
Muistattekin ehkä, että kirjoitin taannoin yksityisen lastenlääkäriaseman PikkuJätin lanseeraamasta chat-palvelusta, joka palvelee joka päivä 9-21. PikkuTsätti on palvelu, jonka tarkoituksena on helpottaa lapsen lääkärihoidon tarpeen arvioimista, eli sitä, kannattaako mieltä askarruttavan kysymyksen tai asian vuoksi varata varsinaista vastaanottoaikaa ja lähteä lääkäriasemalle.
Itselläni on siis tosiaan kolme alle viisivuotiasta lasta, muttemme ole koskaan joutuneet lähtemään lapsen kanssa lääkäriin tapaturman (KOP KOP!) tai sairauden vuoksi. Syy tosin on meillä aika ilmeinen - meillä onnekkaasti on aina puhelimitse tavoitettavissa lääkäri, joka on voinut arvioida jatkotutkimusten ja hoidon tarpeen puhelimitse tai viestitse. Ja tällaisten konsultaatiopyyntöjen vuoksi olen soittanut ja viesitellyt usein. Usein.
Tekevälle nyt vain sattuu, vaikka kuinka kulkisin perässä, huolehtisin ja murehtisin. Älä kiipeä sinne, älä laita sitä suuhun, se ei ole sinun, anna tuon olla, älä juokse täällä, pidä kiinni, älä päästä irti.
Ensimmäinen oksennustauti, vesirokko, kerta jolloin lapsi otti suuhunsa (ja sylkäisi) astianpesukoneen huuhtelukirkastetta isomummolassa, kerta jolloin lapsi kaatui kasvot edellä veneen lattiaan, kun ensimmäinen ärhäkkä allerginen ihoreaktio tuli - you name it, I got it. Lapsen yskiessä taustalla kesken puhelun lääkäri on tyynesti voinut todeta, että kyseessä on kurkunpääntulehdus, joka ei isommalla vauvalla useinkaan ole vaarallinen, joka ei oikeastaan tarvitse erityistä hoitoa, mutta että lapsen vointia ja jaksamista on hyvä seurata ja palata sitten asiaan tarvittaessa.
Ehkä suurin apu ja konsultaatiopyynnön tarve on ollut niinä kertoina, kun reissun päällä sairastaessa välimatkat lääkäriin ovat pitkiä ja epätietoisuus kalvaa. Kun kesken Ruotsin risteilyn iskeekin noro-virus, tai kun lapsi mökkeillessä 60 kilometrin päässä sairaalasta maistaakin sitä astiapesukoneen huuhtelukirkastetta. Kummallakaan kerralla ei tarvittu lääkärin vastaanotolle menemistä tai kummallisia jatkotoimenpiteitä, mutta varmistus ja kotihoito-ohjeet lääkäriltä mielenrauhan turvaksi kylläkin.
Ja juuri sellaisia tilanteita varten uskonkin PikkuTsätin olevan paikallaan. Itse käytin kaksi testikertaani päivittääkseni allergikkojen ja atoopikkojen hoitosuunnitelmaa. Saimme selkeät ja hyvät kotihoito-ohjeet kuivan, atooppisen ihottuman hoitoon (josta lähetin kuvan chattiin), ja mikä kivointa: kirjallisena. Saatoin myöhemmin palveluun kirjautuessani käydä tarkistamassa suositeltujen voiteiden nimet ja muut hoitoon liittyvät speksit. Toisella testikerralla päivitimme lääkärin kanssa suolisto-oireilevien allergikkojemme hoitosuunnitelmaa ja sain mahdollisuuden purkaa tilanteemme, minua askarruttavat kysymykset ja ajatukset yhteen keskusteluun. Lääkäri näki rekisteröitymiseni yhteydessä syöttämieni lasten henkilötietojen myötä aiemman hoitohistoriamme, ja pystyi vastailemaan kysymyksiini niiden tietojen pohjalta. Kaiken kaikkiaan keskustelimme chatissa noin 40 minuutin ajan (ottaen huomioon parin minuutin vastausviiveet), ja koska keskustelumme jäi palveluun, jäi minulle vielä mahdollisuus tarkistaa jälkikäteen, mikäli jokin neuvoista tai ohjeista olisikin unohtunut. Myös edellinen, muutaman viikon takainen, chat-keskustelumme löytyi edelleen PikkuTsätistä sinne kirjautuessani.

Summa summarum: PikkuTsätti on lastenlääkäriasema PikkuJätin online-palvelu, jonka tarkoituksena on auttaa hoidon tarpeen kartoittamisessa ja arvioimisessa, mutta palveluun voi toki lähettää myös yleisesti lapsen terveydentilaa koskevia kysymyksiä - kuten me siis teimme. Yhden PikkuTsätti-käyttökerran hinta on 19,90e, ja lapsen sairaskuluvakuutuksen ehdoista riippuen sen saa vakuutuksen piikkiin (meillä esimerkiksi saisi). PikkuTsättiä voi käyttää niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin, ja vaikka ulkomailta käsin - kunhan käytössä on verkkoyhteys. PikkuTsätin lääkärit päivystävät joka päivä klo 9-21, ja palvelun aukioloaikojen ulkopuolella jätettyihin kysymyksiin vastataan palvelun avautuessa.
Sain PikkuJätiltä jaettavaksi kaksi PikkuTsätti-testauskertaa tähän postaukseen kommentoineiden kesken. Kerro kommenttiboksissa, milloin sinä olisit kaivannut lääkärin neuvoja tai ohjeita hoitoon hakeutumisen tai sen tarpeellisuuden suhteen? Kaatuiko lapsi ilkeän näköisesti polkupyörällä, iskikö oksennustauti kesken roadtripin vai alkoiko lapsi valittamaan korvakipua kylpylälomalla? Kaksi vastausta palkitaan (lääkäripalvelua ei saa arpoa) PikkuTsätti-palvelukoodilla (arvo 19,90e). Osallistu kommentoimalla 12.12. mennessä!