Quantcast
Channel: Lapsellista
Viewing all 245 articles
Browse latest View live

Ohikiitäviä hetkiä suojatiellä

$
0
0

Elettiin kultaisen 1990-luvun loppupuolta. Olin juuri aloittanut koulun ja iltapäiväkerhon uudessa monitoimitilassa. Äitini teki pitkää päivää, mutta haki minut iltapäiväkerhosta kotiin, vaikka saapuikin junalla toiselle puolen kylää - hänestä se tuntui turvalliselta ja hyvältä tavalta opetella (vähäisen) liikenteen seassa kulkemista. Yhtenä alkusyksyn päivänä hän ei ehtinyt hakemaan minua kotiin, vaan oli sopinut kerhokaverini äidin kanssa minun tuomisestani kotiin. Heidän mukanaan en kotiin kuitenkaan mennyt, koska iltapäiväkerhon edessä olevaan risteykseen tilattiin ambulanssi.
Uuden, vastavalmistuneen monitoimitilan avajaisten yhteydessä oli puhuttu huonosta näkyvyydestä, mutkasta ja isosta pusikosta ennen risteystä - ja suojatietä. Odotin suojatien alussa reppu selässäni, kun kuulin vaimean auton äänen jostain kaukaa, sitten askeleita, kolahduksen ja kerhokaverini äidin huutavan vieressäni. Kuusivuotias koulukaverini oli lähtenyt juoksemaan yllättäen tien yli, kun auto oli tullut mutkasta eikä ehtinyt ihan pysähtyä. Vaikkei autolla näyttänyt olevan edes vauhtia, sinkosi koulukaverini pitkälle suojatien yli. Onnea onnettomuudessa - kirjaimellisesti - oli se, ettei hänelle käynyt pahasti, vaikka tilanne sivustakatsojan silmin näyttikin rajulta. Hän selvisi muutamalla mustelmalla, ruhjeella ja venähdyksellä.
En kuitenkaan ikinä unohda hänen äitinsä hätääntynyttä huutoa, kättä, joka irtosi sillä hetkellä omastani, koulukaverini hysteeristä itkua, lakananvalkoisena ja täristen autosta noussutta kuljettajaa.  Kimpoilevia kirosanoja ja syytöksiä. Minä seisoin niillä sijoillani, kykenemättä toimimaan tai sanomaan mitään.

Kun vajaata vuotta myöhemmin muutimme ja veljeni ylitti omalla ensimmäisellä koulumatkallaan mannerheimintien, oli äitini liikutuksensa keskellä vakava, varovainen. Samana syksynä joku rinnakkaisluokkalaisista jäi raitiovaunun alle samalla tieosuudella.

Me olemme mieheni kanssa yhteisissä kodeissamme asuneet lähellä ala-astetta jo vuosia, enkä voi kuin hämmästellä liian monien tapaa kaahata koulutiellä. Bussit painelevat surutta nasta laudassa, neljänkympin (!) maksiminopeusrajoituksella tietyt ja samat kuljettajat vuosi toisensa jälkeen posottavat kotipihoistaan risteykseen kuuttakymppiä, kovempaakin. Minua ajatuskin puistattaa - ajan aina melko hiljaa. Autojen välistä  ja bussien edestä loikkii koululaisia; kuka hakee palloa tieltä, kuka pelaa ajatuksissaan puhelimella, joku oikaisee kotiin suojatiettömän osuuden halki.

Ja nyt on taas se aika vuodesta. Pihateitä pitkin kulkevat pienet ihmiset suurine reppuineen. Facebook täyttyy vanhempien ylpeistä virstanpylväsilmoituksista: nyt alkoi eskari, koulu, yläaste. Tutun tien varrella näkyi suojatiellä vartovia, valppaita vanhempia opastamassa pieniä kulkemaan teiden yli turvallisesti.

Mieleeni on painunut Liikenneturvan radiomainos, jossa sanottiin, että suojatie voi olla vaarallisin tai turvallisin paikka liikenteessä - siitä päätämme me, jotka suojatien teemme.
Vilkuile kevyen liikenteen väyliä, anna tietä koululaisille, muista, että lapset ovat tienkäyttäjinä paitsi tottumattomia, myös arvaamattomia - he eivät osaa arvioida nopeuksia tai edes auton äänen kuultuaan tiedä, mistä suunnasta liikkuva ajoneuvo lähestyy. Ja yksi tärkeimmistä: muista, että asetetut nopeusrajoitukset ovat maksiminopeusrajoituksia, eivät suosituksia nopeudesta, jolla autoilijoiden tulisi vähintään kulkea.

Minut viimeistään varpailleni sai aikoinaan autokoulun kakkosvaiheen liukasrata-ajokerta, jolla näytettiin, mitä tapahtuu, kun viidenkymmenen kilometrin tuntivauhdissa on jarrutusmatkaa metri liian vähän ja edessä on ekaluokkalaisen kokoinen kumitötterö. Kumisen tötterön kieriessä ja hakkautuessa pientareeseen heräsi mielessäni vain yksi ajatus: minä olen nähnyt tämän ennenkin.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Rakvere Linnus - Viron reissun kohokohta

$
0
0

Matkamme tarjosiVisit Estonia 

En tiedä teistä, mutta minussa sana teemapuisto herättää enemmän tai vähemmän vastahakoisia tuntemuksia. Jotain muovista. Helpporahapois. Hattaraa ja sirkushuveja. Perheriita. Lomabudjetista lohkeava jättimäinen siivu. Ei kiitos. 

Teimme heinäkuun lopulla muutaman päivän roadtripin eteläisessä naapurissa, Virossa, ja kävimme kohteissa, joihin emme ehkä itse olisi menneet tai joita emme olisi tajunneet etsiä. (Suomenkielinen Visit Estonia-sivusto muuten esittelee tutustumisen arvoisia kohteita, tapahtumia ja paikkoja eri puolella Viroa, joten jos suunnittelet matkaa Viroon, lämmin suositus.) Kävimme museoissa, autoradalla, hevoskärryajelulla, joulupukin pajassa, Baltian suurimmassa teemapuistossa ja luonnonsuojelualueella piknikillä, mutta reissumme kohokohdaksi nousi keskiaikaisen linnan raunioille rakennettu teemapuisto Rakveressä, Rakvere Linnus

Rakveren keskiaikaisen linnan raunioille rakennettu teemapuisto mursi käsitykseni lapsiperheille suunnatuista teemapuistokohteista - niiden ei tarvitse olla muovisia tai kalliita ollakseen hienoja, elämyksellisiä. Pääsimme kuulemaan elämästä keskiajalla, kokeilemaan turnajaislajeja, amupaan jousipyssyillä, pelaamaan shakkia, kulkemaan linnanraunioiden käytävillä ja syömään keskiaikaista ruokaa. Siis niin kuin esimerkiksi. 

Virolaisissa perheille suunnatuissa matkailukohteissa, ravintoloissa, kahviloissa ja tapahtumissa huomasin, että Virossa historian vaaliminen ja arvostaminen on erilaista. Lasivitriiniin piilottamisen tai köysin eristämisen sijaan pääsimme kokeilemaan erilaisia asioita, ja esimerkiksi kaikissa vierailemissamme museoissa oli erotettavissa selkeästi sekä lasten että aikuisten kohteet, sulassa sovussa keskenään kuitenkin. Kukaan ei katsonut lastenrattaita pahalla silmällä tai tarjonnut (pyytämättä) lasten nakkibuffet-menua. Rakveren linnapuisto on hyvä esimerkki tavasta, jolla historiasta on tehty käsin kosketeltavaa, koettavaa. 

Rakveren linnapuistosta löytyy niin nukketeatteriesityksiä, näyttelyitä, keskiaikainen ravintola, kotieläimiä, jättimäinen shakkilauta ja vaihtuvaa ohjelmaa opastetuista kierroksista leikkimielisiin turnajaisiin ja ritarileikkeihin. 

Ja vaikka Rakvere on vain reilun tunnin matkan päässä Tallinnasta, on hintataso vallan erilainen. Rakveren linnapuistoon alle kouluikäiset pääsevät ilmaiseksi, perhelipun hinta on 14 euroa. Me niin mennään tuonne uudestaan. 

Toinen vierailemisen arvoinen kohde ehkä vähän isompien lasten kanssa oli Rakveren poliisimuseo keskustassa. 

Rakveressä yövyimme Aqva Hotel & Spassa, jonne meidän on myös päästävä uudestaan - hotellihuoneista löytyi valmiina värityskirjat, kynät ja kylpytakit, ja hissillä pääsi suoraan kylpyläkerrokseen pulikoimaan - kylpytakeissa ja froteetossuissa. Lapset ihastuivat kylpylämeininkeihin, me upeaan hotelliin, hyvään aamupalaan ja no, kaikkeen. Pitkän pulikoinnin jälkeen hiukoessa kävin ostamassa huoneeseen iltapalaksi jättimäisen pizzan (koko poppoolle), vichyä, kuivan siiderin ja oluen, ja laskuni alakerran ravintolassa oli ihan huimat 13 euroa. Jos haluaa oikeasti viihtyä ja viettää aikaa hotellissa, niin Aqva Hotel & Spalle iiiiso peukku! 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Lihapullia ja hyväntekeväisyyttä - Lihapullapäivä 23.8

$
0
0

 Yhteistyössä IKEA 


Okei, aloitin tämän ehkä turhan varmana siitä, että ruotsalaisen kodinsisustusketju IKEA:n lihapullakonsepti on kaikille tuttu - ehkä siitä syystä, että useimmiten, jos me syömme lasten kanssa "ulkona", tarkoittaa se reissua IKEA-tavarataloon (joka onkin useimmiten meidän ohikulkumatkallamme). Meidän lapsillemme IKEA nimittäin symboloi kukkurallisia lihapulla-annoksia ja vapautta vaihtaa arkisen perunamuusin joskus ranskalaisiin sekä tavaratalosta löytyvää lasten leikkipaikkaa, Smålandia, pallomerineen ja aktiviteetteineen. Minä taas tykkään todella kohtuuhintaisista lasten annoksista ja säännöllisin väliajoin toistuvista lasten ilmaisista ruokailuista aikuisten ravintolaostoksen yhteydessä. Ja siitä, että lihapullalautasten tyhjennyttyä oman kahvinsa voi nauttia rauhassa - leikkinurkkaus pitää siitä huolen.  

IKEA Family-korttia näyttämällä tai vaivattomasti paikan päällä jäseneksi liittymällä voi käydä hakemassa itselleen lihapulla-annoksen tiistaina 23.8 klo 12-18 ja niin halutessaan maksaa Pelastakaa Lapset ry:n hyväksi annoksen hinnan. 

Jos luet tätä pääkaupunkiseudun ulkopuolella, niin ei hätää - IKEA Lihapullapäivää vietetään pop-up-ravintoloiden muodossa kaiken kaikkiaan viidessä eri kaupungissa: Helsingissä Narinkkatorilla, Turussa Vähätorilla, Tampereella Keskustorilla, Kuopiossa Kauppatorilla ja Jyväskylässä Asema-aukiolla. Kurkkaa tarkemmat tiedot täältä

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Mee Ruotsiin, räkäpissa - sananen uhmaiästä

$
0
0



"Mä vihaan sua ja toivon, että sä et olisi koskaan tullut mun äidiksi! Mä vihaan sitä kun sä peset perunat! Mä vihaan sitä kun sä et anna mulle mehua! Mä vihaan sua koska sä oot niin ÄLLÖTTÄVÄ! Mee Ruotsiin!".

Ah. Arki. 

Ennen lapsia minulla oli jonkinlainen käsitys uhmaiästä ja itsenäistymisen kausista, kehitysvaiheista ja niihin liittyvistä kriiseistä. Siis lähinnä sellainen Minttu-kirjamainen ajatus siitä, että kävisimme periaatteellista keskustelua karkkihyllyn ääressä tiistaina rajoja ja rakkautta-hengessä ja sopisimme erimielisyytemme sitten käymällä kirjastossa lainamaassa lintukirjan (ja trust me, yritetty on - maksoinkin siitä revitystä lintukirjasta suolaiset 32 euroa). 

Ajatus periaatteellisista taisteluista, rajoista ja rakkaudesta mureni viimeistään esikoisen uhmakauden alkaessa, siis reilun vuoden vanhana. Voi olla, että olen sanonut näin aiemminkin, mutta tuntuu, että juuri tämä meneillään olevan kausi tuntuu raskaimmalta tähän astisista - ainakin nyt, kun mies on palannut kouluun, mutta kerhot eivät ole vielä alkaneet ja sadepäiviä on takana useampi. 

Esikoisen kanssa on eletty pidemmän aikaa jonkinlaista suvantovaihetta; asiat ovat pitkälti sovittavissa, neuvoteltavissa tai perusteltavissa, mitä hän nyt huutelee kaksi kertaa päivässä muuttavansa mummolaan koska me käskemme pestä hampaat vaikka niin väsyttäisi/jalkaan sattuu/naapurikaan ei pese tähän aikaan/huomenna on kuitenkin tanssitunti/ei ole syöty herkkuja/hän ei koe tarvitsevansa aikuisia elämäänsä koska Peppi Pitkätossullakaan ei niitä ollut. 

Pian kaksi vuotta täyttävän kuopuksen ja joulun alla neljä vuotta täyttävän keskimmäisen elämässä sen sijaan myrskyää. Temperamentiltaan voimmakkaimmailta kuopukselta sitä olen tavallaan osannut odottaakin - hän on vauvasta saakka osannut vaatia ja ottaa oman tilansa, ja esimerkiksi konttaamaan lähteissään tyynesti kontannut lattialla leikkivien sisarustensa yli ja purrut aina takaisin. Hänen ongelmansa selkeästi on, ettei meillä ole liiaksi asti yhteisiä sanoja, ja suurimman osan aikaa meille on hyvin epäselvää, mikä hänen mieltään painaa. Suuttuessaan hän repii vaatteet päältään, repii omia hiuksiaan, puree käsiään ja hakkaa päätään lattiaan - otsassa on jo pidemmän aikaa ollut kestomustelma tästä.

Liki nelivuotiaan kanssa tämä kaikki tuntuu vieraalta ja uudelta. Hän on näet aina ennen ollut sellainen leppoisa, easy-going Yes Man, joka on jaksanut odottaa vuoroaan, osannut jakaa tavaransa ja jonka kanssa asioista on voinut neuvotella - ehkä siksi, että hän on puolitoistavuotiaana puhunut viiden sanan lauseita ja tuskaili kaksivuotissyntymäpäivillään kahden sanan edessä: paineilmakompressorin ja kriisiajan operaatiokeskuksen nimittäin. Ja jotenkin kummassa meille kesän aikana muutti tyyppi, joka irvistelee, pyörittelee silmiään, näyttää kieltä ja kirkuu kuin palosireeni, kotona ja sen ulkopuolella. Tyyppi, joka repii keittiöportit ja liukuovet saranoiltaan, varastaa pikkuveljen tärkeimmät lelut ja heittää tavarat ulos ikkunoista (no okei, se on ollut jo vuoden ajan hänen ikioma show'nsa). 

Ja se raivo. Se voi syttyä ihan mistä tahansa. Esimerkiksi....

Näkymättömistä asioista. Joku on vienyt näkymättömän kilpa-auton, kultakolikot, merirosvoaarteen. Sisko kävi haukkaamassa näkymättömästä mehujäästä.

Siitä ettei aamupalaksi syödä posliinista lehmäsäästöpossua ja askillista ksylitol-pastilleja.

Joku toinen sai enemmän jotain, painoi ensin jotain nappia tai valokatkaisijaa, sai ensin ruokalautasen eteensä tai isomman monivitamiinitabletin. 

Koska uimahalli on kiinni ja naapurit eivät ole kotona.

Koska kengät jalassa ei saa kävellä sisällä ja koska ulkona niitä kielletään ottamasta pois.  

Kun äiti ei ota riittävän nopeasti syliin ja kun äiti ei saa ottaa syliin. Eikä katsoa. Eikä koskea. Eikä poistua. 

Koska meillä ei ole poroa tai ponia parvekkeella. 

Koska lähteminen on arsesta. Samoin hammaspesut, vaatteiden pukeminen,  ruoan valmistumisen odottaminen ja kylvystä pois tuleminen. Esimerkiksi. 

Facebook-seinäni yläosassa luki tänä aamuna: "Mitä mietit, Anna?". Mietin, että vaikka lasi on läikkynyt ja perintömaljakot putoilleet, on se kuitenkin puoliksi täynnä. Tänään valjastin lapset viinirypälepalkkion turvin siivousavuksi, kun vesimukit lentelivät ja Duplo-laatikot oli kumottu. Kahdella vedellä kostutetulla harsolla ja viinirypälekulholla sai aika paljon aikaan - tai ainakin itse ehdin imuroida ennen lattioiden pesua. 

Ja vaikka he aamun olivat kinastelleet, tuli viinirypälekulhon äärellä hiljaisuus. Ehkä osin siksi, että laitoin Peltorit päähän. Sellaiset pitäisi kyllä ujuttaa äitiyspakkaukseen niiden tsiljoonan huonosti istuvan potkupuvun sijaan, sanonpahan vaan. 

Kuvissa näkyvät Mainion iki-ihanat Visiot saatu Lilla Companylta ja kuvatkin ovat siis keväältä. (Ymmärrätte varmaan miksi.)

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Oma tila - kolme lasta samassa huoneessa (sis. alekoodin ja arvontavinkin)

$
0
0


Terveisiä taas vaan ruuhkavuosilta! Viikko on suoraan sanoen ollut melko huono tähän päivään asti - öitä on vietetty niin noidannuolikivuissa kuin Lastenklinikan päivystyksessäkin. Halusin kuitenkin palata pikaisesti vähän kivemmilla asioilla: paljon toivotulla Maxplayn alekoodilla ja Instagramin puolella järjestettävällä Tresxics-tuotearvonnalla. Yhteistyössä siis tosiaankin Maxplay, ja luvassa juttua lastenhuoneesta tänään. 

Olenkin kertonut, että meillä isossa lastenhuoneessa nukkuvat ja leikkivät kaikki kolme alle 6-vuotiasta. Emme ole itse nähneet tässä niin minkäänlaista ongelmaa - makuuhuoneet ovat vanhassa talossa suuria, ja makuuhuoneista kaikista pienin, työhuone, on sekin kaksi kertaa oman lapsuudenkotini huonetta suurempi. Mutta vaikka lapsilla on pienet ikäerot, ovat leikit ja mielenkiinnon kohteet aika erilaisia. Viimeisen vuoden ajan viisivuotias esikoinen on rakastanut kaikkea pientä, epämääräistä ja imuriin mahtuvaa; figuureja, pikkulegoja ja nukkekotia. Hän lisäksi rakastaa erilaisia kirjoja ja tykkää käydä kirjastossa.

Meillä ongelmana vain ovat ajoittain villeiksi käyvät pojat. Kirjaston kirjojen puolesta pelkään eräänkin revityn kirjan maksettuani, neljävuotias eilen nielaisi pikkulegoukon pään (!) ja hienot nukkekotiviritelmät lattialla jyrätään tylysti puuveturilla.

Olemmekin esikoisen kanssa sopineet, että hän saa tuoda lelukorejaan työhuoneeseen ja keittiöön, nukkekotileikkejä on nostettu kerrossängyn yläsänkyyn ja kirjastossakin käydään toisinaan. Ainakaan opintojemme ollessa tässä vaiheessa ei tunnu vielä ajankohtaiselta muuttaa työhuonetta esikoisen valtakunnaksi (tietokoneeni oli olohuoneessa ihan kokonaiset kolme päivää työpöydällä, kun eräs etevä kävi sen tiputtamassa alas - ja sai aikaan 1300 euron huoltolaskun), joten olemme tämän suhteen siirtäneet katseemme ensi kesään, eskarin aloituksen kynnykselle.

Koska kuitenkin halusimme, että hänellä olisi kaipaamaansa omaa tilaa ja rauhaa, olemme miettineet lastenhuoneen jakamista jollain tavalla tai jonkinlaisen nurkkauksen tekemistä hänelle, vaikkakin poikienkin kasvaessa yhteiselosta on tullut yhä saumattomampaa.
Yksi kivoista punnitsemistamme ratkaisuista oli pienen hyllyn laittaminen seinälle, jonkin ihan ikioman. Sain moderneja ja ajankohtaisia lasten ruokailu-ja sisustustuotteita myyvältä Maxplaylta hyllyn, jonka sai tietysti valita neiti itse. Hän valitsi Tresxicsin Pilvi-hyllyn lempivärissään, mintunvihreänä.

Meillä on Tresxicsin sisustustuotteista vain positiivisia kokemuksia; eteisen lasten naulakko (täällä postaus) on edelleen kovassa käytössä ja tarrat ovat pysyneet hyvin, vaikka kaapintaustaa, jossa ne ovat kiinni, pyyhitään koko ajan. Vuorihylly keittiössä taasen kannattelee lempikeittokirjoja - ja sitäkin hyllyä tarroineen on muuten pyyhitty! Hyllyjen ja naulakoiden mukana tulevat tarrat ovat paksuja ja laadukkaan tuntuisia, ja ne pysyvät hyvin paikoillaan, vaikka tosiaan pyyhinkin pölyä ja likaa niitten päältä ja viereltä. Lukijani itse asiassa kertoi, että hän muuttaessaan otti naulakon tarroineen mukaan ja siirsi muitta mutkitta uuteen kotiin! Tarrat liimautuivat hyvin uudestaan.

Ai niin, ja miltei unohdin: arvon Instagramissani yhden vapaavalintaisen Tresxics-hyllyn, ja lisäksi sain jaettavaksi tarjouskoodin, jolla saa postikulut tilauksestaan ilmaiseksi. Maxplayn valikoimistahan löytyy esimerkiksi TrippTrappin päälle kiinnitettävät PlayTray-tarjottimet, KG Designin huiput silikoniset ruokailualustat ja ihania lasten sisustustuotteita esimerkiksi Pixistuffilta!

Maxplayn verkkokaupastasaa elokuun loppuun saakka ilmaiset postikulut koodilla LAPSELLISTA. (Minä en hyödy koodin käyttämisestä, näin välihuomautuksena.)

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Siirtymiä

$
0
0




Tänä syksynä kerhoreppuja pakataan kolme.

Keittiöportti hajosi, eikä uutta ostettu. Kukaan ei enää kaiva metreittäin leivinpaperia tai räjäytä kahtasataa muovipilliä lattialle valvovan silmän välttäessä (toivottavasti).

Vähään aikaan kukaan ei ole tunkenut suuhunsa mitään pientä. (Hamahelmiä tosin olen kaivanut pinseteillä niin nenästä kuin hampaista.) Viime kesänä pelkäsin kuopuksen tukehtuvan barbiein kenkiin.

Esikoinen aloitti tanssitunnit, liki neljävuotias odottaa ensimmäistä nassikkapainia kuin kuuta nousevaa.

Kaikki kolme ovat jo pitkään nukkuneet samassa huoneessa. Sängyn alla vaanivien mörköjenkin määrä on ollut pidemmän aikaa jyrkässä laskussa.

Vaippoja kuluu aika vähän.

Tutti jäi Muumimaailmaan kesällä, eikä sitä ole kyselty sittemmin.

Apupyörät jätettiin alkukesästä.

Esikoinen venähti kesällä kaksi vaatekokoa, kuopus yhden.

Kahden allergisen lapsen sijaan meillä on enää yksi, hänkin enää vain maidoton-kananmunaton-dieetillä.

Ja kun minä iltapäivisin lounashulinoiden ja pakollisten siivoushommien jälkeen keitän kahvia ja istun alas, on lastenhuoneessa melko hiljaista. Tai jos ei hiljaista, niin ainakin sopuisaa. Ei aina, mutta suurimman osan ajasta.

Esikoinen tavailee kirjaimia ja joitain sanojakin.

Kuopuksen kaksivuotissyntymäpäivät lähestyvät.

Raskauskiloja siis tuskin voi kutsua enää raskauskiloiksi. Aloitin lenkkeilyn.

Olen pitänyt kiinni 10 000 askeleen päivätavoitteesta. Kun kuopuksen synnyttyä sain aktiivisuusrannekkeen, kertyi askelia kahdesta kolmeen tuhatta.

Ja kun suljen oven perässäni, ei kukaan huuda perääni.

Ensi viikolla palaan siis kouluun hyvillä mielin (okei, olen kaivannut sitä aivan sairaasti).

Elämä on pidemmän aikaa ollut jollain tavalla melko ennakoitavaa; elämänrytmi ja arki lasten kanssa on ollut aika tasaista. Useimmiten. Mutta mitä tapahtuu vuoden päästä tai missä silloin olen, sitä en tiedä.

Vähän aikaa sitten ihan oikeasti tajuntaani nimittäin iskeytyi se tosiasia, että tämä lienee viimeinen syksyni lasten kanssa kotona. Toisinaan mietin haikeana ajan kulua, ja sitä, että olenkohan ollut näinä vuosina edes riittävän hyvä tai välttävä äiti. Paikalla olen ollut kyllä, läsnäolosta en tiedä. Liikkuvaan junaan syntyneet lapset ovat pakostikin mukautuneet osaksi meidän vanhempien koulu-ja työkuvioita.

Ja vaikka olo on hetkittäin haikea, tiedän, että juuri näin on hyvä. Aika aikaansa kutakin. Joku sanoi kerran, että harmittaa varmaan olla tässä, kun olisi voinut olla niin paljon enemmänkin, olla jotain enemmän. Minusta taas tuntuu, että minä en olisi minä, emmekä me olisi me, jos emme olisi tehneet juuri näin - oikeita asioita vähän hassussa järjestyksessä. Olen saanut enemmän, kuin mitä koskaan osasin odottaa.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

10+1 hyvää syytä järjestää NOSH-kutsut (eli hypetystä ja NOSH-lahjakorttiarvonta)

$
0
0


Yhteistyössä NOSH-kotimyynti

Perjantaina pidin yhdennettoista NOSH-kutsuni, eli muutaman kerran on kutsujärjestelyyn tullut lähdettyä. Kotoa löytyvien luomupuuvillaisten NOSH-vaatteiden määrää en kehtaa edes arvailla, mutta paljon innostuksestani kertoo se, että jo varmaan neljä ihmistä on luullut, että olen itse NOSH-kotimyyntiedustaja! Ja kun mietin suosikkibrändiäni, keksin vain hyviä syitä järjestää kutsut ja rohkaisen siihen aina kaikkia. Aina.

Jaa että miksi? Listasin alle 10+1 hyvää syytä buukata omat kutsut.

1. Vastuullisuus ja arvot. Minä koen tärkeänä kannattaa ja vaalia niitä toimintatapoja, joilla voin edistää eettisesti ja ekologisesti kestävämpää elämäntapaa - ja jotka eivät vaadi minulta ylettömästi. Kulutustottumukset ovat olennainen osa tätä. En liiemmin osta muovikasseja, vältän yksittäispakattuja tuotteita, suosin luomua aina kun se on mahdollista. NOSH-vaatteissa minua on neljän vuoden ajan ihastuttanut tuplakokojen mahdollistama pitkä käyttöikä ja hyvä laatu - vuoden käytössä ollut paita saa vielä seuraavankin käyttäjän. Meillä lapset ovat kaikki syntyneet 3,5 vuoden aikana, mikä vaatekokojen suhteen on tarkoittanut sitä, että neutraalit legginssit ja mukavat collegehousut saavat pieneksi jäätyään aina heti uuden käyttäjän, joten kaapeistamme löytyy jopa kolme vuotta aktiivisessa käytössä olleita aarteita. Parasta!
NOSH-tuotteethan valmistetaan suomalaisen perheyhtiön tiloissa Portugalissa, eettisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla 100% luomupuuvillasta (tai siis kaikki niissä käytetty puuvilla on luomulaatuista).



2. Let's face it:uunituore lasten syysmallisto, jonka lisäksi julkaistiin myös naisille muutamia i-h-a-n-i-a syksyisiä tuotteita- se on UPEA ja pakko nähdä livenä! En tiedä, olenko sanonut aiemmin, mutta tavallisesti syysmallistot eivät iske minuun samalla tavalla kuin raikkaat, pastelliset kevätherkut. NOSHin suhteen luotto on aina kova - varaan kutsuni aina ennen ainuttakaan teaseria tai tietoa siitä, mitä on luvassa. Tänä syksynä olisin halunnut ostaa rekiltä kaiken. Kaiken. Syksyn lastenmalliston sävypaletti on pehmeä ja utuinen mutta kuitenkin todella raikas. Itse ihastuin indigonsiniseen, tummaan savunsiniseen, lempeään puuteriroosaan sekä aina ja iankaikkisesti toimivaan luumuun. Ihan erityisesti ihastuin epäsäännöllisiin, leikkisiin polkadot-henkisiin pilkkuihin, rusettiyksityiskohtiin, yksivärisiin ribbipaitoihin.... No, mallisto on nähtävä ja sovitettava itse. Ehdottoman hyvä syy järjestää kutsut.

3. Naisyrittäjyyden tukeminen. NOSH on vuonna 2009 perustettu brändi, jonka pääsuunnittelija ja toimitusjohtaja Hanna Rannila tukee kotimaisia naispienyrittäjiä niin suunnittelu- kuin edustustyössäkin. Eri puolilla Suomea toimii kaiken kaikkiaanyli 110 kotimyyntiedustajaa, yli 110 pienyrittäjää yrityksen alla. NOSH on halunnut tukea allaan toimivia yksityisyrittäjiä esimerkiksi tarjoamalla erityisiä etuja ja erikoistuotteita ainoastaan edustajien kautta tilatessa - kutsuja ei siis välttämättä tarvitse järjestää tai sellaisille osallistua, mutta oman edustajan kautta (listaus täällä) voi tilata samat tuotteet, mitkä verkkokaupastakin löytyvät (luonnollisestikin samaan hintaan) sekä vaihtuvan kattauksen erilaisia erikoistuotteita, kuten VIP-hintaiset kausituotteet sekä kauden naistenmalliston herkut. Tilauksen voi helposti laittaa omalle edustajalleen esimerkiksi Facebookin yksityisviestillä. Support your local!



4. Saa hyvän syyn kutsua ystävät ja tuttavat koolle. Itse ainakin koen näin ruuhkavuosissa luoviessani, että vahvasta tukiverkosta huolimatta sosiaaliset (aikuis)kontaktit jäävät vähälle ja kuulumisia vaihdetaan kauppareissulla ohimennen. Kutsujen järjestäminen voi yhdistää ihmisiä lisäksi uudella, yllättävällä tavalla - esimerkiksi omasta edustajastani Marikasta on tullut minulle näiden vuosien saatossa hyvä ystävä, jolle lähetän synttärikutsut ja jonka kanssa kahvittelemme ilman rekkiäkin, mutta perjantaina sain kutsuille vieraaksi työkaverini kuuden vuoden takaa. Edellisestä tapaamisesta oli kulunut yli kolme vuotta, ja lapsiakin oli ehtinyt siunaantua kummallekin lisää. Vaaterekin selailun lomassa oli ihana päivittää kuulumisia ja sopia uudet treffit.
Niin, ja ne kohtaamiset. Tiedän, että tämä menee vähän samaan lokeroon kuin kavereiden kutsuminen koolle, mutta haluan korostaa, kuinka tärkeältä meille on tuntunut kavereiden tapaaminen rennoissa merkeissä. Yksiä kutsuja lukuunottamatta meille ovat aina olleet lapsivieraat tervetulleita, mikä siis käytännössä on saanut lapset odottamaan Marikan NOSH-rekkiä kuin kuuta nousevaa - lappaahan edustajan jälkeen ovesta leikkikavereita! Yhdet kutsut olen viettänyt pelkästään aikuisten seurassa, viinilasillisten äärellä. Yhtä kaikki, me saamme ystävien kohtaamisesta ja hauskasta illasta virtaa päiviksi.



5. Vaatteiden shoppailu voisi tuskin olla mukavampaa. Inhoan sovituskoppeja sinivaloineen, jonottamista, ulkovaatteet päällä seisomista, kiertelyä ja kaartelua, eikä näinä aikoina pääse enää kaverin kanssa päiväksi kaupungille kiertelemään ja rennosti shoppailemaan. Kotona (tai kaverin kotona) rauhassa sovittaminen, asiantuntevan myyjän kanssa kokojen miettiminen ja kaverien kommentit rohkaisevat ja ostopäätökset syntyvät varmemmalle pohjalle. Olen ostanut yhden, siis yhden NOSH-hudin, ja senkin oman edustajani näkemyksen vastaisesti kokoa pienempänä kuin mitä normaalisti käytän. Edustaja osaa neuvoa mitoitukseen, käyttöikään, hoitoon ja istuvuuteen liittyvissä kysymyksissä - hän tietää, mikä kutistuu hieman pesussa, missä koossa olkalinja osuu kohdilleen ja niin edelleen.

6. Pehmeys. Oikeasti. Se on asia, mitä ei voi nettikauppaa selailemalla kokea tai tietää. Ja juuri vaatteiden ja kankaiden pehmeys on NOSHille niin tunnusomaista.

7. Hyvä syy siivota. En koe itse hirvittävää sosiaalista painetta, koska luotan siihen, että samassa elämäntilanteessa olevat ystäväni tietävät, miltä elämä ja lapset kotona näyttävät, mutta kyllä kutsuja varten siivotaan meilläkin (uskokaa tai älkää). Välillä tekee ihan hyvää kattaa pöytään kukkia ja nauttia puhtaasta lattiasta.

8. Kutsujärjestäjän edut. Vaikkei kutsuilla ole ostopakkoa (ei sellaista ääneen lausumatontakaan), saa kutsujärjestäjä alennusta tilauksestaan kutsujen yhteismyynnin ja vieraiden lukumäärän mukaan 20-40 euroa. Minä tilaan useimmiten kavereiden kanssa kimpassa, jolloin postikulut voi kätevästi jakaa - ja on hyvä syy nähdä pian taas uudestaan. Lisää kutsujärjestäjän eduista voit lukea täältä

9. Pitkin kautta ilmestyvät täydennysmallistot, uutuudet ja naisten mallisto. NOSH julkaisee läpi kauden uusia, ihania tuotteita, joten useampien kutsujen järjestäminen tai kaverin kutsuille osallistuminen muutamaa viikkoa myöhemmin on myös hauskaa - uutta sovitettavaa ja hypisteltävää löytyy kyllä!

10. NOSH-tiimi. Olen tavannut useita NOSH-edustajia, pääsuunnittelijan, kotimyynnistä vastaavan henkilön ja asiakaspalvelunkin ihmisiä, ja täytyy sanoa, että kaikesta heidän tekemisestään huokuu hyvä yhteishenki ja palo omaa työtä kohtaan. He puhuvat toisistaan aina etunimillä ja lämmöllä. Se on minusta yritysmaailmassa jotenkin tosi virkistävää.

+1. Vielä kasa adjektiiveja varsinaisista NOSH-vaatteista: ajankohtaisuus. Käytännöllisyys. Mukavuus. Itse kolmen lapsen äitinä arvostan vaatteita, jotka istuvat pyöreäksi käyneelle pepulle ja vatsalle, eivät purista, mutta eivät roiku päällä. Vaatteita, joissa on mukava olla, liikkua ja kyykkiä, mutta jotka eivät ole velouria, yksiselitteisesti collegea ja jotka eivät huuda kotiäitistatusta. Hyvä istuvuus, armeliaat mallit, ajankohtaiset kuosit, hauskat leikkaukset ja se, että viihtyy omissa vaatteissaan, näkyy myös ulospäin - sekä lasten että minun NOSHejani ovat ihastelleet monet aina liki kahdenksankymmentävuotiaasta isoäidistäni pikkusiskooni ja asiakkaisiini. Itse arvostan suomalaisessa suunnittelutyössä sitä, että värit ja mallit on oikeasti ajateltu suomalaiselle asiakkaalle sopiviksi. En liioin itse vaaleana ihmisenä käytä esimerkiksi kovaa mustaa tai kirkasta oranssia, mutta NOSHeista olen löytänyt vaaleaan hipiääni sopivat pehmeät graffitinharmaat, vaniljan ja toffeen sävyt. Kiitos siis pääsuunnittelija-Hannalle vain siitä, että talvikuukausinakin voin pukea päälleni jotain pehmoista ja lämpöistä, joka EI OLE mustaa!



Sain NOSHilta arvottavaksi 30 euron arvoisia lahjakortteja, jotka voi käyttää niin verkkokaupassa, edustajalta tilatessa kuin kutsuillakin. Arvon kaksi lahjakorttia tähän postaukseen kommentoineiden kesken ja yhden Instagramissa. Arvontaan osallistuaksesi rittää, että kommentoit alle 5.9 klo 21 mennessä, Instagramissa käy tykkäämässä arvontakuvasta

NOSHin etusivulle ja verkkokauppaan pääset tästä. 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Ensimmäinen kerhopäivä

$
0
0

Ensimmäinen kerhoviikko uudessa kerhossa. En tiedä, olenko muuttunut kesän aikana jääkuningattareksi vai itkinkö kenties riittävästi onnesta hoitokuvioiden selvitessä kesällä, mutta meillä uuteen kerhoon ja ensimmäiseen kerhopäivään lähdettiin melko neutraalein fiiliksin. Hanat ehkä aukeavat kun kuopus marraskuussa aloittaa samassa paikassa.

Ohjaajat olivat ihania, kumpikin löysi leikkikavereita ja kaikki meni tosi mutkattomasti, mutta sitä osasin tutulta leikkipuistolta odottaakin. Lähtiessä eteisessä etsittiin kenkiä ja kuopus näytti kyllä ninjaviuhahduksensa moneen otteeseen.

Pitkän kesän aikana olin kuitenkin ehtinyt unohtaa muutaman jutun:

Kuten että kerhotossut ovat kerhoaamuina aina hukassa riippumatta siitä, olivatko ne illalla repussa vai eivät.

Sadan metrin tieosuus saattaa kotimatkalla viedä 40 minuuttia.

Kahdessa ja puolessa tunnissa saa uskomattoman paljon asioita aikaiseksi, kun mukana on vain yksi lapsi! Kuten esimerkiksi viedä kellon kultasepälle korjaukseen (joka on ollut proggiksena huhtikuusta saakka), käydä kolmessa kaupassa, laittaa ruokaa, jutella koiranulkoiluttajille ja vähän siivotakin.

Kerhopäivien jälkeinen hiljaisuus, oi, siinä on sitten sitä jotain.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

Lihapullapäiviä ja matalan kynnyksen lounaita

$
0
0


Yhteistyössä IKEA Suomi

Vinkkasinkin aiemmin ensimmäistä kertaa järjestettävästä IKEA:n lihapullapäivästä, jossa tarjottiin (maksutonta) IKEA Family-korttiavastaan maisteluannoksia ikonisista lihapullista (sekä tietysti kasvisversioita) ilmaiseksi. Tapahtuman tuotto meni Pelastakaa Lapset ry:lle, ja mekin kävimme kantamassa oman kortemme kekoon. Meillä viimeistä lomaviikkoa, ja vielä tätä ensimmäistä arkiviikon alkuakin, on vietetty aika rennoin rantein, sillä kuopus sairastui äkisti viimeisellä lomaviikolla ja Lastenklinikan päivystyksessä yöaikaan valvottuja tunteja on koetettu paikkailla muutoin. Joten niitä kulttilihapulliakin on siis syöty pari kertaa reilun viikon sisällä.



Lihapullapäivästä kohdallamme ennustin sukseeta ja osuin oikeaan (ovathan IKEA-lihapullat maksalaatikon ja pinaattilettujen ohella aina lasten toiveruokalistalla, eivätkä vähiten siksi, että lihapullien jälkeen pääsee useimmiten pallomereen). Pilvettömän taivaan alla, lämpimässä tuulenvireessä perhelounaalla kasvis-ja lihapullien äärellä katselimme kaupungin vilinää, vaihdoimme kuulumisia ja nautimme loppukesän tunnelmasta. Tajusin, että hitto vieköön, meillä on kotonakin lasitettu parveke, jota voisimme hyödyntää päiväuniaikaa ja salaattiviljelmää enemmän! Sisustuskuume!

Ylipäätään minulle jostain syystä tulee aina syksyisin ja keväisin tarve uudistaa kotia, pöllyttää mattoja, vaihtaa verhoja ja tuulettaa kaappeja. (Eikä äskettäin julkaistu IKEA:n uusi kuvasto ainakaan helpota asiaa.) Yleisesti ottaen teen niin huonekalujen paikkaa vaihtamalla, jo kaapeista löytyviä tekstiilejä hyödyntämällä ja julisteita vanhoihin kehyksiin vaihtamalla. Nyt kuitenkin on niin, että isommiksi käyneet lapset (ajatelkaa, meillä ei ole ikinä ollut näin vanhaa kuopusta, miltei kaksivuotiasta!) ovat lakanneet asettamasta yhtä kovia vaatimuksia sisustuksen suhteen. Liki kaksivuotias kyllä heiluu vasaran kanssa tietokoneen äärellä kun silmä välttää, mutta esimerkiksi maljakot ja ruukkukasvit voi jättää polven korkeudelle! Halleluja!

Suurimman uudistuksen on kokenut makuuhuone, josta minun täytyy kirjoittaa ihan erikseen, mutta sisustusrintamalla hiljaisemman kesäkauden jälkeen kotona on noin yleensä tapahtunut nyt aika paljon. Ehkä suurin syy tähän on taktisesti ajoitetut IKEA-reissut; torstaisin lapset syövät IKEA Family-korttia näyttämällä aikuisen ravintolaostoksen yhteydessä ilmaiseksi ja 3-7-vuotiaille tarkoitetun Småland-leikkipaikan tunnin leikkiaika riittää hyvin kiireettömään tavaratalokierrokseen pienimmän nukkuessa liikkuvissa rattaissa.

Liekö ihme, että Lihapullapäivää on meillä ehdotettu viikottaiseksi ohjelmanumeroksi karkkipäivän oheen!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Pehmeä, hempeä, graafinen - Papu

$
0
0


Armas: paita*, housut* Papu, lippis Vimma / Lilla Company, kengät Cienta
Helmi: mekko* Papu, leggarit Papu / Vimma Company

Pehmeitä, murrettuja sävyjä, jotain graafista, jotain hempeää - sehän on Papun syksy! Papu on paitsi yksi suosikkibrändeistäni lastenvaatteiden saralla, myös osa ajankohtaisia ja laadukkaita lastenvaatteita ja sisustustuotteita myyvän Lilla Companyn valikoimaa

Lillasta kysyttiin, josko haluaisin jatkaa VIP-bloggaajana vielä vuoden loppuun, joten keväältä tuttuun tapaan esittelen nyt syksyllä ja talvella ajankohtaisia uutuuksia omilla käyttökokemuksilla ja fiiliksillä höystettynä tietenkin. Ensimmäisenä näin syyskaudella on vuorossa Papu. Kotimaista suunnittelutyötä edustava Papu, joka ei vain petä koskaan. 

Papun tuotteet valmistetaan luomupuuvillasta suomalaisen perheyhtiön tiloissa Portugalissa, vastuullisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla, ja brändille ominaista ovat hauskat, kiinnostavat leikkaukset, graafiset, leikkisät kuosit, maltillinen väri-ilottelu ja hauskat väriyhdistelmät. Papun mallistoissa toistuu aina jokin juttu - he itse sanovat, että edellisestä mallistosta ikään kuin tippuu mukaan jotain seuraavaan mallistoon. Viime keväänä se näkyi esimerkiksi Popcorn-vaatteissa, joissa oli pieni oranssi merkki saumaan ommeltuna ja tänä syksynä Cottoncandy-kuosissa oransseina väripilkkuina. Hauskaa, eikö? 

Tämän syksyn ja talven väripaletista löytyi niin pehmeää toffeeta, hailakkaa violettia, syviä sinisen sävyjä, intensiivistä metsänvihreää ja hehkuvaa burgundya. Ja nekös niin iskevät, sinisen, violetin ja viininpunaisen sävyt, ah! 


Esikoiselle valitsin Lillasta burgundynvärisen Kanto-mekon, josta olen itsellenikin haaveillut monen monta kautta. Se oli ihanampi kuin olisin osannut kuvitellakaan! Vuosi sitten ostetut vinoraitaleggarit ovat nekin Papun. Katselin myös ihania Karkki-leggareita ja Patch-leggareita, koska legginssien laatu Papulla on ainakin minun mielestäni superhyvä - käytettynäkin ostetut vinoraitaleggarit ovat edelleen priimakunnossa, vaikka ne ovatkin tummat (joissa kaikki käyttö näkyy eri tavalla) ja todella paljon käytetyt. Kanto-mekon mitoitus oli minusta ehkä aavistuksen naftia - 122/128cm-kokoinen mekko oli juuri sopiva, ehkä aavistuksen kasvunvarallinen 119 senttiä pitkälle esikoiselle, ei missään nimessä liian iso kuitenkaan. Alaosissa ja paidoissa Papun mitoitus taasen on reilu - tuplakoon jälkimmäinen koko vastaa hyvin lapsen pituutta. 


Nelivuotias ehkä jää juuri nyt vähän hassusti kahden koon väliin - 98/104cm kokoiset vaatteet ovat 105 senttiä pitkälle kyllä istuvia, mutta kasvunvaraa niissä ei äkillisiä kasvupyrähdyksiä ajatellen ole. Kuvassa näkyvä Blue Mood-paita on kokoa 110/116cm, ja kuten näkyy, se on hivenen reilu. Papulla on kuitenkin monien muiden lastenvaatemerkkien tapaan hihoissa kääntövaraa, ja meillä hihat on käännetty - ennen pesua kahteen kertaan. Otaksun siis, että hänen uusi suosikkipaitansa menee vielä pitkään! 


Nämä hailakan violetin väriset Pudding slim baggy-housut olivat minusta aivan superihanat, mutten tiennyt, miten nelivuotias poika ottaisi ne vastaan - otin sellaiset siis testiin varuiksi siskon koossa (meillä on kerhojen myötä puhuttu hämmästyttävän paljon tyttöjen ja poikien väreistä!). Iloiseksi yllätykseksi hän kuitenkin ihastui niihin tyystin - eikä ihme, ne on tosi makeat! Ne ovat kuitenkin vielä isot, isosiskon kokoa, joten odottavat hetken. Pudding slim baggyt ovat sinisen Blue mood-paidan kanssa kuitenkin mahtis kombo!

Lämmin, unisex-mallinen ja värinen huppari on ollut toivelistalla pitkään. Neuletakkeja meillä on moneen lähtöön, mutta kaapista on puuttunut se täydellinen huppari. Papun syysmallistosta se löytyi - musta huppari rouhealla Cottoncandy-vuorisella hupulla. Iiiihana! (Mutta siitä lisää myöhemmin.)


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Helppo ja nopea sienipiirakka

$
0
0



Viimeisimmillä NOSH-kutsuillani päätin tavoilleni niin kovin epäuskollisesti ottaa ja leipaista. Oikeastihan kulunut vitsini siitä, etten leivo, ei ihan pidä paikkaansa - en leivo makeita asioita. Ehkä osin siksi, etten halua syödä puolikasta kuivakakkua tai pellillistä cupcakeja.

Mutta suolaiset piirakat, oi, niitä olen tehnyt paljon. Sain isotädiltäni pomminvarman ja vielä superhelpon reseptin kasvis-sienipiirakkaan, joka vaan toimii. Kantapään kautta tosin opin, että annettuja ohjeita ei kannata yrittää soveltaa tai alittaa aitoja - lopputulos joko itkettää tai naurattaa.

Ja koska sanoin, että piirakka on helppo ja nopea valmistaa, kannattaa rimoja alittaa ruokakaupassa. Siispä tarvitset:

-Valmiin piirakkapohjan (Minä ostan omani pakkasesta - se maksaa vähän yli euron, eli siivoan vessan mieluummin ennen vieraiden tuloa kuin väkerrän voitaikinapohjaa.)
-jokusen desin kantarelleja tai suppilovahveroita
-yhden sipulin
-mozzarellaraastetta noin 100 grammaa
-sinihomejuustomurua noin 100 grammaa
-250 grammaa (pakaste)kukkakaalia
-250 grammaa (pakaste)parsakaalia
-2 kananmunaa
-noin 2,5 dl ruokakermaa

Levitä piirakkapohja laakeaan vuokaan. Kuullota sipuli pannulla, lisää joukkoon sienet. Ruskista hieman. Kiehauta pakastevihannekset (parsakaali ja kukkakaali) nopeasti kattilassa. Älä keitä, vaan käytä ne vain kiehuvassa vedessä! Heitä sienet ja sipulit piirakkapohjan päälle. Valuta huolella vedet kaaleista ja hienonna niitä hieman, kaada ne sitten vuokaan. Ripottele juustoraasteet kasviksien ja sienien päälle. Riko kananmunat, sekoita joukkoon ruokakerma ja mausta halutessasi seos mustapippurilla (suolaa ei tarvitse lisätä, mikäli käyttää sinihomejuustoa). Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia tai kun pinta on kauniin oranssi. Ja tärkeintä: anna piirakan vetäytyä ennen tarjoilua! Itse tarjoilin ensimmäistä kertaa tällä ohjeella tehtyä piirakkaa kantarellikeittona. Ei hyvä. Anna piirakan siis vetäytyä ennen tarjoilua, aikuisten oikeesti.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Avainlippumerkityt Univision Onni & Ilona-lastentuotteet + arvonta

$
0
0

Yhteistyössä Univisio 

Makuuhuone-ja sisustustekstiilejä tuottava tehdas Suomessa, millainen se olisi? Kuvitelkaa koivumetsän ja kauniin järvenrannan äärelle Jämijärvelle rakennettu pieni tehdas (tämän tiedän mieheni kertomana, hän sattumoisin on käynyt paikalla muutama vuosi sitten), joka haluaa tuottaa korkealaatuisia peitteitä, tyynyjä ja patjoja ihan oikeasti kuluttajalle ystävälliseen hintaan. Suunnittelu-ja valmistusprosessissa pienen työyhteisön ja asiakkaiden ääni kuuluu ja näkyy, ja tuotteita halutaan tuottaa suomalaisten tarpeita ja mieltymyksiä vastaaviksi. Asiakaspalaute ja huolellinen tuotetestaus on heille tärkeää. 

Kun satakuntalainen makuuhuone-ja sisustustekstiilejä valmistava Univisio otti minuun yhteyttä yhteistyöehdotuksen merkeissä, tutkin ensimmäiseksi heidän nettisivunsa, luin konseptista ja kyselin noin tsiljoona tarkentavaa kysymystä tuotantoon ja tuotteisiin liittyen. Turhaan tätä kiertelen: olin tosi vaikuttunut. Ja olen edelleen. 

Me saimme testiin Univision Onni & Ilona-lastentuoteperheen patjan juniorisänkyyn sekä peitot ja tyynyt lapsille. Univision Onni & Ilona on Allergia-ja astmaliiton yhteistyötunnuksen hiljattain saanut tuoteperhe, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pölyävyyteen materiaalien valinnassa on tuotesuunnittelussa kiinnitetty erityistä huomiota. 

Unesta ja nukkumisesta puhutaan lapsiperheissä varmaan verrattain paljon. Kuinka paljon teillä nukutaan - tai vieläkö heräillään? Vieläkö nukutaan päiväunia? Kannattaisikohan unikoulu? Koska siirryttäisiin pinnasängystä juniorisänkyyn - ja millaisen hankkisimme? Mutta kuinka paljon ihan oikeasti tulee kiinnitettyä oikeasti huomiota nukkumiseen ja hyvään uneen olennaisesti liittyviin tyynyihin, patjoihin ja peitteisiin? 

Minä uskallan myöntää, että meillä ainakin melko vähän, oikeasti. Sängyn runkojen välistä pohdintaa tein pitkään, mutta tyynyt ja peitteet olen ostanut ohikulkumatkalla ruokakauppareissulla, ja niitä sitten pessyt ja tuulettanut niitä säännöllisesti. En jotenkin ole tiedostanut, että tälläkin saralla valinnan varaa aidosti on. Kun mietin ostopäätöksiäni ohjaavia arvoja ja tekijöitä, nousee lasten tuotteissa aina esiinhelppohoitoisuus, pestävyys, kulutuksen kestävyys, vastuullinen tuotantoprosessija jos mahdollista, kotimaisen työn aspekti. Niin, ja tämä kaikki tietysti opiskelijabudjettiin sopivalla hinnalla. Yleisesti olen huomannut, että hyvän laadun ja eettisen ja ekologisen kestävyyden edessä kannattaa kulutustavaroiden suhteen vähän löysätä kukkaronnyörejä, mutta on tosi positiivista huomata, että aina kotimainen ei automaattisesti tarkoita sitä kohtuuttoman paljon kalliimpaa. 


Meidän oma ihan ehdoton supersuosikkimme Onni & Ilona-tuoteperheestä on kaksikerroksinen vanupatja ja kuminauhallinen petauspatja, joiden täytteet on valmistettu kierrätyspolyesterikuidusta (joka siis on tutkitusti allergia-ja astmaturvallinen valinta). Juniorisängyn Onni & Ilona Teddy-patjassa on sisällä kaksi päällekkäistä vanulevyä, ja se on pestävä. Sen (tai siis patjan sisuksen, päällinen on luonnollisestikin konepestävä) voi siis viedä suihkuun, suihkuttaa kuumalla vedellä puhtaaksi ja asettaa pystyyn kuivumaan! En tiedä teistä, mutta minä ainakin olen kaikista patjansuojuksista ja petauspatjoista huolimatta kaivannut patjain pesumahdollisuutta. Monen monta kertaa. Teddy-patja on napakka mutta pehmeä, ja sen suojana oleva Teddy-petauspatja pysyy napakasti paikoillaan reunoissa olevien kuminauhojen vuoksi. 
Moni varmaan miettii nyt, että what's the catch. Kuten sanoin, pestävyydestä, kotimaisesta suunnittelu-ja valmistustyöstä sekä Allergia-ja astmaliiton yhteistyötunnuksesta huolimatta hinta on haluttu pitää hyvin kohtuullisena. Vesipestävän, Suomessa valmistetun ja allergia-ja astmaturvallisen Teddy-junioripatjan hintahaarukka on jälleenmyyjillä noin 40-45 euroa, petauspatjan reilut parikymppiä. Pinnasänkypatjojen hinnat ovat noin 35 euroa. Jajälleenmyyjiähän riittää, tunnetuimpia ovat Prisma, Hobby Hall ja Kärkkäinen. Myös lukuiset verkkokaupat myyvät Univision Onni & Ilona-tuoteperheen tuotteita. 

Isommat saivat testattavakseen "aikuisten" Soft Dream-peitteet, joiden päällinen on untuvatiivistä, ruututikattua puuvillaa ja täyte untuvantuntuista mikropolyesterikuitua. Soft Dream-peitteet ovat tosi ylellisen tuntuiset, kuohkeat, paksut ja silti kevyet. Univision edustajien mukaan hieman "rapisevat" peitteet ovat toisinaan jakaneet ihmisiä, mutta oman kokemukseni mukaan on niin, että jos tykkää juuri vaihdettujen lakanoiden tunnusta, tykkää myös kyseisenlaisesta ryhdikkäästä ja kevyen tuntuisesta peitteestä.

Allun sängystä löytyvä Onni & Ilona Teddy-peitteen (koko 115x150cm) päällinen on mikropolyesteria ja täytteenä on 360 grammaa (kierrätys)polyesterikuitua, ja se siis on koko Onni & Ilona-tuoteperheen tavoin paitsi Avainlippu-merkitty, myös Allergia-ja Astmaliiton yhteistyötunnuksen saanut. Tyynynä meillä on Blowfill-polyesteripallokuitutäytteinen palkkityyny, joka on kaksivuotiaalla ollut ihan loistava, riittävän ohut välimalli - paksumpi kuin vauva-aikana ollut tyyny on, mutta ohuempi kuin hänen sängystä viskomansa juniorityynyt. Kuopuksella oli aiemmin sängyssään untuvapeite, mutta se löytyi aina sängyn alta aamulla, eikä hän edes illalla halunnut sitä päälleen vaan viskoi senkin lattialle, liekö häntä ärsyttänyt peiton kahina. Nykyään peitto on ja pysyy sängyssä, ja kuopuksenkin saa muiden tavoin peitellä peiton alle illalla. 



Niin, ja luonnollisestikin koko Onni & Ilona-tuoteperheen peitteet, tyynyt ja petauspatjat ovat 60 asteen konepesun kestäviä. Itselleni uutena tietona tuli, että pesuainetta pitäisi käyttää murto-osa peitteitä ja tyynyjä pestessä, jotta kaikki pesuaine voi huuhtoutua pesussa pois. Kolmasosa-neljäsosa (pesukoneesta riippuen - meillä esimerkiksi käytetään ecowash-ohjelmaa, joka käyttää vähemmän pesuainetta) riittää. 

Meillä nukkumista tai nukahtamista helpottavia hankintoja tai ratkaisuja on tehty paljon. On bluetooth-yhteydellä Spotifyn tuutulaulusoittolistaan yhdistettävää yövaloa, erityisiä unikavereita, tutut rutiinit ja rytmit. Kattoon ripustettava ensisänky, koliikkikeinu ja pinnasängyn keinutassut ovat nekin tulleet tutuiksi. Vesipestävä patja ja kuohkeat, kevyet petivaatteet ovat kuitenkin listamme kärkikahinoissa. 

Sain Univisiolta arvottavaksi tähän postaukseen kommentoineiden kesken Univision lasten Onni & Ilona-tuotepaketin, joka sisältää Avainlippumerkityn ja Allergia-ja astmaliiton yhteistyötunnuksella merkityt Teddy-tyynyn sekä Teddy-peiton (voittajan valinnan mukaan joko vauva-tai juniorikoossa). Kommentoi alle 5.10. mennessä ja olet mukana! (Mieluusti jätä sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa.) Arpaonnea ja parempia unia! 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Nyt

$
0
0



Perjantaina keinovalaistusta ja koleasta palloiluhallista kuuden tunnin rupeaman jälkeen tunsin lämpimän syystuulen vireen ihollani. Katsoin pilvetöntä, sinistä taivasta ja kuuntelin ratikkakiskoilta kuuluvaa kaukaista kolketta. Oloni oli kevyempi kuin viikkoihin. Ja on sitä edelleen.

Stressi. Jotenkin hassua, että siitä tajuaa kärsineensä vasta kun se helpottaa. Minä olen luonteeltani murehtija ja maalailemassa aina (vähintäänkin mielessäni) piruja seinille. Jo ennen kuin mitään on tapahtunut, olen keksinyt kolme erilaista kauhuskenaariota.

Syksy on mennyt jotenkin sumussa. Monta raskasta asiaa, menetyksiä, hyvästejä, huonosti nukuttuja öitä, työkiireitä, deadlineja, kaikki samoina viikkoina. Taustalla olen kuullut koko ajan ajatuksen siitä, etten ole tarpeeksi hyvä (tai hyvä ollenkaan), yrittänyt riittävästi, ansainnutkaan enempää ja että kaikki tulee menemään päin mäntyä.

Ja jotenkin kaikki enemmän tai vähemmän olen saanut tärkeimmät asiat luovituiksi. Jossen hyvin niin sitten vähän huonommin. Ihanaa on ollut myös huomata, että toisinaan omat pessimistiset ennakko-odotukset ja fiilikset omasta pärjäämisestä voi ylittääkin.

Kirjoitin nyt ensimmäistä kertaa syksyllä kaksi reaalia ylppäreissä, kummankin hampaita tekevän kaksivuotiaan kanssa yön valvottuani ja jättimäisen kahvitermarin kanssa. Perjantaina syksyn urakka päättyi ja alkuviikosta nähtäville tulivat alustavat koepisteet ensimmäisestä kokeesta, jonka jälkeen olin valmis esimerkiksi sulkeutumaan vessaan itkemään ja juomaan pullon viiniä (ehkä ne kolmen tunnin yöunet tuntuivat taustalla). Alustavat pisteeni jäivät pisteen päähän maksimimäärästä, mutta kuljin alkuviikon kotona myrtyneenä miettien kaikkia mahdollisia tapoja, joilla sitä voisi vähätellä (koska siihen totta vie parikymppisenä aikuisopiskelijana törmään usein, vähättelyyn).
Perjantain reaalin suhteen olin kuitenkin paljon rennommin fiiliksin, kyseessä kun oli minulle paljon vahvempi aine, historia. Mitä tuleman pitää, en tiedä. Kokeesta jäi kuitenkin hyvä fiilis.



Viikonloppuna vietimme tyttöjen aikaa. Kylässä kävi kavereita ja tänään sunnuntaina hengailimme esikoisen kanssa kaksin. Matkalla tanssitunnille kävimme katselemassa korkealta kalliolta avautuvaa maisemaa kotikulmista aamuauringossa. Silmiemme eteen avautuivat Mikko Mallikkaan taloilta näyttävät korkeat kerrostalot, kostea nurmikko, vuodesta toiseen lapsia hämmästyttävä jättimäinen vesilammikko kallion kolossa ja syksy kaikissa väreissään. Tunsin olevani läsnä, siinä hetkessä ja hänen kanssaan, ilman kiirettä ja hoppua. Olin jotain, mitä en ole moneen viikkoon ollut. Tuntui jotenkin helpottavalta nähdä, että asiat ympärillä pysyvät melkoisen muuttumattomina silloinkin, kun oman pään sisällä kuohuu.

Että mitäkö meille kuuluu? Juuri nyt: melkoisen hyvää. Hiljaisuus on laskeutunut. Syysflunssa iski sitten kuitenkin, joten olen aikeissa hautautua Downton Abbeyn ja teemukin kanssa sänkyyn. Kaikesta huolimatta on tunne, että ensi viikosta tulee hyvä. Parempi.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

NOSH SYDÄNSYDÄN KIVAT - TALVEN LÄMPIMIMMÄT KOTIMAISET UUTUUDET

$
0
0



Yhteistyössä NOSH


Pääsin viime viikolla osaksi ihan mielettömän hienoa ja antoisaa yhteistyötä, kun minut kutsuttiin NOSH-kutsuille Tampereelle KIVAT-tehtaalle. Pääsimme tutustumaan kotimaiseen villavaatetehtaaseen, sen toimintaan ja toimintaperiaatteisiin, nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta ja tietysti hypistelemään uunituoreita kauden NOSH-herkkuja. Olen ollut kaiken kaikkiaan viisitoista kertaa NOSH-vaatekutsuilla - joskin yhdettoista niistä olen järjestänyt itse - mutta tämä kerta oli erilainen kuin muut. Eikä vähiten siksi, että kotimyyntiedustajan rekillä oli jotain aivan uutta: kotimaista suunnittelu-ja valmistustyötä edustavia villavaatteita.

Olettekin ehkä kuulleet kaikkien aikojen suosikkibrändini NOSHin sekä Tampereella mm. villakerrastoja valmistavan KIVAT-brändin yhteistyömallistosta, joka on paitsi ajankohtainen myös Suomessa suunniteltu ja valmistettu. Olen lukuisia kertoja kertonut, kuinka NOSH-kutsuja järjestämään ja NOSHeja shoppailemaan minua ajaa kaudesta toiseen paitsi ihanat kuosit, unelmanpehmeät materiaalit ja kutsujen järjestäminen, myös eettinen ja ekologinen näkökulma, joten en yllättynyt, että ajankohtaisen villavaatemalliston valmistajaksi valittiinkin yritys samankaltaisine arvoineen ja periaatteineen.

19 tuotteesta koostuva NOSH + KIVAT-yhteistyömallisto on NOSHin pääsuunnittelijan Hanna Rannilan kädenjälkeä, mutta valmistuspaikka on suomalaisessa omistuksessa olevan, Portugalissa toimivan tehtaan sijaan Tampereella. Kotimaisesta suunnittelusta ja valmistuksesta huolimatta tuotteiden hinta on haluttu pitää kohtuullisena - vetoketjullisen villahaalarin hinta on koosta riippuen 65,90-69,90 euroa. Villapipojen ja kypärämyssyjen hinnat (joita löytyy muuten myös aikuisille) ovat kolmenkympin paikkeilla.
Yhteistyömalliston villavaatteet-ja asusteet on ostettavissa vain NOSH-verkkokaupasta, NOSH-edustajilta sekä NOSH-kutsuilta (siis myös edustajilta). Kokovalikoima haalareissa ja kerrastoissa on 80-130 senttiä, mutta mitoitus on melko reilua. Lisätietoa oikean koon valinnasta löydät täältä.



Vaan sanoinkohan jo, että NOSHin villavaatemallisto on i-h-a-n-a? Siis todella ihana! Ihastuin ihan erityisesti viileisiin hiekan sävyisiin tuotteisiin ja aina raikkaaseen tummansiniseen, mutta oikeasti arvon kyllä mustavalkoisen Arctic-kerraston tilaamisen edessä (meillä kun oikeasti on jo välikerrastoja ja koetan tehdä muutenkin KonMari-henkeen karsintaa). Hempeä, lämmin puuteriroosa on aika kiva vaihtoehto perinteiselle vaaleanpunaiselle, ja lämpimistä kypärämyssyistä löytyvät siksak-kuosit ja helposti yhdisteltävät värit ovat ainakin minusta hyvin toivottu lisä lasten (lämpimiin ja ulkoiluun tarkoitettuihin) asusteisiin.

Ehkä eniten minua tässä brändiyhteistyössä kuitenkin viehättää se, ettei näihin välikerrastoihin ja villa-asusteisiin liity kompromisseja, joita olisi tehty hinnan, laadun tai ulkonäön välillä - sillä kyllähän te tiedätte, että niiden välillä saa ulkoiluun liittyvien tuotteiden valinnassa tasapainoilla niin usein. Vaan ei. Samassa paketissa on graafinen, aikuisenkin silmää miellyttävä kuosi, laadukas materiaali ja hyvin suomalaislapselle istuva malli sekä erittäin, erittäin kohtuullinen hinta ottaen huomioon korkean laadun ja suomalaisen suunnittelu-ja valmistustyön. Ei kompromisseja.

Minä tuen kotimaista työtä ja työllistymistä aina kun voin, ja siksi olen ihan erityisen iloinen tästä villavaatemallistosta, jonka tuotteet on alusta loppuun valmistettu Suomessa, ja joita voin ostaa NOSHin alla toimivilta pienyrittäjiltä, NOSH-edustajilta. NOSH itsekin haluaa tukea suomalaista yrittäjyyttä ja työtä - esimerkiksi ensi viikolla julkaistava naistenvaatemallisto on ensin ostettavissa vain edustajien kautta, ja l00% luomupuuvillasta valmistettavien päämalliston tuotteiden valmistuksesta vastaa myös kotimainen perheyritys Portugalissa. Brändiyhteistyö tamperelaisen villavaatetehtaan kanssa siis tuntuu hyvin noshmaiselta.

NOSHille tärkeitä arvoja kotimaisuuden, ajankohtaisten kuosien, käyttömukavuuden sekä kohtuullisen hintatason lisäksi on vaatteiden valmistuksen ja myymisen ekologinen aspekti. Syntyvän pakkausjätteen määrään on kiinnitetty huomiota, jonka vuoksi esimerkiksi hintalappujen hakaneuloista on luovuttu, päämalliston tuotteissa käytetty puuvilla on aina 100% luomulaatuista ja esimerkiksi villavaatteiden ompelusta ylijäävä villa, jota ei voida käyttää, toimitetaan uusiokäyttöön toisaalle. Toisaalta ekologista on sekin, että tuotteet ovat laadukkaita ja niiden pitkäikäisyyteen käytössä on kiinnitetty huomiota esimerkiksi käyttöikää pidentävillä resoreilla ja vauvabodyjen kiinteillä jatkopaloilla ja tuplanepeillä. Pieniä, isoja asioita.

NOSH & KIVAT-yhteistyömallisto kokonaisuudessaan löytyy täältä, ja on NOSH-verkkokaupan lisäksi ostettavissa NOSH-edustajilta kautta maan.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Päiväni piisamirottana

$
0
0

Murphyn laki: kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Kas, tunnistan alkuviikkoni.

Viikonlopun infernaalisten vatsakipujen, oksentelun ja peruttujen keikkojen aiheuttamaa huonoa omatuntoa aikani Downton Abbeylla paikkaillessa tunsin sunnuntaina olevani täynnä tarmoa ja valmiina uusiin haasteisiin. Mutta voi, niitä haasteita on tälle viikolle sitten riittänytkin.

Maanantaiaamupäivällä kesken perhekahvilaturinoiden tunsin julmettoman häijyn, pistävän ja polttavan kivun alavatsassani. Tärisin kauttaaltani ja tunsin kuinka silmissä sumeni ja maailma ympärillä lakkasi olemasta. Kaksivuotiaani liimautui kauhuissaan minuun kiinni ja alkoi huutamaan, mutten pystynyt reagoimaan. Viiltävä kipu tuntui lävistävän minut ja levisi hetkessä alavatsalta olkapäähän, johon sattui niin paljon, että hetken luulin käteni putoavan paikoiltaan. Ystäväni ja perhekahvilan työntekijät ympärilläni pohtivat tilannetta kulmat kurtussa, miettivät, mihin soittaa ja mihin minut viedä. Tunti, jonka odotin miestäni saapuvaksi ja hakevaksi lapset, oli viikon pisin.

Matkalla sairaalaan olo helpotti särkylääkkeellä, mutta kipu ei hävinnyt, se jäi vain taustalle. Puolitoista tuntia myöhemmin lähdin lähisairaalan päivystyksestä Meilahteen. Ensimmäinen tapaamani lääkäri ounasteli umpilisäkkeen tulehtuneen tai jonkin muun olevan pahasti vialla, ja suositteli käyntiä urologilla. Tuumin ääneen, että sitten onkin varmaan aika paljon pielessä, mutta kerta se on ensimmäinenkin.

Meilahdessa odotti täpötäysi odotushuone, istumapaikka ja pitkät tunnit. Leopardikuosiseen fleecehaalariin pukeutunut rouvashenkilö, joka saapui jälkeeni, ei varsinaisesti täyttänyt huonetta hoitohenkilökunnan haukkumisella ja säksättäessään varsinaisesti ilolla, mutta jonkinlaista viihdearvoa hänen kanssaan vietetyllä puolella tunnilla oli.
Kun kahdeksan tunnin odotuksen jälkeen pääsin kirurgin luokse näytille, ehdotti hän osallistumista tutkimukseen, jossa toinen ryhmä umpilisäketulehdusepäilyn saaneista potilaista ultrataan heti ja toinen kuuden tunnin päästä. Kiitin kohteliaasti mahdollisuudesta osallistua lääketieteen kehitystyöhön, mutta tuumin, että tuo maanantai ei ollut minun päiväni lotota. Kutsu ultraan kävi kolmen tunnin kuluttua, ja ilokseni pääsin kokeilemaan vielä tietokonekerroskuvauksen, radioaktiivisen varjoaineen ja 12 tunnin syömättömyyden aiheuttaman pahan olon iloja. Olihan trippi!

Umpilisäkkeen tulehdus ei ollut kivun syynä, onneksi, koska ajatus leikkauksesta tuntuu aika pahalta - ainakin kaltaisestani ihmisestä joka onnitteli itseään kolmesta otetusta verikokeesta, jossa ei pyörtynyt. Gynekologisella alueella sen sijaan näkyi jotain epäspesifistä juosteisuutta, joten sain lähetteen Kätilöopistolle. Koska auringon sarastukseen ei ollut ihan hirveästi enää aikaa, päätin käydä kotona lataamassa akkuja ennen moista rupeamaa.

Aamulla mietin lääkäriin hakeutumista pitkään. Pitkään. Olo oli helpompi, mutta kivut eivät hävinneet särkylääkkeellä, ja tunsin oloni jo luulosairaaksi. (En tosin tiedä, mitä kiksejä huonosti ilmastoidussa huoneessa ja kovalla penkillä istumisesta voisi edes saada.) Päätin kuitenkin kokeilla onneani, koska maanantain kipukohtaus oli paitsi täysin ennakoimaton myös pelottavan raju.

Kätilöopiston parkkipaikalla eräs pariskunta oli peruuttaa päälleni vaikka painoin auton torvea pohjassa ja koetin viittoa, etten pääsisi kääntymään gepardiakin ketterämmällä perheautolla, mikäli he peruuttaisivat syväviistoon pysäköidyllä autollaan päälleni (jonka kyytiin he siis hyppäsivät kun yritin kääntää auton päästäkseni parkkipaikalta pois). Apukuskin paikalta hätiin saapui etuhampaaton, ilmeisesti jotain vettä vahvempaa nauttinut, raivokas mies, joka yritti riuhtoa oveani auki ja hakkasi ikkunaa nyrkeillä, kertoi, että minut pitäisi lähettää kuuhun ja vetää sitten turpaan. Kieltäydyin hymyillen ehdotuksesta ja puolestani ehdotin, että he siirtäisivät auton takaisin niihin kahteen ruutuun, joissa se oli, jotta pääsisin kenenkään autoa naarmuttamatta pois heidän tieltään. Näin tehtiin. Risteykseen rinnalleni ajaessaan he hyvästiksi asettivat keskisormet puuttuvien sivupeilien paikalle.

Naistentautien poliklinikalla selitin tarinani kivun alkamisesta ja luonteesta neljälle sitä kysyneelle hoitohenkilökunnan jäsenelle ja tunsin oloni yhä enemmän luulosairaaksi tai jotenkin flipanneeksi. Perusteellisen tutkimuksen ja erikoislääkärin tapaamisen jälkeen diagnoosikin löytyi: kaksi puhjennutta kystaa, jotka olivat vuotaneet nestettä... Johonkin. Oireideni kuvaus oli kuulemma kuin oppikirjasta. Laiha lohtu.

Sain mukaani kipulääkereseptin, jota varta vasten lähdimme hakemaan toiselta puolen kaupunkia viimeisestä avoinna olevasta apteekista myöhään tiistai-iltana. Aikani jonotettuani pääsin apteekin tiskille, ja kuulin, että kyseinen lääke on ollut valmistajalta loppu jo elokuusta saakka, eikä missään toimipisteessä ole sitä saatavilla. Ah, ja kirsikkana kakun päälle: korvaavaa valmistetta ei ole.

Lasi viiniä tällaisessa tilanteessa? No ehkä yksi.

PS. Kuvahan ei liity mitenkään tilanteeseen. Paitsi muistuttamaan, että parempiakin päiviä on ollut, ja että niitä tulee.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Nopeat (gluteenittomatkin) pikkupizzat

$
0
0


Pizza. Oi pizza. En tiedä teistä, mutta meillä pitkään ihan aidosti ja oikeasti vietettiin pizzaperjantaita. En oikeastaan koskaan tilaa pizzaa mistään kotiinkuljetuksella, sillä en voi sietää pahvilaatikon läpi tihkuvaa rasvaa tai montaa muutakaan asiaa lähi(ö)pizzeriain tarjonnassa. Meillä siis tehdään aika usein pizzaa, koska se on mitä mainioin tapa käyttää epämääräiset tähteet jääkaapin perältä ja sitä syövät kaikki hyvällä ruokahalulla.

Vähän aikaa sitten meidän pizzansyöntimme mullistui. Gluteenittomien pakastepohjien ja taikinakoneella myllyttämisen sijaan päädyimme lähes valmiiseen, helppoon ratkaisuun. Tortilloihin. En ole tacojen suuri ystävä, koska en pidä mausteisesta ruoasta enkä liioin suojakaasuun pakatuista asioista (paitsi kumisesta, ihanan karmeasta höttöpullasta), mutta pizzapohjina ne ovat vailla vertaa! Tavalliset maissi-vehnäkuoret sekä täysjyvävehnäkuoret toimivat pizzapohjina hyvin, ja pienet kuoret on kätevästi taitettavissa kahtia, jolloin sormetkaan eivät sotkeennu. (Me muuten käymme tästä toisinaan debattia. Sotkeennu on sana, minulle ainakin.)

Ja koska joku kysyy erikoisruokavaliovaihtoehtoa kuitenkin: tacokuoria saa myös gluteenittomina, meillä päin ainakin jo kaikista lähikaupoista. Ja nekin toimivat pizzapohjina hyvin, joskin gluteenittoman leivän tapaan ne murenevat tavallisia kuoria helpommin.



Mutta asiaan. Oma kaikkien aikojen suosikkipizzani on ohuella kuorella, täytetty mozzarellalla ja kuorrutettu rucolalla sekä parmankinkulla. Tortillapizzojen täyttämisessä (ennen paistamista ainakin) kannattaa pysytellä kohtuuden rajoissa, jotta täytteet eivät valu sormille - vähemmän on enemmän!

Ohjekin on helppo: levitä tomaattipyree tortillaletun päälle, ripottele haluamasi täytteet ja juustot, paista mahdollisimman kuumassa uunissa ja jos mahdollista, kiertoilmalla. Uunista riippuen paistoaika on parista minuutista muutamaan minuuttiin. Meillä kiertoilmalla 250 asteessa valmistuu noin 3-5 minuutissa kahdeksan pizzaa, joten ihan todellisesta pikalounaasta on kyse. Ja pizzoihinhan voi heittää täytteeksi lähestulkoon mitä tahansa - meillä niihin ovat joutuneet niin purkkien pohjilla olevat viimeiset oliivit, tonnikalatomaattipastakastikkeen jämät kuin porkkanaraastekin. Jos päälle ripottelee juustoa, kukaan ei kysy mitään. Kaiken kaikkiaan valmistusajaksi on meillä tullut reilu vartti.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Mun elämäni aakkoset

$
0
0


A. A niin kuin Allu. Liki kaksivuotias kiukkupylly, joka osaa sulattaa hirveimmänkin ketutuksen pelkällä veikeällä hymyllä ja silmien siristelyllään. Hän on tyyppi, joka tulee aina muiden vanavedessä, muttei ole koskaan ylimääräinen. Kiivasluontoinen, äänekäs ja paikkansa kaikkialla löytävä A niin kuin Allu.





B. bObles. Jaksan vain hämmästyä, kuinka monia eri käyttötarkoituksia kyseisille tanskalaisille lasten kalusteille löytyy. Ne ovat milloin jakkaroita, osana jumppaleikkiä, tuolin korokkeina ja autotunneleina. (Kuvan bOblesit saatu.)

C. C niin kuin Camilla. Ihailen aivan suunnattomasti Kaksin kaunihimpi-blogin Camillaa, joka raivaa esteet tieltään, luovii läpi elämän myrskyissä ja uskaltaa rohkeasti tarttua haasteisiin, vaikka ne (aivan sairaasti) pelottaisivatkin. Respect!

D. Dora the Explorer aka Seikkailija Dora. Palkinto reippaasti siivotusta huoneesta tai sadepäivien ilo on Seikkailija Dora-piirretty, jossa Dora opettaa englantia. Hello, how are you, stop, jump, good afternoon ja monet muut fraasit kaikuvat lasten leikeissä.

E. Etäisyys, jota säännöllisin väliajoin tarvitsen. Olen onnellinen ystävistä ja perheestä lähelläni, mutta toisinaan istun iltaisin parkkipaikalla vartin ihan hiljaa, silmät kiinni, tai lähden kouluun parikymmentä minuuttia aikaisemmin, jotta ehdin juoda kupin kahvia ulkona ennen sen alkua.

F. Finlayson. Suosin mieluusti kotimaista suunnittelua ja valmistusta, joten F:n kohdalle tuskin sopisi mikään muu kuin 1800-luvulla Tampereelle perustettu Finlayson.

G. Grilliruoka. Voi pojat, minä sitten rakastan grilliruokaa - grillattua kesäkurpitsaa, halloumia, raikkaita salaatteja ja kasviksia. Meillä käytettävän punaisen lihan määrään olemme pyrkineet kiinnittämään huomiota viime kuukausina, eniten sen sijoituksesta karsinogeenisten ruoka-aineiden listalle, mutta myös ympäristöön liittyvistä syistä.

H. Helsinki. Olen muuttanut elämäni aikana 11 kertaa ja asunut viidessä eri kaupungissa, ja vaikka synnyinkotini onkin Turussa, nimeän kotikaupungikseni aina Helsingin. Luultavasti jossain vaiheessa elämää tulemme muuttamaan muualle, mutta sydämeni sulattaa aina Helsinki.

I. Ikä - omani ja lasten - on asia, jota toisinaan mietin. Mietin asioita, joita olen tähän mennessä saavuttanut ja asioita, jotka olisi pitänyt jo saavuttaa - ihan turhaan. Jos en olisi tehnyt asioita tässä järjestyksessä ja tällä tavalla, olisin luultavasti aika erilainen ihminen. Elämä opettaa.

J. Joulu. Minusta on tullut jotenkin lasten myötä ihan jouluihminen! En käytä kahta työpäivää ripustaakseni jouluvaloja ikkunoihin tai paista pipareita (koska edes lapset eivät oikein tykkää niistä), mutta nautin joululaulujen kuuntelemisesta, pimenevistä illoista ja joulufiiliksestä. Lasten into jouluaamuna on niin käsin kosketeltavaa, että sitä kannattaakin vartoa lokakuusta asti.



K. Koti, joka meillä on alituisessa muutostilassa. Lasten ja perheen kasvaessa tarpeet ovat muuttuneet ja koti sen mukana - keittiön lapsiportti irroitettiin pari kuukautta sitten, eteisen kumisaapaslaatikot lisääntyvät ja piirrustukset jääkaapin ovessa vaihtuvat. Pysyvää on vain pyykinkuivausteline ja se muutostila.

L. Liikunta. Kesällä löysin pyöräilyn ja pitkien vaunulenkkien myötä uudestaan liikkumisen ilon. Nyt kiivaassa työtahdissa ja kouluiltoina liikunnalle on vähän kimurantimpaa löytää aikaa, mutta käyn silti viikottain joogassa. Myös lasten liikuntaharrastukset ovat meille tärkeitä ja haluamme tukea heitä liikkumaan ja harrastamaan ohjatusti. Esikoinen käy tanssitunneilla, keskimmäinen painissa.

M. Mummu. Antaisin aika paljon, jos saisin vielä kerran nähdä hänen lämpimän hymynsä, kuulla hänen nauravan tai katsoa yhdessä sukutilan terassilta avautuvalle pellolle.

N. Nalkutus. Minä olen nalkuttaja, sellainen ärsyttävä huokailija ja silmien pyörittelijä, ainakin kotona. Mitä tulee vieraisiin ihmisiin, naapureihin, sukulaisiin ynnä muihin, on reagoimiskynnykseni aika korkea. Välttelen konflikteja enkä halua ajautua ihmisten kanssa sanaharkkaan, joten usein nyökyttelen vain hiljaa asiattomille tai tungetteleville ihmisille ja koetan olla luomatta keskustelukumppaniin pitkiä, paljon puhuvia katseita. Mutta sitten nalkutan niistä kotona. "Siis voitko kuvitella....."

O. Onnellisuus. Vaikka syksy on ollut aika rankka, ja elämään noin muutenkin mahtuu ajoittain melko mustia kausia, olen aikuisiällä ollut suurimman osan aikaa varsin onnellinen. En tiedä, olenko jotenkin yksioikoinen, mutta minä saan onnellisuuden kokemuksia aika tavallisista asioista, rutiineista ja rytmeistä. Rauhallisesta aamukahvihetkestä, lounasajan jälkeisestä hiljaisuudesta, kirpsakoista syysaamuista ulkona lasten kanssa, miehen kanssa sohvalla löhöilystä toisinaan, Spotifyn soittolistani kuuntelemisesta ja ystävien tapaamisesta.



P. Pyöräily. Se mieletön tunne, kun hiukset kypärän alta hulmuten saattoi ajella auringonlaskuun. Kotikaupunki ja omat nurkat tuntuivat pienentyvän, kun hypermarkettiin ja ostoskeskukseen pääsi yhtäkkiä aiempaa nopeammin - ruuhkassa autolla luovimisen voittaa kyllä pyöräily raittiissa ulkoilmassa. Nyt pyöräilysesonki alkaa omalta osaltani vähän väistyä, ehkä eniten ajanpuutteen ja sen tosiasian, etten poistu pyöräilymatkan päähän kotoa kovinkaan usein.

Q. Minulla oli teinivuosina tapana kirjoittaa lempinimeni Ansku Q:lla lopussa. Isolla Q:lla tietenkin. AnsQ. Ja sitten niinq lähetin mun ihanalle poikaystävälle textareita ja kerroin myös kaikille frendeille, kuinka niinq ihana poikaystävä mulla on. Kerran vain kävi niin, että palasimme Lapin laskettelureissulta ja 14 tunnin autossa istumisen jälkeen ennen nukkumaanmenoa isäni sattui avaamaan matkan aikana tulleet kirjeet. 1200 kuukaudessa lähetetyn tekstiviestin rapsakka puhelinlasku (Zeroforty-liittymääni kuului muistaakseni 1000 tekstiviestiä kuukaudessa ja yleensä se riittikin, mutta legenda ei kerro, mitä superspessua juuri tuona kuukautena tapahtui) ja sitä seurannut palopuhe jäi ei-niin-voimauttavana kokemuksena mieleen, joten yritin kikkailla viesteistäni lyhyempiä ja käyttämällä lyhyempiä sanoja ja hymiöitä. ;----)

R. Rakkaus. (Tiedän, onko kliseisempää!) Olen itse ollut hirmuisen onnekas, kun olen löytänyt rinnalleni mitä mahtavimman ja upeimman puolison jo varsin nuorena, 11 vuotta sitten. Meillä on aina ollut tosi hauskaa yhdessä, mutta toisinaan myös melkoisen myrskyisää. Perheen perustaminen on viimeistään osoittanut, että parisuhde vaatii työtä, joustamista ja ajoittaista oman edun sivuuttamista, joten en voi sanoa pitäväni rakkautta itsestäänselvyytenä. Ja miksi pitäisinkään?

S. Siltsu. Voi että. Jari Sillanpää on ei-niin-salainen superidolini. Karismaattinen, muuntautumiskykyinen, lahjakas esiintyjä ja avoinna uusille ideoille. 110 biisin Spotify-listaltani löytyy yli kuusikymmentä kipaletta Siltsua, ah. En laske päiviä, mutta 7,5 viikon päästä lähtee taas, hih!

T. Ystäväni Tanja, yksi niistä ihmisistä, joihin tuskin olisin ilman lapsia ja perhekuvioita törmännyt. Tanja on paitsi luottokampaajamme (Espoossa, Hiusmuotoilua Susanna Pikkaraisessa, vink vink vaan jos etsit maailman hauskinta ja hyväntuulisinta, mutta rautaisen ammattitaidon omaavaa tekijää), myös mitä mielettömin  ja huomaavaisin ystävä. Sellainen, joka vatsataudin iskiessä laittaa viestiä, että tarvitseeko kaupasta tuoda jotain, muistaa naapureidenkin nimet ja tarinat, huolehtii aina ensin muista ja niin monesti löytää juuri ne oikeat sanat.

U. Unelmat. En osaa oikein edes ajatella, millaista elämä olisi ilman haaveita ja unelmia. Minulle ne ovat olleet eteenpäin puskuroivia voimia silloinkin kun usko on ollut koetuksella. Aika moni unelmistani on toteutunut; minulla on kolme ihanaa lasta, vankka ja hyvä parisuhde, nautin työstäni ja ympärilläni on välittäviä ystäviä. Nyt haaveilen opiskelupaikasta ensi syksyksi, omasta pihasta joskus aikanaan, muhkeasta villahuivista, String Systemistä ja maailmanympärysmatkasta. Esimerkiksi. Minulle unelmat edustavat ehkä enemmänkin toiveita ja haaveita pitkällä aikavälillä, enkä ole harmissani asioista, joita minulla ei vielä ole. Sitä vartenhan unelmat ovat.


V. Voimistelurenkaat. Ehkä paras hankinta lastenhuoneeseen ikinä. Vielä kahden vuoden jälkeenkin ne ovat päivittäisessä käytössä ja niissä käy temppuilemassa vuoroin jokainen.

W. Wunderbaum! Niin minä kerran kirjoitin saksan ykköskurssin kokeeseen kirjoittaessani luontevaa vastausta kokeessa esitettyyn dialogiin. Tajusin vasta kokeesta lähdettyäni, että kyseessä onkin auton ilmanraikastin eikä suinkaan wunderbar, ihana, kuten koiranpentua esitelleelle ihmiselle voisi sanoa. En jatkanut saksan opintoja sittemmin, mutta osaan sentään esitellä itseni ja kertoa olevani janoinen - tuolloin 17-vuotiaana Oktoberfestiä silmällä pitäen ajattelin näin handlaavani ne olennaisimmat.

X. Muuttuja, X. Not my regular cup of coffee. Minä olen jossain määrin muutosvastarintainen enkä pidä isompien kuvioiden äkillisistä muutoksista, mutta niitähän väistämättä mahtuu mukaan.

Y. Ylioppilaskokeet. Minua on viime vuosina kalvanut lakittomuuteni, ja viime syksynä tartuin asian suhteen härkää sarvista, tänä syksynä kirjoitin ensimmäiset reaalit. Kumpikin lähti seuraavalle rundille laudaturin pistein. Rehellisesti sanottuna olin tyrmistynyt. Ja olen edelleen.
Liki vuoden verran olen istunut kaikkina arki-iltoina koulussa, syönyt naurettavan edullisen, myöhäisen lounaan ja oppinut uutta - ennen kaikkea itsestäni. En ole koskaan pitänyt itseäni erityisen skarppina tai kykenevänä ihmisenä, ja vitsailenkin usein siitä jollain tavalla - ehkä osin siksi, että pelkään jonkun muun ehtivän ensin. On helpompaa sanoa, ettei leivo kakkuja tai askartele joulukortteja, vaihda sulakkeita tai tee remonttia, kuin tajuta, että oikeasti aika moni ovi saattaakin olla avoinna, jos vain rohkenee kokeilla.

Z. Zzz. Öh. Se ei taida olla varsinainen sana, mutta menköön. Zzz - kyllä te tiedätte, unta.

Å. Åhlens, saletisti.

Ä. Äitiys. Mitä sitten teenkään tai missä olenkaan, on se päällimmäisenä asiana ja tärkeimpänä roolina mielessäni. Enkä sano tätä siksi, että ajattelisin etteikö elämään mahtuisi muitakin merkityksellisiä rooleja tai asioita, mutta tiedän, että jos minun joskus pitäisi valita, menisivät lapseni kaiken ja kaikkien muiden edelle.

Ö. (Hei oikeasti, kuinka paljon suomen kielessä muka on Ö-kirjaimella alkavia sanoja?) Öhm. Niin minä vastaan mieheni what's up-viestiin, kun hän ilmoittaa lähtevänsä tenttikaljalle, kertoo unohtaneensa ostaa vessapaperia tai muuten törppöilee. Paljon puhuva öhm = tästä puhutaan vielä.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Yksi vielä - tämä ei kuume lakkaa

$
0
0

Se on kytenyt pinnan alla jo aika kauan. Tunne siitä, että meille mahtuisi vielä yksi. Yksi, joka tekisi meidät onnellisiksi, ja jonka me haluaisimme tehdä onnelliseksi. Emme ole välttyneet epäröinniltä tai epävarmuudelta. Onkohan meistä tähän vielä, lapsetkin kun ovat niin hirmuisen pieniä? Lapset ovat miettineet uudelle potentiaaliselle perheenjäsenelle nimeäkin: Sissi jos se olisi tyttö, Lucky jos se olisi poika (ja minua tämä naurattaa aivan tajuttomasti). Monen monta vuotta olemme tunteneet, että tästä sirkuksesta puuttuu yksi jäsen. Karvainen ja nelijalkainen nimittäin.

Koiraperheessä ja aktiivisten koiraharrastajien keskellä kasvaneena vuodet ilman koiraa ovat tuntuneet erilaisilta. Loskaisina ja pimeinä marraskuun aamuina lemmikittömyys on tuntunut helpottavalta, mutta rauhallisina koti-iltoina olen kaivannut metsäpolkua, sateen jälkeistä raikasta tunnetta ja ripeää askellusta. Tassupyyhettä ja märän koiran tuoksua - minusta se on aina ollut mitä ihanin! Lapset ovat kulkeneet isovanhempien mukana reippailla koiralenkeillä ja rattaita käytetään yhä vähemmän muutenkin, mutta itseäni tietysti eniten mietityttävät ne lenkit, joille lapset pitäisi ottaa mukaan sitten joskus.

Meillä aikataulut ovat melko joustavat, ja melko suuren osan ajasta joku on vielä toistaiseksi kotona. Ensi syksynä tilanne onkin oletettavasti vallan toinen, joten koiran ottaminen ja sen sopeuttaminen uuteen kotiin pitäisi tapahtua ennen syksyä. Olemme tutkineet pentuvälityslistoja, sukutauluja ja tutkineet kasvattajien nettisivuja. Kuume kasvaa, eikä tämä tunnu helpottavan.

Koska me olemme tykänneet koirien kanssa harrastamisesta, on meille selvää, että koiran tulisi olla aktiivinen, riistaviettinen, jokseenkin miellyttämisenhaluinen ja määrätietoisella otteella koulutettavissa, sosiaalinen sekä kohtalaisen kokoinen. Minä itse kaipaan lenkkikaveria joka ei nurise rumasta fleecehaalarista tai väärän värisistä hanskoista, mutta kaipailen toisaalta yhä vähän näyttelyihin ja agilityyn. Mieheni taasen etsii luotettavaa karvaista kumppania metsästyshommiin, ja tämä harrastus edellä mennään. Olemme vuoden verran pyöritelleet asiaa mielessämme ja tutkineet rotujärjestöjen sivuja ja keskustelupalstoja, tehneet testejä ja kyselleet kokemuksia kavereilta samassa elämäntilanteessa.

Meitä eniten kiinnostaisi bretoni tai pienimünsterinseisoja, jotka tuntuisivat kuvausten puolesta vastaavan eniten meidän tarpeitamme ja sopivan meille. Mikä mietityttää, on aktiivinen koira, kerrostaloasunto, ja aika, jonka olisimme poissa ensi syksystä lähtien, eli kun koira joutuisikin viettämään yksin kotona 6-8 tuntia päivässä - tosin niin varmaan joutuu suurin osa koirista maalla ja kaupungeissa. 

Onko teillä kokemusta riistaviettisistä metsästyskoirista ja lapsista - noin niinkuin yhdessä siis? Mikä on toiminut, mikä ei? 

PS. Kuvan haukkunaattori ei liity tapaukseen kuin koirakuumeen nostattajana. Se asuu tyytyväisenä mummolassa, onnellisen tietoisena siitä, että lapsemme a) jättävät sen omiin oloihinsa ja b) yltävät namupalapurkille. 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Astetta aikuisempi

$
0
0

Yhteistyössä NOSH Kotimyynti

Kuten olettaa saattaa, istuin viime viikolla keskiviikkoaamuna sormet syyhyten puhelimeni äärellä ja päivitin selaintani. Ei vielä julkaistu uutuuksia, ei ihan vielä. Kohta, ihan kohta. Minulle suosikkibrändieni mallistojen julkaisupäivät tuntuvat joululta, juhannukselta, vapulta ja synttäreiltä samaan aikaan - niin kutkuttavaa! Ja kun tarpeeksi kauan fanittaa ja ostaa tietyn brändin tuotteita, on yleensä odotettavissa jotain takuuvarmasti hyvää ja suunnittelijoille uskollista. 

Ja kun NOSH Women lookbook julkaistiin, olin hetken aivan hämilläni. Siinä oli jotain tuttua ja tunnistettavaa, mutta kyllä ensimmäisenä muistan miettineeni, että näen malliston, jollaista en koskaan olisi osannut odottaa. Hyvin hillityn, urbaanin, office-kelpoisen - astetta aikuisemman. Moni NOSHilta ostamani superluottovaate on tietysti tätä hillittyä, yksinkertaista linjaa edustanutkin, esimerkiksi mustavalkoraidallinen raitajakku, jota käytän varovaisen arvioni mukaan joka toinen päivä, mustat, päivittäin käytössä olevat bikerit ja esimerkiksi yksiväriset, unelmanpehmeät VIP T-paidat ja flameekankainen Ministar-teeppari, mutta nyt selkeästi mallistosta löytyi villien korttien lisäksi enemmän aikaa kestäviä klassikkoja. Ja kyllä, peukku tälle - ekologisesti ja eettisesti kestävällä tavalla valmistetun, laadukkaan tuotteen käyttöikää pidentää se, että se vain toimii vuodesta toiseen. Erityisesti uutuusmateriaalista, ohuesta, jämäkästä ja aavistuksen kiiltävästä (luomupuuvillasta tehdystä) denimistä Jenna-tunika, rennosti istuva Jenna-paita sekä viikosta 42 lähtien saatavilla oleva, polvimittainen ja vintage-henkinen Jessica-hame iskivät minuun. Itselläni samanmallinen hame onkin denimcollegeversiona, ja tykkään sen mallista ihan superpaljon. 

Pippuricollegesta valmistettuja Moto-jakkuja himoitsin heti, mutta pitkäselkäisenä ihmisenä jäin kaipaamaan lisäsenttejä. Kiva-taskutunika (kuvassa ystävälläni ja omalla edustajallani Marikalla päällä) oli kutsuilla hitti - ja on ollut sitä ilmeisesti Moto-jakkujen lisäksi muillakin. Annika Hiltusen NOSHille suunnittelemat Humu-kuosin vaatteet taasen toivat mieleen lähestyvän pikkujoulukauden. 

Väripaletti oli tälläkin kertaa freesi: raikas deniminsininen ja lämmin muskotti, pehmeä vanharoosa (johon muuten jostain syystä vuodesta toiseen jollain vaatekappaleella palaan) ja syvät sinisen sävyt - ah ja voi! Tummanpuhuvia vaatteita oli asiakkaiden toiveesta myös runsaasti. 

Oletteko te jo nähneet viime viikolla julkaistun naisten malliston? Mitä piditte? Hot or not? Itse ihastuin denimuutuuksiin, mutta päädyin tilaamaan hehkuvan keltaiset bikerit ja VIP-tuotteista pitkähihaisen mustan paidan (kutsujärjestäjähän saa valita tilaukseensa erikoishintaisen VIP-tuotteen tilauksen koosta huolimatta, joten olen aina ostanut itselleni pehmeitä, ryhdikkäitä yksivärisiä paitoja vipeistä, tällä kertaa tosiaan vain 16,90 euroa maksaneen luottomustan).

NOSH Women-lookbook kokonaisuudessaan täällä. 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Villalöytöjä ja viileneviä ilmoja

$
0
0

Pitkä, lämmin, mieluiten villainen, väljästi istuva ja vaaleanruskea takki oli ollut jo pidempään omalla katsellaan-listalla. Tiedättekö, sellaisella, että ei ole kiirettä eikä määrätietoista etsintää, vaan usko siitä, että sopiva tulee vastaan vielä. Olen ihan hirmuisen huono tekemään päätöksiä, mutta silti päädyn yleensä johonkin tuttuun ja turvalliseen.

Pohdin, mietin ja kiemurtelen ravintolassa, vaatekaupassa, vaatekutsuilla, loppuunmyynneissä ja tehtaanmyymälöissä. Tarviinko mä tällaista oikeasti? Uskaltaisinkohan kokeilla jotain uutta? Jos tämä toinen nyt kuitenkin? Vai? Ja yleensä palaan kotiin vaakaraidallisen, räväkän harmaan tai kanaruoan kera.



Takki kirppis, huivi Gant, tunika Melli Eco Design (saatu), legginssit Vimma, tennarit Nike

Minulla on yläasteelta saakka ollut villakangastakkeja, joten sikäli haave "uudesta" villaisesta takista ei ylittänyt uutiskynnystä, mutta polven yli ulottuvassa mitassa olen tuntenut aina siinä määrin maatuskaksi, että olen jättänyt uudet ehdokkaat kauppaan.

Vanhoja lastenvaatteita kierrätykseen viedessäni silmiini osui täydellinen, kamelinruskea takki, joka jäi kalvamaan mieltäni niin, että palasin sitä vielä sovittamaan. Ja voi, miten ihastuinkaan siihen mennen, tullen ja palatessa! Villaa ja kashmiria sisältävä päällikangas on superlämmin ja vasta oikeasti pitkän takin kanssa kaupungilla liehuessa tajusin, miten ihanaa on, kun reidet ja takapuoli eivät ole minuuteissa vihmaisessa syyssäässä jääkalikat.

Ihan ensitöikseni tuuletin uudenveroisen takkini ja sitten nakkasin sen huolellisesti laskostettuna tyhjään pakastinlokeroon. Helppohoitoinen, ihana villa, ah. Enää hankintalistalla on muhkea villahuivi ja tupsuton villapipo.

Ja koska jotain ostaessani olen päättänyt vastavuoroisesti luopua jostakin, olen tuuletellut kaappeja nyt oikein urakalla. Iänikuisen pienet tavoitevaatteet, huonosti istuvat kauluspaidat ja tarpeettomat lastentarvikkeet ovatkin löytäneet nopeasti uusia, rakastavia koteja. On tosi paljon kevyempi olo.


Nähtäväksi jää, päätyykö ostoslistalle myös uudet nahkakengät. Avulias kaksivuotiaani kun tänään nakkasi ne jalkoihini (olin sanonut, että lähdetään ihan kohta) yhtenä kiireaamuna. Harmikseni vain olin suihkussa ja parhaat nahkakengät hörppäsivät vähän vettä.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 
Viewing all 245 articles
Browse latest View live