Quantcast
Channel: Lapsellista
Viewing all articles
Browse latest Browse all 245

Milloin lapsen lapsen kanssa lääkäriin?

$
0
0


Muistan ikuisesti hetken ja päivän, kun toin esikoistyttäreni synnytyssairaalasta kotiin. Kuinka nostin vanuhaalariin käärimäni, nukkuvan mytyn parisängylle, ja mietin, kuinka ne saattoivat laskea sairaalasta kotiin tällaisen keltanokan. Ensimmäisten rokotusten aikaan minä itkin lasta enemmän, myötätunnosta. Itkin monta kertaa sittemminkin. Esimerkiksi kun kevät-talven itkuiset pari yötä saivatkin tuekseen korvatulehdusdiagnoosin. Ja kun olimme ensimmäistä kertaa oksennustaudissa. Ja kun horjuvien ensiaskeleiden aikaan hän kaatui ja löi päänsä kivilattiaan. Etenkin itkin kauhusta kankeana, kun puolitoistavuotias hörppäsi nanosekunnissa valvovan silmäni välttäessä astianpesukoneen huuhtelukirkastetta raollaan olleesta allaskaapista (vierailla), sylkäisi sen pois, ja pulautti. Sekunneissa ehdin käydä päässäni läpi kaikki mahdolliset kauhuskenaariot, muistella myrkytyskeskuksen puhelinnumeroa ja miettiä, tarvitseeko landella ajaa ambulanssia vastaan. Seurueeseemme kuulunut lääkäri tutki hetken pulloa, nosti tyttäreni syliinsä, vilkaisi häntä ja olkiaan kohauttaen totesi, että ei hätää, aine on vain ärsyttävää. Kenenkään ei tarvitsisi lähteä mihinkään.

Me olemme olleet sikäli onnekkaita, että jokaista hölmöltäkin kuulostavaa, mutta itseä vaivaavaa kysymystä varten meillä on aina ollut käytettävissä lääkäri, jolle olen kehdannut soittaa kun olen ollut huolissani. Kaikilla kolmella lapsellamme on sairaskuluvakuutus, joka kattaa lääkärikäynnit yksityisellä lääkäriasemalla, mutta yhtä allergologi-käyntiä lukuunottamatta emme ole koskaan joutuneet lasten kanssa lääkärissä (neuvolan rutiinikäynnit pois sulkien) varsinaisesti käymään. Meille kun on riittänyt lyhyt konsultaatio hoidon tarpeesta - jota siis ei allergiain diagnosointia ja hoitosuunnitelman tekemistä lukuunottamatta tarvittu.

Kun kuulin Pikkujätin lanseeraamasta lasten ja nuorten lääkärihoidon tarpeen kartoittamista helpottavasta PikkuTsätti-chatpalvelusta, tuntui, kuin vanhempien huoleen olisi viimein vastattu. Joka päivä aamuyhdeksästä iltayhdeksään palvelevassa chat-palvelussa kysymyksiin vastaavat PikkuJätti-lääkäriasemilla työskentevät lääkärit, ja viesteihin, siis kysymyksiin, on mahdollista liittää kuvia ja äänitallenteita. Palvelun hinta on 19,90 euroa per konsultaatiokerta, ja vakuutusyhtiöstä riippuen chat-palvelun lääkärin konsultaatiot ovat vähennettävissä sairaskuluvakuutuksessa. Chatissa lääkäri selkeästi ohjaa asiakkaan jatkohoidon piiriin, mikäli sellaiseen on tarvetta, ja toisinaan tilannetta voidaan seurata chatissakin - esimerkiksi lääkärin suositteleman, vuorokauden päähän varattu kuulumisten päivitys kuuluu hintaan, jos sellaiselle on tarvetta.

Palvelu toimii mobiililla, tabletilla ja päätteellä - myös ulkomailla.




 Palveluun kirjautuminen kävi helposti ja nopeasti, alle viidessä minuutissa. PikkuTsätti on palveluna äärimmäisen selkeä, yksinkertainen ja helppokäyttöinen, mikä sopii kaltaiselleni heikkohermoiselle, joka ei siedä manuaaleja, kymmeniä tyhjiä kenttiä, sarakkeita ja epämääräisiä työkalupalkkeja. Yksinkertaisuudessaan vain siis rekisteröidyin palveluun parissa minuutissa, vastaanotin puhelimeeni vahvistuskoodin ja syötin lasteni tiedot (etunimi, sukunimi, sosiaaliturvatunnus) niiden järjestelmään syöttämistä varten.

Minulla oli käytössäni ilmainen testikerta PikkuTsätti-palveluun, ja lähestyinkin lääkäriä kysymällä epämääräisestä, ajoittain lehahtelevasta (lievästä) ihottumasta, jota tuntuu pahentavan lehmänmaito ruokavaliossa, mutta joka ei katoa kokonaan, vaikka muut allergiset oireet katoaisivatkin. Käytännössä kyse siis ei ole elämää suurissa määrin haittaava vaiva, jonka vuoksi oikopäätä painelisin erikoislääkärin vastaanotolle, mutta joka on painanut mieltä taustalla. Liitin oheen kuvan ja seikkaperäisen selostuksen, sekä kysymykseni siitä, olisiko kuivaa, näppyläistä ja ajoittain pahentuvaa ihottumaa syytä käydä näytättämässä lääkärillä. Kysymykseeni vastasi lastentauteihin erikoistuva ja tutkimustyötä Helsingin yliopistolla tekevä lääkäri ja puolitoista vuotiaan pojan äiti, joka pitää vastaanottoa paitsi PikkuTsätissä myös Kampin PikkuJätissä. Hän esitti liudan tarkentavia kysymyksiä ja sillä välin, kun vastailin niihin, tutustui hän edellisen allergologi-reissumme tietoihin ja labravastauksiin. 

Erityisen hienoa PikkuTsätissä onkin mielestäni kuvien ja äänitallenteiden liittämismahdollisuus. Esimerkiksi tuttu lääkäri kuuli taustalla yskivän vauvan äänestä heti, että kyseessä oli kurkunpääntulehdus, ja chat-palveluun liittämäni kuvan ja aiempien lääkärinlausuntojen ja labravastausten perusteella lääkäri arveli, että kyseessä on atooppinen, ei allerginen ihottuma. Saimme kotihoito-ohjeet ja voidesuositukset ihottuman hoitoon ja kävimme nopeasti läpi ruoka-aineallergiakuulumisetkin. Tunsin tulleeni palvelluksi ja kuulluksi paremmin kuin aikoihin! Kaikkiin kysymyksiini (ja uskokaa pois, niitä oli monta) vastattiin - monesti vielä tarkentavilla lisäkysymyksillä ja tarkoilla, kirjallisilla hoito-ohjeilla. En tiedä teistä, mutta minulla on monesti ainakin lääkärikäynnin jälkeen pää ihan pyörällä ja puolet hyvistä neuvoista kateissa jo kotimatkalla. 

Minusta tuntuu luotettavalta ja turvalliselta tietää, että huoleni otetaan vakavasti ja lapseni hoidon tarvetta arvioidaan oireiden mukaan - jonotusajoista ja käytettävistä resursseista riippumatta. Siinä missä terveysasemalta saimme lääkäriajan parin kuukauden päähän ennen toivoakaan verikokeisiin pääsystä ja erikoislääkärin tapaamisesta, hoidimme me asiamme Pikkujätissä (sairaskuluvakuutuksen turvin) keväällä reilussa tunnissa - erikoislääkäriä ja labrakokeita myöten. PikkuJättiin lääkärille me päädyimme tuolloin, kuinka ollakaan, tutun lääkärin suosituksesta.

Akuuttia tarvetta jatkohoidolle lääkärin vastaanotolla ei nähty, saimme tarkat hoito-ohjeet ja tilaisuuden päivittää allergiakuulumisia ihan kuten tavallisellakin lääkärin vastaanotolla - sillä erotuksella, että surffasin netissä samaan aikaan kotona, ja että tälle lääkärin vastaanotolle hintaa olisi tullut alle kaksikymppiä.

Suosittelisinko? Ehdottomasti.

Lisätietoa palvelusta täällä.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

Viewing all articles
Browse latest Browse all 245

Trending Articles