteenittomana versiona speltistä). Ne eivät varsinaisesti nostattaneet heissä riemunkiljahduksia.

Kävin opiskelijariennoissa, eli istuin tunnin sateessa, juoksin vastentahtoisesti yhteisleikeissä ja palelin, skippasin jatkot ja lähdin kotiin lauantaisaunaan - ja vilustuin silti. Puuttuva festari/abiristeilygeeni nosti taas päätään. Täti-ihminen täällä vaan, hei!


Katsonut Ally McBealia ja aloittanut Urho Kekkosen päiväkirjakokoelman ensimmäisen osan lukemisen. Kuvan 25 eurolla mökkikirppikseltä löytynyt muotokuva liittyy asiaan.

Vietimme spessupäivän 4,5-vuotiaan kanssa, jota pohjustimme sanomalla, että nyt voi tehdä melkein mitä tahansa. Hän ehdotti pikamatkaa Espanjaan ystävien luo, mutta onneksi hyvänä kakkosena oli kirjastoreissu. Luimme myrkkykäärmeistä, dinosauruksista ja kilpa-autoista, hankimme hänelle oman kirjastokortin ja hän sai lainata lastenkirjaosastolta yhden kirjan.
Loppu onkin legendaa: hän valitsi kirjan, joka kertoo 80-vuotiaasta homopariskunnasta, jota ei huvita viettää joulua, ja joiden parisuhde on muuttunut arkisen harmaaksi. Kirjassa he seikkailevat riennoissa, syövät pohjattomia kakkuja ja toinen rakastuu petolliseen gigoloon, mutta palaa sitten tutun ja turvallisen kumppaninsa luo. Hän. Löysi. Sen. Itse. Lastenosastolta. En tiedä, ehkä vaihtelu tosiaan virkistää - iltasaturepertuaarissa siis.

Join pressitapahtumassa kuohuviiniä ja tapasin kavereita. Sitten hyppäsin metroon ja palasin arkeen, eli ostin Lidlistä margariinia ja rintaliivit, astuin koiranpissalammikkoon kotiovesta sisään astuessani ja menin nukuttamaan pulputtavaa (melkein) kolmevuotiasta. Eli liimasin niitä hemmetin nimikointitarroja hämärässä lastenhuoneessa.

Pesin sunnuntaipäivänä mielenosoituksellisesti kaksi kuivaushuoneellista pyykkiä (ja ihmettelin lukuisia kertoja, miksi vaatteistani puuttuu nimitarra! Että mistä kaikki nyt tietävät, että tämä on Annan paita!), kylpyhuoneen lattiasta kattoon höyrypesurilla ja hinkkasin keittiön joka ainoan kaakelin puhtaaksi sillä samalla höyrypesurilla. Marttyyrikruunu painaa edelleen otsaa.


#Teesitämitärakastat - mun tarina

$
0
0

Kaupallisessa yhteistyössä UKKO.fi

Olen kirjoittanut tätä blogia 6,5 vuotta. Sinä aikana olen kirjoittanut neljässä eri osoitteessa, tavannut kymmeniä mielenkiintoisia ihmisiä, päässyt tekemään ja kokemaan huikeita juttuja erilaisista workshopeista tehdasvierailuihin, olen istunut kilpa-auton kyydissä kahdensadan kilometrin tuntivauhdissa, lehtikuvauksissa ja ottanut kantaa ajankohtaisiin asioihin eri medioissa. Olen ollut kohtalaisen avoin uusille jutuille ja keväällä heittäydyin vapaapudotukselta tuntuvaan projektiin, hain miltei 1500 ihmisen tavoin koulutusohjelmaan, joka ei lupaa töitä valmistumisen jälkeen tahi kovia kuukausipalkkoja. Yhtä olen kuitenkin pelännyt enemmän kuin mitään muuta: Y-tunnusta.

Kun elämäntilanteessa on paljon liikkuvia palikoita pienistä lapsista uusiin uriin ja opintoihin, olen tietoisesti halunnut pitää työkuviot mahdollisimman helppoina ja joustavina. Bloggaaminen on mahdollistanut lisätulot kotoa käsin, omassa aikataulussa ja itselle sopivalla tavalla; saan tehdä työtä, jota rakastan, ja kirjoitan ja kuvaan kun haluan, mistä itse haluan ja silloin kun minulle sopii. Tietysti esimerkiksi kaupallisten yhteistöiden suhteen on selvää, että niille on asetettu tietyt aikaikkunat, mutta sillä, teenkö hommani valmiiksi maanantaiaamuna vai torstaiyönä, ei ole väliä. Blogeissa kaupalliset yhteistyöt ovat varsin kausiluontoisia ja ne elävät kuukausittain ja vuosittain, eli tulot ja tehdyn työn määrä vaihtelee ainakin minun tapauksessani hyvinkin paljon. Parhaana vuotenani laskutin liki kuusi kertaa enemmän kuin esimerkiksi kuluneen vuoden aikana.
Sitoutuminen kuukausittaisiin maksuihin, tulojen arvioiminen ennakkoon tai paperitöiden tekeminen ei ole mun juttuni, ja kuten todettu, tässä kohtaa elämääni arvostan riskittömyyttä ja joustavuutta, joten jo vuosien ajan olen käyttänyt UKKO.fi-laskutuspalvelua erilaisten töideni laskuttamiseen. Kuvankäsittelyohjelman lisenssiä ja domainia lukuunottamatta minulla ei ole kuukausittaisia kuluja, ja laskutuksesta kiinteitä kuluja ei ole laisinkaan, sillä eläkevakuutusmaksut ynnä muut menevät laskutuksen mukaan. Jos ei ole laskutusta, ei ole kulujakaan. Se on helppoa ja vaivatonta sekä minun että asiakkaideni kannalta, sillä laskutuspalvelun käyttö on mahdollistanut yhteistyön myös pienempien toimijoiden ja yrittäjien kanssa, joilla ei olisi resursseja ottaa minua palkkalistoilleen ja joiden kanssa yhteistyöt jäisivät siis tekemättä.

Yksi parhaimmista ominaisuuksista, joka UKKO.fi:ssä on, on reaaliaikainen kirjanpito. Näen hallintapaneelistani kaikki heidän kauttaan laskuttamani laskut; erääntyneet, erääntyvät, maksetut, luonnoksetkin. Kun esimerkiksi päivähoidon asiakasmaksujen määrittämistä tarvittiin tulotietoja, sain  koko kuluvan vuoden sivutulot yhdellä napin painalluksella printattua liitteiksi. Nyt opintotukiaikana arvostan tätä joustavuutta vieläkin enemmän, koska opintotuen (minimaalisen pienet) tulorajat asettavat laskutukselle oman kattonsa. Pystyn seuraamaan tulotietojani nopeasti ja laskuttamaan sekä nostamaan palkkoja itselleni sopivassa tahdissa. Myös verotuksen kannalta homma on selvää: UKKO huolehtii kaikista kuluista puolestani. Laskuista pidätettävä 5% palvelumaksu on minusta ollut oikein hyvä diili tästä mielenrauhasta ja joustavuudesta. Voin tehdä sitä, minkä parhaiten osaan.

Lainsäädäntöön tehdyt, kevytyrittäjien työttömyysturvaa heikentävät uudistukset keväällä epävarmassa tilanteessa puistattivat, sitä en käy kiistämään. TE-toimistoni mukaan (soitin tietysti kauhuissani) päätoimisena opiskelijana tilanteeni on kuitenkin suhteellisen turvallinen. Ja sitä se kuulemma oli hoitovapaallakin.



Moni teistä ehkä huomasikin, että hiljennyin kevääksi opintojen äärelle. Erityisesti keväällä arvostin työkuvioideni joustavuutta; sain viettää parhaan vireystilani tunnit pääsykoeaineistoa lukien, ja toisaalta sen jälkeen nollata päätä tekemällä jotain ihan muuta. Minun ei tarvinnut anoa vapaata, vaihtaa kenenkään kanssa vuoroja tai jättäytyä kokonaan pois, vaan saatoin jatkaa töitä erilaiseen, itselleni sopivaan tahtiin.

Ennen kaikkeaUKKO sopii minulle siksi, että se todellinen ammatillinen kunnianhimoni tai uranäkymät suuntautuvat toisaalle. Olen saanut tästä todella paljon (ja nyt ikäväkseni en puhu rahasta vaan immateriaalisista asioista kuten ystävistä, kokemuksista ja esimerkiksi itseluottamuksesta kirjoittajana ja viestijänä), mutta vastoin monien muiden bloggaajien tavoitteita haaveilen päivätyön jättämisen sijaan vakituisesta, mielenkiintoisesta työstä jota rakastaisin. Kun pari vuotta sitten menin aikuislukioon, oli haaveissani lähteä opiskelemaan viestintää (jonka tosin aloitan vain sivuaineena ensi viikolla). Minulle on siis jo ollut vuosia selvää, että haluan jatkossakin vaikuttaa ja olla vaikuttaja, mutta erilaisissa kanavissa, ja se on ennen kaikkea bloggaamisen ja sen kautta kokemieni upeiden juttujen mahdollistamaa. Tämä on minulle paljon enemmän kuin sivutyö, mutta tämän pitäminen vain sivutyönä on vapautta valita ja olla joustava. Ja juuri näitä samoja ominaisuuksia arvostan myös laskutuspalvelun käyttäjänä ja freelancerina.

Psst! Lisää kevytyrittäjyydestä löytyy Kevytyrittäjyys-sivulta täältä. Seuraathan UKKOa myös sosiaalisessa mediassa? Facebook-sivut löytyvät tämän linkin takaa, ja löytyypä UKKO myös Instagramista.

Maailman paras hopeashampoo eli opiskelijan budget hack

$
0
0


Opiskelut aloitettuani olen ollut aikaisempaa säästeliäämpi ja tarkempi rahasta sekä kulutustottumuksistani. Minä käytännössä hoidan arjen ruokaostoksista ehkä 80%, ja lastenvaatteiden ja -kenkien lisäksi teen myös mieheni puolesta paljon hänen vaateostoksiaan. Olen aina ollut varsin hintatietoinen, ja tuntuisikin oudolta, jos en tietäisi, kuinka paljon maksaa WC-paperi, käsisaippua, maitolitra, shampoo tai vaikkapa puuropaketti. Hintaa itseään enemmän minua kiinnostaa, tuotteen valmistuspaikan ja -tavan suhde hintaan; maksan mieluusti vähän enemmän reilun kaupan tuotteesta,  avainlippumerkityistä tuotteista, luomupuuvillasta ja mahdollisuuksien mukaan suosin lähituottajia. Laatu on minulle tärkeä ostopäätöstä ohjaava arvo, ja ostan mieluummin vähemmän ja parempaa kuin kymmenen huonoa tai kaappiin jäävää tuotetta. Olen esimerkiksi kymmenen vuoden aikana ostanut peräti kaksi laukkua, ja kummankin käytin loppuun asti.

Osasyynä kitsasteluuni on varmasti konmaritus-projektini. Olen löytänyt kaapeista aivan liikaa kerran kokeiltua, purkkiinsa kuivunutta kosmetiikkaa, lähes käyttämättömiä (ja liian pieniä/suuria/väärän värisiä) vaatteita (heikko kohtani!) joita on säilötty parempia hetkiä varten.

Olen siis ottanut käyttöön kaikki lempivaatteeni, lempiastiani ja raivannut kylpyhuoneen kaapeista kuivuneet putelit. Alunperin päätin, etten hanki uutta tilalle, mutta kun bongasin Facebookin Äitejä tyyliromahduksen partaalla-ryhmästä (joka muuten on hyväntuulisin ja inspiroivin äitiryhmä ikinä) ketjun keltaisista hiuksista ja mielettömiä ennen-jälkeen-kuvia, lisäsin ostoslistalleni Fudgen hopeashampoon. Enkä katunut hetkeäkään. Joku vinkkasi, että Tokmanni myy superpigmenttistä ja tehokkaasti ei-toivottua keltaista sävyä taittavaa tuotetta vajaan 15 euron hintaan, mutta oman purkkini ostin kokeilumielessä kantistarjouksesta (11,90 euroa) pari kuukautta sitten Sokos Emotionista. Ja koska sanoin, että tutkin aina hinnat, niin ainakin viikonloppuna Flamingon Hairstoresta Fudgen hopeshampoo & hopeahoitoaine-setti maksoi alle 30 euroa.

Täytyy sanoa, etten olisi voinut ajatellakaan, että ihastuisin shampooseen näin. En ole kosmetiikan suhteen hirvittävän uskollista tai vannoutunutta sorttia, vaan käytän fiiliksen mukaan varmaan viittä tai kuutta erilaista päivävoidetta, ja hopeashampoitakin on kertynyt kymmenen vuoden aikana kaappeihin jos jonkinlaisia, mutta tämä Fudge oli todellista rakkautta ensisilmäyksellä. Tai ensipesulla. Luulin jo löytäneeni parhaat taittavat tuotteet, vaan vähänpä tiesin!



Hiukseni ovat siis luonnostaan melko vaaleat, ja kuten kuvasta näkyy, olen kasvattanut omaa hiusväriäni takaisin nyt nelisen vuotta. Etenkin aiemmin värjätyt latvat tapaavat taittua elovenaisen keltaisiksi tai oransseiksi, ja olen vuosien varrella kokeillut jos jotain hopeista, latvaan laitetuista suoraväreistä ärhäkän violetteihin maskeihin ja kampaajalla laitettuihin taittaviin kevytväreihin, ilman mainittavan pitkäkestoisia tuloksia. Kaksi viikkoa kampaajakäynnin jälkeen se Elovena on sieltä puskenut (kuten esimerkiksi yllä olevasta ihanan, Espanjaan kesällä karanneen Millan otattamasta kuvasta voi nähdä. Kampaajakäynnistä oli tuolloin aikaa tasan kaksi viikkoa.)



Kinkkisempi juttu sitten onkin, että miten sen eloisan violetin sävyn saa pois kynsinauhoista, hiusrajasta ja korvista. Niin ikään etsinnässä on silottava muotoilutuote, jossa ei olisi lainkaan pitoa, joka ei tuoksuisi miltään, lähmäisi hiuksia ja auttaisi kutrejani kestämään tätä kosteaa syysilmaa. Saa vinkata kommenttiboksiin!

Mieltä avartava koko perheen menovinkki: Tanssiteatteri Raatikko

$
0
0

Kuvat Raatikon kuvagalleriasta. 

Kävimme nyt viikonloppuna Vantaalla Tanssiteatteri Raatikon kutsumina isompien lasten kanssa katsomassa lomasta haaveilevasta sirkustaiteilija Pottuwarpaasta ja hänen sirkusprinsessaystävästään Esmeraldasta kertovan Pottuwarvas lomailee-uutuusesityksen, ja täytyy sanoa, että olen ihan tavattoman vaikuttunut. Ja niin olivat lapsetkin. Itselleni vierailu Raatikossa oli ehkä seitsemäs, 4,5-vuotias ja 6-vuotias olivat tanssiteatterissa kolmatta kertaa. 

Olen siinä mielessä onnekas, että meillä oli ala-asteella lastenkulttuurin puolesta liputtava luokanopettaja, jonka kanssa kolusimme teatterit (myös mainitsemani Raatikon liki kaksikymmentä vuotta sitten), museot ja näyttelyt, ja joka sytytti tuolloin innostukseni taiteeseen ja kulttuuriin. Mielestäni vaikuttava, koko kehoa puistatuksina ravisuttava ja suuria tunteita herättävä  näyttely, esitys, elokuva tai kirja on kokemus, jonka soisin jokaisen kokevan. Monta, monta kertaa. Itselleni vaikuttavat teokset ovat avanneet uusia ovia ja ajatuspolkuja, muovanneet minua ja käsityksiäni ympäröivästä maailmasta jollain tavalla.

Eilen kävimme tosiaan katsomassa syksyn uutuusesityksen. Pottuwarvas lomailee on kahdesta sirkustaiteilijasta kertova vuorovaikutuksellinen tanssiteatteriesitys, jossa sirkustaiteilijana ja haaveilijana tunnettu Pottuwarvas haikailee jännittävän ja eksoottisen loman perään. He rakentavat näytöksessä oman seikkailulomansa ja kannustavat yleisönkin mukaan irtiottoon arjesta. Lapsia kannustettiin mukaan rakentamaan ohjelmanumeroita ja yleisön joukossa seikkaili esimerkiksi varpaita napsiva krokotiili! 


Vantaalla sijaitseva (ja myös muualla Suomessa kiertävä) Tanssiteatteri Raatikko on vuodesta 1970-luvulta saakka toiminut lasten- ja nuortentuotantoihin erikoistunut teatteri, jonka esityksissä pääpaino on tanssitaiteella ja -ilmaisulla. Esimerkiksi viimeisimmäksi näkemässämme Pottuwarvas lomailee-esityksessä tämä näkyi selvimmin siinä, kuinka askeettisilla ja yksinkertaisilla lavasteilla luotiin mukaansatempaava, upea ja vaikuttava satumaailma. Kuminen lasten uima-allas toimi niin uima-altaana kuin Loputtoman loman tivolin karusellinakin, ja kahdesta harsoisesta vuodekatoksesta he rakensivat  yhdessä valojen ja musiikin kanssa vaikuttavan, merenalaisen meduusa-kohtauksen. Teatraalinen tanssitaide ja lavasteiden niukkuus jättivät (tälläkin kertaa) tilaa mielikuvitukselle, ja lasten osallistaminen esityksessä toivat esityksen ja tarinan uudelle tasolle - on mielestäni varsin erilaista kokea ja tehdä itse esitystä, kuin vain katsella sitä passiivisena vastaanottajana yleisössä. 

Nauroin itse vedet silmissä machoilevalle, jäätelöstä voimansa saaneelle voimamiehelle, olin pakahtua ylpeydestä kun ujo lapseni uskalsi lähteä sirkusprinsessan kutsumana ketkuttamaan lantiotaan lavalle ja tietysti ihailin valtavan lahjakkaiden ihmisten esiintymistä. Esityksen viesti oli tässä kohtaa elämää - päiväkodin, koulun ja kodin pyhän kolminaisuuden edessä - varsin tarpeellinen ja ajankohtainen: arjesta voi rakentaa seikkailun, ja arkea kannattaakin ajatella eräänlaisena seikkailuna. Kukaan ei voi elää tai nauttia vain lomilla tai elää vain lomaa varten. (Tai niin minä sen tulkitsin!) 

Noin 50 minuuttia pitkä Pottuwarvas lomailee on Raatikon ohjelmistossa lokakuun loppupuolelle saakka, ja esitysaikoja löytyy arkiaamupäivien lisäksi viikonlopuilta. Yli kolmevuotiaille suositeltavan esityksen liput maksavat 13 euroa kappaleelta. Marras-joulukuussa ohjelmistossa jatkuu Supersankarit, jonka kävin viime vuonna katsomassa lasten kanssa. Suositus sillekin!

Mahdollisesti maailman paras, supertäyttävä lounassalaatti

$
0
0

Kun laitan ruokaa, arvostan ennen kaikkea helppoutta ja nopeutta, mutta monipuolisuus ja tietysti maku ovat asioita, joita omissa ruokabravuureissani vaalin. Minä laitan yleensä kotona jälkiruoat, teen salaatit tai vihanneslisäkkeet ja kausittain leivonkin, yleensä kyllä suolaisia sortteja. Hurahdan aina hetkittäin johonkin, jota minun täytyy kyllästymiseen saakka saada. Ja tällä hetkellä olen (taas) aivan heikkona ystäväni bravuurilounassalaattiin, josta olen tehnyt oman bravuurini, vegenä ja tujumpana vain.

Mahdollisesti maailman parhaan ja hyvin täyttävän välimerellisen salaatin juju on rucolan, aurinkokuivatun tomaatin, fetajuuston, maustetun couscousin  ja kipakan valkosipulisen tsatsikin liitto. Salaatti pitää pitkään nälkää, joten se etenkin viime vuonna ajoi lounassalaatin virkaa. Juuri nyt, uuden koulu-päiväkotiarjen alettua syömme kotona useimmiten enää aterian, joka asettuu välipalan ja iltapalan välimaastoon, ja se monesti on ollut ruokaisampi salaatti (koska lapsemme ovat päiväkodin myötä oppineet rakastamaan salaattia ja etenkin salaattikastiketta, halleluja!).

Ja siis minähän olen kirkkain silmin vakuuttanut lapsille, että tsatsikia voisi pitää miltei salaattikastikkeena. Liekö syynä heidän tsatsiki-ihastukseensa tämä vakuutus vai se, että he itse saavat osallistua sen tekemiseen (maitoallergikko niin ikään pitää soijajoguversiostaan), mutta se on löytänyt taas tiensä arkiruokapöytäämme.



5 henkisen perheen lounassalaatti syntyy seuraavanlaisista ainesmääristä:

3 dl keitettyä couscousia (kuopuksen salaatista tämän jätin pois)
1/2 purkki salaattijuustokuutioita vedessä
rasiallinen kirsikkatomaatteja
puolikas kurkku
pieni pussillinen rucolaa (ja ystäväni muuten juuri vinkkasi, että salaattia kannattaa jatkaa miedomman makuisella jäävuorisalaatilla)
aurinkokuivattuja tomaatteja oman maun mukaan

Kypsennä couscous, pilko kurkku ja tomaatit, pienistä aurinkokuivatut tomaatit, sekoita. Itse en couscousin keittämistä lukuunottamatta lisää suolaa, mutta Henkka vannoo chili-sormisuolan nimeen.

Tsatsiki valmistuu niin ikään nopeasti ja helposti. Useamman päivän satsiin olen raastanut yhden kurkun, lisännyt ripauksen suolaa ja valuttanut ylimääräiset vedet hetken kuluttua pois, laittanut sekaan noin 3 desiä turkkilaista tai bulgarialaista jogurttia ja murskannut joukkoon aivan sairaasti valkosipulia. Isommille lapsille olen tehnyt oman, valkosipulittoman version, ja maitoallergiselle  kuopukselle soijaversion. Kipakan tsatsikin ja pehmeän yrttisen couscoussalaatin liittoa ei muuten kannata rikkoa. Se näet vain toimii.

Salaatin voi niin halutessaan höystää kanalla, kalkkunalla tai esimerkiksi lohella.


Yksi niistä päi... Viik... Kuukaus... VAIHEISTA

$
0
0

On yksi niistä.... Vaiheista, pitkiksi venähtäneistä karma is bitch-viikoista. Maailmankaikkeus ei varsinaisesti ole syleillyt. Olen ollut väärissä paikoissa väärään aikaan, unohdellut asioita, haahuillut ja hukuttanut tavarani - kotiin enimmäkseen. Olen jättänyt kurahousut (ja oman sateenvarjoni) kotiin kaatosadepäivänä, olen hikikarpalot otsalta valuen ponnistellut ruuhkaisella kaupan kassalla muistellen pankkikortin PIN-koodia, juossut viime minuutilla päiväkotiin lunastamaan jälkikasvuani, kirjoittanut ostoslistoja ja jättänyt ne kotiin. Olen mennyt yhdeksältä nukkumaan ja taistellut tekniikan kanssa. Olen myös tullut huomanneeksi, että viimeksi mainittuun auttaa parhaiten syvään hengittäminen ja ohjeiden lukeminen. Että read the fucking manual
Viime viikolla etsin epätoivoisesti ulkoilutakkia autuaammille lenkkipoluille poistuneen tilalle, ja siinä sovituskopin epäedullisessa valossa hetken patsasteltuani tajusin, että mitä oikeasti tarvitsen, on silmänympärysvoide, elämäni ensimmäinen laatuaan. LinkedIn-profiilikuvaa etsiessäni taisi tietokoneeni kuvienkatseluohjelman kasvojentunnistusominaisuus olla samaa mieltä. Se näet löysi kasvokuviani vuoteen 2014 saakka. Vuoden 2014 jälkeen otettujen kuvien otsikkona oli pelkkä kysymysmerkki. Liekö syynä kymmenen ekstrakiloa vai ne silmäpussit, mutta päätin hankkia silmänympärysvoiteen lisäksi kuntosalikortin. Heti huomenna. Tai ensi viikolla, ei ole kiirettä valmiissa maailmassa. 

Olen puuskuttanut Prisman kassajonossa ja pulputtanut suu vaahdossa lukupiireissä. Mä olen ollut ihan tavattoman onnellinen ja tuntenut mitä suurinta helpotusta siitä, että voin teoriassa tehdä töitä ja opiskella virka-aikaan aamuyön sijaan (eräätkin kerrat olen viime minuutilla naputellut esseitä ennen palautuskansioiden sulkeutumista). Olen ollut ihan valtavan kiitollinen joka kerta päiväkodin portin sulkiessani, koska kaikki on mennyt niin hyvin. Kaksi vuotta iltaopintoja tehneenä olen oppinut arvostamaan yhteisiä arki-iltoja, hammaspesutarravihkoja ja iltasatuja. Juuri nyt vain vähän puuskututtaa.

PS. Yritin etsiä puhelimen taustakuvaksi tsemppaavaa teepussiaforismia Pinterestistä, mutta löysinkin yllä olevan kuvan. Olen nauranut kolme päivää. Selvisin äsken täpärästi ensimmäisestä verkkotentistä, ja yritän keksiä keinoa, jolla keplottelisin kirjatentistä läpi lukematta itse kirjaa (koska sitä ei ole saatavilla). Mikään ei siis kuvaa tämän hetkistä olotilaani paremmin.

Niin pienen hetken

$
0
0

Viime viikkoina olen monella tapaa saanut huomata, kuinka aika on kulunut ja kuinka tavallaan isoja lapsista on tullutkaan. Olemme pohtineet ensi syksyn koulun aloitusta, omia kotiavaimia, omaa puhelinta aikanaan. Iltapalapöydän keskusteluihin on tullut mukaan sodan, pakolaisuuden ja ilmastonmuutoksen kaltaiset kepeät teemat. Tyypit haluaisivat kovasti opetella uusia kieliä, janoavat tietoa asioista, ja täytyy myöntää, että olen googlannut aika monta vastausta tai siirtänyt vastausvastuun toisaalle. Juuri nyt pohdimme tosiaan paljon tulevaa koulua ja viisivuotiaan ensi syksynä alkavaa eskaria, suunnittelemme supersankarisyntymäpäiväjuhlia ja tutkimme karttapalloa (koska en todellakaan ole vahvimmillani missään avaruudellista hahmotuskykyä vaativassa).

Esikoinen on solahtanut eskariin kuin kala veteen, käy toista vuotta tanssitunneilla ja väkertää aina jotakin projektia. Hän on uskomattoman pitkäjänteinen ja taitava käsistään, ja hän saattaa käyttää kokonaisen aamupäivän hamahelmiaskartelussa tai muovailla mikroskooppisen pieniä asioita.

Viisi vuotta joulun alla täyttävä keskimmäinen on löytänyt kirjaimet (esikoisen lisäksi siis), ja näkee niitä mitä ihmeellisimmissä paikoissa. "Sanoitko, että mennään ostamaan talvihaalari kaupasta, jonka nimi on XXL? Siis X-X-L? X niin kuin xylofoni, X niin kuin xylofoni, L niin kuin laulaja! Kolme kirjainta: X, X, L!", "Näitkö äiti, tuossa rapussa on D, se on Aadan nimessä! Ja tuolla on B niin kuin banaani!"

Pian kolme vuotta täyttävä kuopus on papattava papukaija, joka toistaa kaiken. Aivan kaiken. Hän osaa ulkoa koko Spotifyn siivousmusiikkilistani, eli päiväkotiaamuina elämä on julmaa ja on mukavaa olla rappiolla. Kovimpia juttuja ovat dinosaurukset, autot ja Batman.

Kun mietin elämäämme nyt, tuntuu, että aika on kulunut uskomattoman nopeasti. Valvottuina vuosina päivät tuntuivat pitkiltä ja marraskuun pimeys loputtomalta, kesälomat lyhyiltä - ja ihanilta. Kun päiväkoti oli yhtenä arkipäivänä kiinni, kävimme pari viikkoa sitten vanhassa perhekerhossamme lasten kanssa. Siellä äitikaverini, jonka kanssa olin vuosia jakanut arkea ja kokemuksia kahvikupin ja mikrossa lämmitettyjen lounaskippojen äärellä, tarjoili kakkua töihin paluunsa kunniaksi. Samanlaisia suunnitelmia oli monella muullakin vuosien varrella tutuksi käyneellä perhekerhokävijällä. Yhtäkkiä tajusin, etten tuntunut puoliakaan paikalla olijoista. Se tuntui yhden aikakauden lopulta. Haikealta, vähän huojentavaltakin. Vaikeammalta on tuntunut löytää itsensä nyt, tästä uudesta arjesta ja uusista haasteista.

PS. Loppukevennykseksi minun on pakko jakaa kanssanne keskustelu, jolle olen räkättänyt koko illan. Meillä on nyt heiluvia hampaita oikein urakalla (ilmeisesti hampominen on prosessi, joka loppui meillä vain alkaakseen uudelleen, mutta sitä ne pienet ikäerot teettävät), ja tänään viimein lähti taas yksi.
Varovasti tiedustelin, että mitäköhän mieluista se hammaskeiju voisikaan tuoda. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä, itsevarmasti ja konstailematta: "Noo, esimerkiks 14 euroa ja lentoliput Espanjaan."

Viisaudenhampaan kirurgisen poiston varaaminen alkoi äkkiä houkuttamaan, sillä voi pojat, nyt eletään nousukautta! Tai houkuttaisi, jos  neljästä heiluvasta hampaasta ei olisi hammaskeijupalkkioita luvassa lähiaikoina.

Aamupäivä muovitehtaalla

$
0
0

Kaupallisessa yhteistyössä Plastex Finland

Vietin tänään ihan huikean hauskan ja mieltä avartavan päivän kotimaisen Plastexin muovitehtaalla Lohjalla. Tehdaskierroksen ja vierailuni syynä oli juuri nyt vietettävä Suomalaisen työn liiton järjestämä Tervetuloa meille-viikko, jonka aikana monet kotimaiset yritykset, Plastex mukaan lukien, avaavat ovensa vierailijoille ja kertovat toiminnastaan. Olen itse päässyt useammallekin tehdaskierrokselle, ja minua on aina kiehtonut, miten tavalliset, arkiset kulutustuotteemme syntyvät ja millaisia asioita niiden suunnittelu- ja tuotantovaiheessa joudutaan ottamaan huomioon, siis että millaisia ongelmia ratkotaan. Tänään Plastexin historiasta, tuotteista ja tulevaisuudenvisioista minulle kertoi Arto, neljännen sukupolven Plastex-perheyrittäjä.

81 vuotta sitten perustettu Plastex on pisimpään toiminnassa ollut kotimainen muovitehdas.  Lohjalla toimiva tehdas työllistää tuotannossa ja varastolla kolmisenkymmentä ihmistä, toimistossa jonkin ihmisiä, jonka lisäksi Plastex on tehnyt tuotekehittely-yhteistyötä niin legendaarisen Eero Aarnion kuin nuorten suunnittelijoidenkin kanssa.

Kun pari vuotta sitten sain ensimmäisen yhteistyöehdotuksen Plastexilta, en osannut nimetä yhtäkään sen tuotetta tai edes tiennyt niitä jo omistavani. Meiltä löytyi kotoa hiekkaämpäreitä, lapioita, ruoansäilytysastioita, marjaämpäreitä, puurokauhoja, pulkkia, liukureita, säilytyspurkkeja ja vaikka mitä - eikä minulla ollut hajuakaan, että olin ostanut lähelläni elintarvikemuovista valmistettuja, Avainlippu-merkittyjä tuotteita. Suurimpana syynä tähän on varmastikin hyvä saatavuus (suurimpia jälleenmyjiä ovat Kesko ja S-ryhmä eli jokaikisestä Cittarista ja Prismasta löytyy jotain Plastexia, uskallan väittää) ja erittäin kilpailukykyiset hinnat. Lähituotanto konkretisoitui minulle tänään, kun Munkkivuoresta ostamani aamukahvi ehti juuri sopivasti jäähtyä juomalämpöiseksi kun saavuin tehtaan pihaan Lohjalle.



Olen tehnyt Plastexin kanssa yhteistyötä useita kertoja, ja minulle on aina välittynyt tehtaasta kuva inhimillisen ja ihmisen kokoisena yrityksenä. Kun aamulla ajoin väärälle sisäänkäynnille, ja palloilin pihalla, kurvasi luokseni varastotyöntekijä trukillaan, joka tarjosi apua. Kerroin etsiväni Artoa (ja käytin vain etunimeä), ja hän tiesi heti, kenestä puhun ja neuvoi tien oikeaan rakennukseen. Tehtaan käytävillä kulkevat ihmiset tervehtivät toisiaan lämpimästi ja kertoivat mielellään työstään. Yrittäjät eivät siis ole norsunluutorneistaan tähysteleviä muovimoguleita, vaan ihan tavallisia (ja todella hauskoja!) espoolaisia perheenisiä.

Pienehkönä perheyrityksenä Plastex on onnistunut pitämään yllä myös ihan mielettömän hienon suhteen asiakkaisiinsa ja kyenneet ketterästi reagoimaan heiltä saamaansa palautteeseen. Kun eräs veneilijä kertoi, että oli virittänyt mikrokuvun Plastexin perinteiseen suppiloon, jotta pystyi tankkaamaan veneensä läikyttämättä polttoainetta (koska vene aina huojuu ja heiluu) jo valmiiksi saastuneeseen Itämereen, palkkasi Plastex nuoren suomalaisen suunnittelijan kehittämään suppilosta paremman. Special edition-värejä on niin ikään tehty paitsi jälleenmyyjien että asiakkaiden toiveista.



Plastexin tehtaan yhteydestä löytyy ihan oikea tehtaanmyymälä sekä aivan ihana museonurkkaus. En ollut ikinä edes tullut ajatelleeksi, että mummolasta tutut saippuarasiat, hiuskammat, metronoranssit purkit ja lelukorin lelut olikin valmistettu siellä!

Vaan miten ne kaikille tutut tuotteet sitten valmistetaan? Plastexin tehtaalla muovituotteet syntyvät sekä kovalla paineella muotteihin muoviraaka-ainetta ruiskuttamalla, puristamalla ja jäähdyttämällä, että muovia puhaltamalla, jolloin sula raaka-aine "puhalletaan" muotin reunoille ja jäähdytetään. Minusta kuitenkin mielenkiintoisempaa oli, että muovi on raaka-aineena sellainen, että se voidaan rouhia, sulattaa ja käyttää uudelleen lukemattomia kertoja, ja että kaikki tuotannossa syntyvä muovisilppu ja myyntikelvottomat maanantaikappaleet siis käytetään uudelleen raaka-aineena - ilman että valmistettavien tuotteiden laatu kärsii. Arto kertoikin, että Plastexille saapuvasta raaka-aineesta yli 98% päätyy valmiiksi tuotteiksi tehtaanmyymälään ja jällenmyyjille. Vaaja pari prosenttia käyttökelvotonta raaka-ainetta toimitetaan käsiteltäväksi Ekokemille Riihimäelle.

Käytetty muoviraaka-aine itsessään on öljynporaustoiminnan sivutuote, joka voidaan polttaa kaukolämpönä tai sitten siitä voidaan valmistaa tuotteita. Plastexin ensimmäinen täysin kierrätysmuovista valmistettu EKO-kastelukannu tuli markkinoille keväällä. Tehdas haluaisi hyödyntää enemmän kierrätysmuovia tuotteidensa raaka-aineena, mutta ongelmalliseksi sen kannalta nousevat esimerkiksi elintarvikemuovin sertifikaatit ja mm. lasten tuotteita koskevat standardoinnit. Lasten pulkkaa ei siis saa valmistaa kierrätysmateriaalista.

Muovitehtaan historiassa ja sen tuotteissa näkyvät vahvasti trendit. Sotien jälkeen raaka-aineista oli valtava pula, ja muovia käytettiin paljon, koska sitä oli saatavilla. Nykyään vastuullisuuteen ja ekologisuuteen liittyvät kysymykset ovat luonnollisestikin osa tuotekehittelyä ja valmistusta, uusia tuotteita syntyy tarpeesta ja asiakkaiden toiveista, ja toisaalta vanhoja poistuu markkinoilta. Itse esimerkiksi onnistuin nappaamaan anopilleni Tattis-sienipuristimen, jollaista hän on jo vuosia kaivannut, mutta jota ei enää valmisteta, koska ihmiset hankkivat sienensä lähikaupasta metsässä samoilemisen sijaan.

Plastexille useita tuotteita suunnitellut Eero Aarnio sanoi kerran haastattelussa, että pitää muovista, koska sen työstämisessä on lukuisia mahdollisuuksia ja varsin vähän rajoitteita. Samoilla linjoilla olivat plastexlaiset tänään. He antavat tuotteilleen kymmenen vuoden takuun, pyrkivät kuuntelemaan ja kehittämään tuotteitaan saamansa palautteen pohjalta sekä tuomaan suomalaisiin koteihin tuotteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä, mutta jotka ovat tätä päivää. Niistä kerron kuitenkin vähän myöhemmin enemmän. ;)

PS. Sullakin on mahdollisuus käydä tutustumassa muovitehtaan henkilökuntaan, toimintaan ja tuotantoon huomenna perjantaina 13. lokakuuta klo 12-18 välisenä aikana. Arto kierrättää vieraita tehtaassa aina tasatunnein, ja tehtaanmyymälään on kuulemma tulossa aivan huikeita tarjouksia ja special edition-tuotteita, esimerkiksi marmorikuvioisia, uniikkeja lasten tuotteita ja tuotannosta poistuneita herkkuja. Suosittelen lämpimästi käyntiä tehtaanmyymälässä. Itse löysin sieltä esimerkiksi ihan mielettömän mukavat, tuotannosta poistuneet Teenager-"nojatuolit" lastenhuoneeseen.

Plastexin tehdas sijaitsee Lohjalla osoitteessa venteläntie 12.


Think pink - kuusivuotiaan huone

$
0
0


- Ette sitten osta mitään vaaleanpunaista maalipurkkia.
- Roger that.

Puoli tuntia myöhemmin puhelimessa:

- Joo, me ollaan nyt täällä rautakaupassa, ja meillä on nämä värilastut kerättynä. Tässä olisi Purkka, Ballerina ja Vaahtokarkki.
- Miksi ne kaikki kuulostaa musta vaaleanpunaisilta?
- No, tiedäthän sä. Ne on vaan kerran pieniä.

Ja siitä se ajatus sitten lähti, vai miten se nyt menikään.




Noin vuosi sitten luovuimme työhuoneestamme ja esikoinen sai oman huoneensa. Päätös oli valtavan hyvä. Poikien huoneen katossa roikkuvat voimistelurenkaat ja siellä rakennetaan komeimmat junaratakompleksit, mutta pienen vaaleanpunaisen huoneen klaffipiirongin ääreen kokoonnutaan silloin, kun hamahelmet, pikkulegot, askartelutarvikkeet tai piirrustusvälineet kaivetaan esiin. Leikkien hajauttaminen kahteen huoneeseen on tuonut valtavasti helpotusta erotuomarointihommiin, ja hirveimmiltä sotkuiltakin (kyllä te tiedätte, kun esimerkiksi joku keksii lastenkutsuilla levittää lattialle 200 litraa Duploja ja toisen mokoman pikkuautoja) on vältytty.

Torista löytynyt klaffipiironki on ollut ihan loistava löytö, koska kaikki epämääräinen tilpehööri ja atomisilppu katoaa nopeasti yllätysvieraiden katseilta kun kannen sulkee. Ja vaikka piironki ei ole suuren suuri, sen ääreen mahtuu, yllättävää kyllä, kaikki kolme!

Kuusivuotias esikoinen (ja hänen veljensä - kuten permanenttitussilla tehdyistä piirrustuksista voi päätelläkin) on itse äärimmäisen tarkka tietyistä asioista, joten niin maalikaupassa kuin matto-osastollakin on kuunneltu häntä. Maxplaylta saadut Trescixs-pallotarrat hän valitsi niin ikään itse.

En tiedä, voisiko huone olla enää enempää hänen näköisensä. Ehkä juuri siksi vaaleanpunaisen seinänkin kanssa aika ihana.

PS. Älkää kysykö, mikä sävy valittiin. Joku vaaleanpunainen kuitenkin.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

Uusista kuvioista

$
0
0


Mekko Papu, Takki 2nd hand / Zadaa, kaulakoru Jevelo (saatu), kengät Just Ride 

Enpä tiennyt, millaiseen muutoksien myllerrykseen joutuisin, kun kesällä otin vastaan ensin päivähoitopaikat ja sitten opiskelupaikan. Välillä on tuntunut siltä, että kaikki se, mikä oli ennen tuttua ja ennustettavaa, kääntyi yhtenä yönä ylösalaisin. Hän, joka ei koskaan nukkunut päiväunia, torkkuu päivittäin. Kun kaikki tuntuu sujuvan päiväkodissa smoothisti, ilmestyy oveen ilmoitus havaitusta täitartunnasta. Ja kun viimein saa raivattua kalenterista aikaa hyvälle (koulu)e-kirjalle, päättää lukualusta sanoa sopimuksen irti. Niin ikään minut yllätti viiden Windows-vapaan vuoden jälkeen se, että (Windows-)koneen voi joutua päivittämään neljä kertaa viikossa. Ja tietysti niinä aamuina, kun siihen ei oikeasti olisi aikaa.

Pelkäsin ennakkoon aamuherätyksiä, lähtöjä, aamuruuhkaa, flunssakierrettä, oksennustautia ja kihomatoja. Toistaiseksi (kop kop, sanoo pessimisti sisälläni) mikään peloista ei ole realisoitunut. Moni asia on silti muuttunut.


Uuteen arkeen on mahtunut ihan mahdottoman paljon ihania asioita, joista nautin ja joista olen kiitollinen. Jonkun muun laittaman, täysipainoisen ja alle kolmen euron hintaisen lounaan lisäksi arkipäivissä on ollut kivaa, että on ihan oikeasti voinut pukea päälleen jotain muuta kuin joogahousut ja Siltsu-faniteepparin. En edes halua arvata, kuinka monta kertaa viime vuosina olen katsonut itseäni Prisman hississä ja toivonut, ettei kukaan tuttu tulisi vastaan, koska näytän ihan spurgulta.

Vaikka kulunut syksy on ollut kiireinen ja siihen on mahtunut paljon muutoksia sekä kuvioiden sovittelua, tunnen monellakin tapaa voivani paremmin kuin aikoihin. Viiden minuutin pikameikillä, mukavilla, oman näköisillä vaatteilla ja uusilla harrastuksilla on uskomattoman suuri vaikutus. Mun elämä juuri nyt on aika... Ihanaa. Ei täydellistä, mutta melkoisen ihanaa.



PS. Oikeasti piti mun vain sanomani, että ilta-aurinko oli kaunis, lapset nukahtivat synttärikemujen jälkeen autoon ja että vaikka olen pyrkinyt minimalismiin tietyissä asioissa, tuntuvat lempivaatteeni (kuten kuvissa näkyvä, kesällä season salesta ostamani Papun Dream-mekko, joka muuten on Weecosissa alessa nytkin) aina olevan niitä "villejä kortteja". Mutten oikeasti osaa koskaan sanoa mitään lyhyesti. Ihana Päivi sanoitti fiilikseni tästä niin hyvin aiemmin tällä viikolla Nolottaa olla minä-postauksessaan. Vaikka kuinka yrittäisi olla jotain muuta, osaa olla vain oma itsensä - ja onnellinen niistä ihmistä ympärillään, jotka myös hyväksyvät minut sellaisena. Tuulispäänä sinkoilevana hermoilijana, joka puhuu tuhat sanaa minuutissa.

Viewing all 245 articles
Browse latest View live