Quantcast
Channel: Lapsellista
Viewing all 245 articles
Browse latest View live

11 kuvaa keittiöstä

$
0
0

Keittiö. Paikka, jossa suurin osa elintärkeistä ja sotkuisimmista toiminnoista tapahtuu. Viisihenkisessä perheessä on myös paikka, jossa hurisee aina tiskikone, jossa aina on tekeillä jotain, tai johon kaikki päivittäiset siirtymät liittyvät. Se on myös huone, jossa maton pitäminen tuntuisi... Kunnianhimoiselta. Minä sieluni silmin näen keittiöportin kaltereiden takana seisovat tahmatassut ja heidän kaiken kertovat ilmeensä - challenge accepted

Viimeisien kuukausien aikana keittiössä on tapahtunut paljon. Talviverho, Marimekon tehtaanmyymälästä vallan sopivaan hintaan löytynyt Kuusikossa-kangas on jäänyt ikkunaan, vanha pöytä on vaihtunut pyöreään, ja kauan kaivattu keittokirjateline löytyi lasten sisustusuotteiden verkkokaupasta, Maxplaysta. Tresxicsin vuorihylly vetää sisäänsä noin 2-4 keittokirjaa, ja olen huomannut, että kirjoja tulee käytettyä, kun ne ovat helposti saatavilla. Vaihtelenkin kirjoja hyllyssä, jonka vuoksi arkiruokabravuurit ovat olleet jatkuvassa muutostilassa. 

Monikin on hämmästellyt pyöreää pöytää pitkässä ja kapeassa keittiössämme, mutta se on ollut meille paras ja toimivin valinta - pöydässä ei ole kulmia, joista hankkia messeviä mustelmia, ja sen ääreen on helpompi sijoittaa enemmänkin porukkaa. Muistaakseni 118 senttiä halkaisijaltaan olevan pöydän ääreen on sijoitettu mukavasti jopa 8 ihmistä, kun aiempi, kapeampi pöytämme hädin tuskin mahdutti meidät viisi saman pöydän ääreen. Sopivaa pyöreää pöytää etsimme pitkään, koska emme halunneet pöytää, jossa olisi maalattu pöytälevy - sellainen ei vain toimi talouksissa, joissa pöytää hakataan ruokailuvälineillä ja jota pyyhitään 15 kertaa päivässä. Vähintään. Sopiva vaihtoehto löytyi yllättäen Ikeasta, sillä Ikean Billsta-pöytä melamiinipintoineen kestää hyvin kulutusta ja lämpöä. Hassua kyllä, kapeaankin keittiöön istuu hyvin pyöreä pöytä! 

Nyt mietintämyssyssä ovat toisenlaiset muutokset. Kakkospakastin on ollut hyvä hankinta, mutta vie paljon tilaa, ja keittiön liukuovelliselle päätyseinälle ei voi sijoittaa mitään. Inventaariosta huolimatta kaapit pursuilevat, ja kauneimmat astiat pölyttyvät piilossa kaapeissa. Työtasoilla lojuu aina jotakin, ja painajaisissani joku nielee magneetteja. Keittiötuoleja on liian vähän. Pääsiäisverhot (!!!) odottavat ompelua (silitysnauhaa). Perus. 


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

5 kuvaa ja muutama sana Tukholmasta

$
0
0



Reissattiin viikko sitten vadelmavenepakolaisina Tukholmaan. Trendikkäiden kahviloiden ja naapurimaan persoonallisten pienyrittäjien putiikkien tsekkailun sijaan vaellettiin loskasateessa PMS-päivänä pitkin Tukholman katuja, käytiin Mäkkärissä syömässä (ruokavaliorajoitusten vuoksi) ja ostettiin Taalainmaan puuhevonen. Ja muumimuki. Ja pullo hyvää skottiviskiä Henkalle.

Lasten mielestä hauskinta oli betoniporsaan (tai oikeastaan betonileijonan) päällä istuminen, bussilla matkustaminen ja laivan pallomeri. Nakkibuffetin sijaan korkattiin antipastot ja reilulle vuoden vanhalle kelpasivat vain hätävaraksi ostamani purkkiruoat (harvinaista herkkua sekin, toim.huom.).

Lähtö kotoa oli varsinainen via Dolorosa, kun kolmevuotias päätti lähdön hetkellä maadoittaa itsensä lattialle levyksi revittyään ensin olohuoneen kaikki sähkölaitteet seinistä ja raahattuaan ne keskelle huonetta, jossa hän ajoi niiden yli taaperokärryllä (minä pakkasin viime hetken kamppeita kylpyhuoneessa). Lähtöhötäkässä unohtuivat vaipat, esikoisen hattu ja ripsiväri, mutta kaksi ensin mainittua löytyivät onneksi tax-freestä.

Olin varannut meille neljän euron tarjousmatkan Viking Mariellalta, ja mukaan apukäsipariksi lähti siskoni. Laiva oli ehtaa retroa, ja uudempaan Gabriellaan verraten esimerkiksi leikkihuone oli pieni ja askeettinen, ja isosta oviaukosta pienin otti hatkat kun silmä vältti, mutta saamamme palvelu oli uskomattoman hyvää. Illallispöytäämme kiikutettiin heti saavuttuamme pyytämättä syöttötuoli, ja kun meno alkoi jälkiruoan aikaan käydä levottomaksi, toi tarjoilija lapsille puuhavihkot ja kynät. Pieniä mutta merkittäviä eleitä!
Meillä oli kahden kerrossängyn eli neljän hengen hytti, ja vaikka sinne ahtautuminen alkuun jännittikin, niin mahduimme rattainemme hyttiin hyvin.

Lasten kanssa reissuun lähtiessä odotukset eivät varsinaisesti olleet korkealla - edellisen kerran meille puhkesi laivalla noro-virus, ja tunnetusti matkaaminen kolmen alle viisivuotiaan kanssa asettaa pieniä aikataulullisia rajoitteita esimerkiksi päiväunien, ruokailujen ja vessataukojen suhteen. Tiedossa kuitenkin on myös, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tällaisten retkien onnistumisen kannalta oleelliselta minulle tuntuukin hyvä varustelu ja suunnittelu - siitä lisää ihan pian!

Pieni breikki teki hyvää, vaikka vielä viikkoa myöhemminkin päässä pyörii ja huimaa. Tällä viikolla ohjelmassa on tsiljoona deadlinea ja sähköposti on tulvinut viikonlopusta saakka, joten pidemmittä puheitta: nyt kutsuu Greyn anatomia ja keskiaikainen kidutuslaite (tai ainakin sen läheinen serkku), voimapyörä. Vi ses!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Hääpäiväflunssa ja mitä niitä nyt oli

$
0
0

Olen melko varma, että on jo olemassa jokin laki, jonka mukaan sairastua pitää aina lomalla tai juhlapäivinä. Ja minä inhoan sairastamista. Olen siinä huono, ja keksin käydä päässäni läpi kaikki mahdolliset kauhuskenaariot. Flunssakaudella olen opettanut lapset käsiä saippuoidessa laskemaan viiteentoista, karttanut leikkikerhoa hulluksi tekevien kotipäivien uhallakin noron riehuessa, ja käsidesipullo tuntuu vakiinnuttaneen paikkansa käsisaippuan vieressä.

Meillä on jo useamman vuoden ollut tahaton, hääpäivään liittyvä perinne - sairastuvan pystyttäminen kotiin. Itse hääpäivänä tunsin kaktuksen kurkussa ja puolitoistavuotias esikoinen nukahti kuumeisena kahvipöytään. Ensimmäisenä häiden vuosipäivänä sairastuimme Tukholman risteilyllä noroon, seuraavana vuonna piinasi vesirokko ja kuume. Tänä vuonna pienin tekee kahta kulmahammasta ja kaksi kolmesta oli yöllä yli 40 asteen kuumeessa.

Meillä onneksi ollaan noin muuten aika terveitä, ja kuumetta lapsille nousee aniharvoin, joten hiljainen tupa lomaviikolla tuntuu oudolta. Pakko silti myöntää: tuntuu helpottavalta toisinaan vain pysähtyä pitämään sylissä, halaamaan, paijaamaan. Ihan olla vaan. Alkuvuosi on ollut kiireinen, täynnä menoa ja hulinaa, joten lupa rauhoittua ja hiljentää vauhtia hyvällä omatunnolla tuntuu niin kaivatulta.

Blogissakin jatketaan keveämmillä aiheilla - tämän hetkisillä suosikeilla vaatekaapeissa ja kotona, tulevaan vuosipäivään liittyvällä fiilistelyllä, sisustushommilla ja parilla kivalla arvonnalla. Koska keveys täälläkin tuntuu aika hyvältä. ;)

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Lightbox-arvonta

$
0
0


Terkut sairastuvalta! Kuumetta ja ankaraa käsidesittämistä on takana nyt kolme päivää, lomaa samaa verran. Olen siivonnut työpöydän laatikot, lukenut yhden kirjan, suunnitellut ensi talven haalarihankintoja, valmistautunut ensi viikolla uudestaan koittavaan opinahjoon ennakoimalla ja lukemalla, ja kuitenkin heilunut yöpaidassa pari päivää. Sylissä pötköttävien, kuumeisten lasten määrä on vaihdellut, yöt ovat olleet aika hardcoreja ja suurimman osan päivästä tunnun käyttävän toistellen, että jos voisin, ottaisin kaiken tämän säryn ja huonon olon pois jos voisin. 

Mutta... Nyt keveämpiin aiheisiin!

Ette ehkä ole voineet välttyä näkemästä A Little Lovely Companyn valotauluja, Lightboxeja, vai mitä? Itse törmäsin omilla teksteillä tuunattaviin Lightboxeihin ensimmäisen kerran kesällä, ja olin heti sulaa vahaa. "Valitettavasti" Lightboxit ovat olleet kuuminta hottia, koska ne myydään joka paikasta alta aikayksikön loppuun. 

Pääsen Lilla Companyn toisena VIP-bloggaajana valitsemaan ja nostamaan kauden omia suosikkituotteitani blogissa, ja liittää esittelyiden oheen kivoja lukijaetuja. Tällä kertaa sain alekoodivinkkauksen lisäksi luvan arpoa yhden Lightboxin tähän postaukseen kommentoineiden kesken, yee-haw!

Kuten arvata saattaa, vanhan liiton elokuvateatterivalotauluja henkivä Lightbox helposti vaihdettavine teksteineen iski minuun, kultaisen 50-60-luvun ystävään. Minä olen sisustajana aika impulsiivinen, ja eniten tykkään kalusteista ja jutuista, joiden paikkaa voi vaihtaa, ja jotka saumattomasti sopivat jokaiseen huoneeseen. (Kaverimme tulevatkin aina kylään arvaillen, mikä huone on viimeisimmäksi ollut muutostyön alla!) Vanha perintölipasto on ollut varmaan kodin jokaisessa huoneessa ja 60-luvulla Suomessa valmistettu tammikehyksinen peili vaeltaa koukusta toiseen. Tyylisuunta ei vaihdu, mutta värit ja ilme kotona kyllä. Ja juuri siksi minä ihastuin A4-kokoiseen Lightboxiin, jonka sanomaa ja paikkaa voi vaihtaa fiiliksen mukaan minuutissa, ja joka taipuu nopeasti String-hyllystä teemakattaukseen keittiöön tai kuvausrekvisiitaksi. Minä en ole suuren suuri lamppujen, valojen tai kynttilöiden ystävä, joten meillä Lightbox ei oikeasti ole koskaan päällä, mutta se toimii kuudella AA-paristolla tai verkkovirtasovittimella (eivät sisälly pakkaukseen) tosiaan myös tunnelmavalona. 


Lightbox-pakkauksen mukana tulee perusaakkoset (85 kappaletta), ja siihen on ostettavissa lisäpakkauksia ja symboleita, mikäli sellaisia kaipaa. Kirjaimet ovat läpinäkyville muovikorteille (?) painettuja, ja niiden vaihtaminen Lightboxin uriin on äärimmäisen helppoa ja nopeaa. 

Kommentoi alle ja olet mukana Lightbox-pakkauksen arvonnassa! Arvonta-aika loppuu 28.2-2016. Sairastupa kiittää ja kuittaa. 

Ps. Yli sadan euron ostoksista saa Lilla Companyssa 15% alennuksen koodilla SPECIAL 28.2. saakka. 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Ajatuksia rakkaudesta ja avioliitosta

$
0
0

(c) Aino Nieminen / Ainoa Graphic Design

Tänään tuli kuluneeksi kolme vuotta naimisiinmenosta. Kynttiläillallisten sijaan kiukuttelimme toisillemme kiireessä aamulla, kävimme läpi päivän ohjelman, sovimme verhojen ompelusta, kauppalistasta ja jaoimme kahvipannun kahteen termosmukiin. Ihan tavallinen aamu siis.

Ennen naimisiin menemistä olin vakuuttunut siitä, että päivään liittyisi suuria onnen purkauksia, vaaleanpunaista höttöä ja kostuneita silmäkulmia - puhuttiinhan aina elämän tärkeimmästä päivästä,  intiaaniviisauksista ja rakkauden laivan purjehtimisesta avioliiton auvoisaan satamaan. Me menimme naimisiin lapsen kastetilaisuuden yhteydessä, vähän extempore ja muutaman päivän varoitusajalla, koska olimme unohtaneet käydä tunnustamassa lapsen isyyden (meistä virallisesti isätön lapsi oli niin hauska kuriositeetti, että unohdimme sen pitkäksi aikaa vielä naimisiinmenon jälkeenkin). Olimme olleet jo monta vuotta kihloissa ja kaiken kaikkiaan seitsemän vuotta yhdessä, meillä oli yhteinen koti ja kaksi lasta, mutta silti salaa ajattelin, että yhteinen sukunimi ja vihkisormus jollain maagisella tapaa muuttaisi kaiken. Mieheni tiesi asiain oikean laidan jo ennen minua - se ei muuttaisi mitään välillämme. Eikä muuttanut.

Meillä on yhteinen sukunimi ja juridinen sopimus, mutta minä uskon, että meidän suhdettamme muuttaneet lupaukset ja päätös yhteisestä tulevaisuudesta, myötä-ja vastamäistä, tehtiin jo kauan ennen papin aamenta. Minä olin tahtonut jo vuosia. Ja niin oli hänkin. Kyse oli vain virallistamisesta.

Silti tunsin saavani hääpäivältä kaiken sen, mitä halusinkin: pitkän mekon, juhlakampauksen, taivaallista kookos-suklaakakkua (kiitos vain anopille), onnistuneet yhteiskuvat, ja tietysti tärkeimmät ihmiset paikalle. Kivat juhlat (flunssasta huolimatta) siis. Minä uskon, että rakkaus ja sitoutuminen on juhlan arvoista - vaikkei se muuttaisikaan itse rakkautta. Kahvitilaisuuden jälkeen jatkoimme sunnuntai-iltaa kuohuviinilasillisten äärellä parhaiden ystäviemme kanssa - kotiverkkareissa ja lasten jo mentyä nukkumaan.

Myös yhteiseltä elämältä ja avioliitolta olen saanut sen, mistä haaveilinkin: kolme tervettä lasta, turvallisen arjen, jaetun elämän, tiiviin perheyhteisön, kannustavan ja rakastavan puolison.

Minä uskon rakkauteen ihan tavallisissa, arkisissa hetkissä. Tunnen oloni rakastuneeksi ja rakastetuksi kun viikonloppuisin lounaan jälkeen istumme kaksin pöydän ääressä juomassa kahvia. Kun keskustan ruuhkassa liikennevaloissa mietimme keittiön seinän väriä. Kun hän tekee iltapalaa, asettaa uuden näytönsäästäjän, selvittää ompelukoneeni langat, rakentaa lasten kanssa Duplo-torneja tai nauraa kanssani. Hetket, jolloin tuntee olevansa turvassa. Jolloin tuntuu, että kaikessa on järkeä, eikä ole kiire mihinkään.

Kolme vuotta naimisissa tai 10,5 vuotta yhdessä - miten sen nyt haluatte ottaakin - ovat opettaneet monia asioita. Ehkä tärkeimpänä ja keskeisimpänä asiana meidän suhteessamme pidän ajatusta tiimistä. Se on katsomista samaan suuntaan, samoihin tavoitteisiin, yhteen hiileen puhaltamista. Se ei tarkoita yhteisiä ystäviä ja leppoisia tuplatreffejä, samoja harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita, vaan sitä, että pyrimme kumpikin omalla tavallamme samoihin tavoitteisiin, yhteisiin haaveisiin. Tällä hetkellä yhteisen tulevaisuuden rakentamista on läpsystä vaihtoa ulko-ovella arkisin, molemminpuolinen tsemppaaminen, kompromissit ja yritys ottaa yhteistä aikaa - olla kasvatuskumppanin ja vanhemman lisäksi myös se puoliso.
Etenkin minulla äitiys ja vanhemmuus jää helposti moodiksi päälle, ja karkaan yhteisistä koti-illoista täyttämään kerhoreppuja, laatimaan ostoslistaa tai täyttämään pyykkikonetta, ja aika usein huomaan puhuvanikin vain lapsista tai kodista. Minä osaan olla oikea elohiiri ja toimin parhaiten silloin, kun päällä on useampi projekti tai suunnitelma, kun hän taas on suunnitelmallinen, rutiineja rakastava ja vapaa-aikaa arvostava tyyppi, joka ei voi ymmärtää, miksi haluan tarkistaa sähköpostit lounaan syömisen lomassa tai lajitella parittomia sukkia kun hän on kokannut herkkuiltapalaa. Hän opettaa minua pysähtymään, ja minä kannustan häntä rikkomaan rutiineja, koska sellaisia me olemme.

Viikonloppuna otamme töiden jälkeen kaksin suunnan miljoonan dollarin tyylillä Tallinnaan, ja suunnitelmakin on selvä: kuivaa cavaa ja kookosjäätelöä. Parasta.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Sosiaaliturvan murentaja täällä, päivää!

$
0
0

Olen halunnut välttää tietynlaisia vastakkain asetteluita tai oikein-väärin-väittämien viljelemistä blogissani, koska minä uskon, että järkevät ihmiset löytävät itseään parhaiten palvelevat ratkaisut ilman tuomitsemista tai besserwisseröintiä. Sillä äitiyteen ja vanhemmuuteen liittyviin ratkaisuihin tällainen keskustelu valitettavan usein kuuluu. 

Yksi kestoaiheista on tietysti työn, uran ja perheen yhdistäminen tai yhdistämättömyys - onko hyvä äiti pitkään kotona lapsiaan hoitava vai nopeasti työelämään ja uraa luomaan palaava? Minä en tiedä. Enkä minä usko yksiselitteisiin ja kaikille sopiviin ratkaisuihin. 

Minulle ja juuri meidän perheellemme hyvin sopinut ratkaisu on ollut tehdä töitä ja opiskella lasten kotihoidon lomassa. Kotitöiden ja lastenhoidon jakautuminen kotonamme on tasapuolistunut, me tulemme taloudellisesti paremmin toimeen kuin mitä tulisimme pelkällä opintotuella ja kotihoidontuella, ja olen saanut seurata lasteni kasvua silti aitiopaikalta. Kun olin lasten kanssa kotona, mutten tehnyt töitä, sain niskaani syytökset naisen kahdeksankymmenen sentin eurosta ja kieroutuneesta 50-lukulaisesta työjaosta, ja kun aloitin työt ja opinnot lastenhoidon ohella, oltiin huolestuneita kaikesta siitä, mistä lapset jäävät paitsi - kun siis iltaisin ja viikonloppuisin saavat viettää aikaa oman isänsä kanssa. Mitä en uskonut koskaan lukevani, oli että kaltaiseni työn ja perheen yhteen sovittavat (tai ainakin sitä yrittävät) olisivat sosiaaliturvan murentajia. 

Palvelualojen ammattiliiton eli tuttavallisemmin PAM:in johtaja Ann Selin arvosteli Twitterissä Mamworkin - lyhytkestoisiin, projektiluontoisiin tehtäviin hoitovapaalla olevia, korkeakoulutettuja äitejä välittävän yrityksen - tapaa murentaa sosiaaliturvaa, sillä hoitovapaalla olevan vanhemman tehtävä on hoitaa lastaan. "Tämä sen vaikeampaa ole". 

Minä olen itse kokenut freelancer-työt, itseni työllistämisen ja kouluttautumisen kotihoidon ohessa ainoastaan hyvänä juttuna, etenkin näinä aikoina kun lapsiperheiden taloudellinen eriarvoistuminen ja kasvava nuorisotyöttömyys on tapetilla. Koen, että saan kaikista rooleistani voimaa - nautin enemmän ajasta lasteni kanssa, kun voin välillä olla yksin, tunnen voivani vaikuttaa omiin asioihini, omaan tulevaisuuteeni sekä rakentaa sitä myös perheelleni. Samaa tekee mieheni opiskellessaan alaa, jolla on 100% työllistyvyys, ja joka opintojensa ohella jaksaa tukea minua tavoitteissani ja opinnoissani käytännössä luopumalla omasta vapaa-ajastaan ja mahdollisuudesta tehdä alan töitä - minun pyynnöstäni, koska haluan sovittaa työnteon, opiskelun ja lasten kotihoidon. 

Minä en usko mustavalkoisiin joko-tai-vaihtoehtoihin tai kaikille ideaaliin toimintamalliin, en vuonna 2016, mutta ilmeisesti ammattiyhdistysliikkeessä uskotaan. 

Ann Selin, miten meni noin niinkun omasta mielestä?

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Avainmerkityt talven hittilelut & antamisen iloa

$
0
0



Tänä talvena ei ole ollut varsinaista liikatarjontaa lumesta tai ihanista talvikeleistä, ja henkilökohtaisesti en kyllä linnun laulua kuullessani ja tulppaaneja kaupasta kotiin kantaessani ole erityisesti takatalvea enää toivonut tulevaksikaan, mutta oletettavasti vielä tarvitaan talvikamppeita.

Kotimainen Plastex tarjosi minulle mahdollisuutta tehdä hyvää, ja sainkin valita lahjoituskohteen Lohjalla, siis oikeasti viidenkymmenen kilometrin päässä Helsingistä, valmistetuille lasten talviulkoleluille, pulkille ja liukureille. Lahjoituskohdetta minun ei tarvinnut miettiä sekuntia pidempään - lastemme kerho on ollut pienien määrärahojen vuoksi sulku-uhan alla, eikä kerholla ole vuosiin ollut talviulkoiluvälineitä, vaikka kiva pulkkamäki pihasta löytyykin.

Taannoin sivusinkin meillä kovasti fanitettuja, Plastexilta joulun alla saatuja Snow Fly-pulkkia, jotka nimestään huolimatta ovat avainlippumerkittyjä ja siis Lohjalla elintarvikemuovista valmistettuja. Ne pesevät paremmuudellaan perinteiset pulkat ja ahkiot, koska pienemmän kokonsa vuoksi ne ovat paitsi kivemmat säilyttää, myös ketterämmän ja helpommin ohjattavan tuntuiset pienillä laskijoilla. Erityiskiitoksen ansaitsevat hyvät kädensijat!

Koska kuitenkin jaettu ilo on parasta iloa, halusimme Plastexin kanssa tarjota myös yhdelle teistä mahdollisuuden tehdä hyvää! Mikä on mielestäsi kohde, joka ansaitsisi pientä vetoapua? Koululuokka, päiväkoti, junnufutisjoukkue, asukaspuisto vai jokin ihan muu? Kotimaisen Plastexin valikoimasta löytyy niin pulkkia, liukureita, juomapulloja, kastelukannuja kuin Eero Aarnion suunnittelemia edullisia Plastex Design-tuotteitakin! Paras kommentti (eli kohde-ehdotus) palkitaan Plastexin sadan euron lahjakortilla (jolla muuten saa aika monta liukuria tai hiekkalapiota!). Ilmianna lahjoituskohteesi kommenttiboksissa 28.2 mennessä, ja olet mukana! Kivan kohteen voittomahdollisuuksia kannattaa parantaa tietysti pyytämällä kaveriakin osallistumaan arvontaan. 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Kun ei vaan lähde

$
0
0



Kyllä te tiedätte. Kun ei vaan lähde. Kun aikomus on hyvä, mutta toteutus ontuu. Se on se vatsalihasrulla, kuntosalin määräaikaisjäsenyys joka ensimmäisten kipeiden palautumispäivien jälkeen jää käyttämättä, taulukko ruotsin epäsäännöllisistä verbeistä. Minulle paikka, jossa en ole inspiroiva, luonteva tai edes kauhean mielelläni, on kameran edessä. Mutta kun ensimmäistä kertaa melkein viikkoon sairastuvalta on edessä poistuminen (!), hurvitteluretki Prismaan, ripsiväriä, huulipunaa ja uusi ihana paita, niin pakkohan oli yrittää. Yksi raasu nukahti sohvalle odottaessaan, toinen roikkui jalassani ja yksi jammasi YouTubesta löytyneen lasten tanssivideon tahtiin. Ulkona oli pilkkopimeää. Seisoin Duplo-meressä. Eikä minua todellakaan hymyilyttänyt. Ei oikein lähtenyt.

"Mitä hittoa oikeesti, mä näytän ihan kaljulta rotalta! Tai jotenkin tosi bitchiltä! Mulla on paita rypyssä, eksä kato yhtään? Ihan kauhea toi pyörrekin. Töpselinenä! Katkotut raajat! Outo alisteinen kuvakulma! Siis, ei näissä todellakaan ole yhtään käyttistä ja mulla on edelleen sitten se kolmesataa vuotta vanha kuva, mikä näyttää ihan urpolta, koska kaikki tajuaa, ettei helmikuussa edes etelä-Suomessa ole vihreää nurmikkoa", tilitän, vaikka lohdullisena ajattelen, että oikeasti vielä viisi vuotta sitten kaikissa  (harvoissa) minusta otetuissa kuvissa a) söin b) olin silmät kiinni tai c) humalassa.

Muru hei, mulla on idea. Käytä tätä. Tää on ihan tuore, ei oo vihreää nurmikkoa. Saat ihan vapaasti käyttää tätä:


Noin. Sulla on uusi profiilikuva. 

Mutta siihen uuteen lempparipaitaan ja arkiasuun: peplum-paita NOSH, boyfriend-farkut (oikeasti vähän hirmun kuvaukselle, koska nehän ovatkin mulle tosi boyfriendit), Kärki-korvikset Ann-Christinen käsityönä ylijäämämateriaalista tekemät, ilme: bad ass bitch.

Mahtavaa viikonloppua teille kaikille! Naurakaa itsellenne, ajakaa varovasti, pysykää terveinä ja nukkukaa hyvin! 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Hääpäiväreissu Tallinnassa

$
0
0





Teimme viime viikonloppuna päiväreissun hääpäivän kunniaksi Tallinnaan, ja kahden opiskelijan budjettiin sopivasti siis varsin pienellä volyymilla. Tiedän, että monelle eteläinen naapuri pääkaupunkeineen ja matkoineen edustaa monelle viinarallia, Tax-free-shopia, huonoa karaokea ja hyviä lihatuotteita, mutta kyseessähän on oikeasti keskiajalla kukoistanut, näyttävä hansakaupunki, ja Tallinnan vanha kaupunkihan kuuluukin UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. 

Vietimme päivän vanhaa kaupunkia ihastellen ja mutu-tuntumalla kuljeskellen. Rauhallisena ja hyytävänä sunnuntaipäivänä kävimme kirkkohistorian museossa, virolaisen valokuvataiteen museossa (kummassakin sai muuten opiskelijakortilla alennusta muutenkin edullisista pääsylipuista) ja pyörähdimme autenttisessa, uskomattoman tunnelmallisessa ortodoksilaisessa messussa, jossa ihmiset kulkivat spontaanisti sisään ja ulos, hiljentyivät ja kiertelivät. Ilma tuntui paksulta ja tunnelma oli viipyilevä, harras (ateistinkin näkökulmasta), ja olimme kumpikin sitä mieltä, että muutama hetki ortodoksisessa messussa oli reissumme kohokohta. Jos teille joskus tarjoutuu mahdollisuus piipahtaa keskiaikaisessa kirkossa messussa, käyttäkää se ihmeessä hyödyksenne! Valon arkkitehtuuri ja mielen tyhjentävä kuoroesitys on juttu, joka kannattaa kokea. 

Hah. Huijasin. Oikeasti parasta oli kyllä käydä kaksin jossain. Stressittä, suunnitelmitta. Kun siihen yhdistää omat mielenkiinnon kohteet, parhaan seuran ja lapset, jotka työnsivät meidät ovesta ulos aamulla mummin tullessa hoitamaan, saattoi viimeinen lomapäivä olla vain tosi onnistunut. 


Kävimme syömässä vanhan kaupungin Rimiä vastapäätä avatussa kreikkalaisessa katuruokaravintolassa kana pita gyrokset, joiden 3,9 euron annoshinta oli varsin hinta-laatusuhteinen, peukku niillekin!

Reissussa moikkamaan tuli pari tuttua nimeä, huippua! Allekirjoittaneen voi muuten bongata myös lauantaina Jumbon Citymarketista Mammuttimarkkinoilta Crocsin pisteeltä, tulkaahan moikkaamaan. ;)

PS. Instagram-seuraajani ovat muuten kyselleet ja toivoneet kokemuksia Honor 7-puhelimestani, jonka ostin jokunen kuukausi sitten iPhoneni lauettua lopullisesti, ja täytyy sanoa, että olen ollut hyvin positiivisesti yllättynyt, vaikka olenkin ollut Apple-uskollinen vuosikausia puhelintani myöten. Kaikki postauksen kuvat on otettu siis puhelimella, ja kamera onkin aika huikea - juuri hyvä nopeaan räpsimiseen silloin kuin ei ole aikaa tai halua kaivaa oikeaa kameraa esiin. En ole selvittänyt, voisiko kuvakokoa muuttaa, sillä etenkin pystykuvissa koko jää nettikäytössäkin aika pieneksi. Android tuntuu käyttöjärjestelmänä edelleen vähän epäloogiselta ja vaikealta, applikaatiot ovat usein kehnompia ja netissä surffailu oli ompulla mielekkäämpää, mutta hinta-laatu-suhde tuntuu Honor 7:ssa silti paremmalta. 

Seuraa BloglovinissaFacebookissaInstagramissa (@lapsellistablogi) 

Crocs-sadesaapaskamppis & clogit tarjoushinnoin

$
0
0

Yhteistyössä Crocs& Citymarket / Mammuttimarkkinat

Jos vakkarilukijoiltani tai ystäviltäni kysyttäisiin, mistä tavallisimmin ostan vaatteet tai kenkäni, heidän tuskin tarvitsisi miettiä vastausta kauaa. Minulle etenkin lastentarvikkeiden-ja vaatteiden suhteen tärkeää on laatu ja pitkä käyttöikä, koska tuotteesta riippuen käyttäjiä on 2-3, ja tottakai toivomme voivamme kierrättää meillä hyvin palvelleet jutut vielä ystäville ja lasten (tulevalle) serkullekin. Hinnan on oltava kohtuullinen, ja sen on vastattava laatua - voin maksaa takista, haalarista tai saappaista vähän enemmän, jos voin vielä kierrättää ne lapselta toiselle ja myydä tai antaa vielä eteenpäin.

Uskomattoman kivalla hinta-laatusuhteella ja hyvällä saatavuudellaan minut yllätti jo viisi vuotta sitten Crocs, joka brändinä ja etenkin lasten sadesaappaiden valmistajana on vakiinnuttanut paikkansa kenkätelineessämme - saappaat ovat Crocsille ominaisesti hyvin kevyet, kapean vartensa ansiosta ne istuvat hyvin eivätkä tipu jalasta kauppareissulla tai juutu kiipeilytelineen tikkaisiin ja kahvojen vuoksi ne on helppo pukea jalkaan. Kun minua pyydettiin sadesaapas-lähettilääksi ja Citymarketin Mammuttimarkkinoiden Crocs-tarjouksia nostamaan, en miettinyt hetkeäkään. Ihan mun juttuni - ja toivottavasti teidänkin!



Saimme ensimmäiset Handle It-sadesaappaat Crocsilta varovaisen arvioni mukaan kaksi tai kolme vuotta sitten, ja samat aktiivisella käytöllä olleet keltaiset, kahvalliset sadesaappaat komeilevat tässä. Alunperin esikoisen käyttöön saamat saappaat ovat vuoden verran olleet käytössä kolmevuotiaalla, ja aina kun hän on päättänyt saanut päättää asukokonaisuudestaan, ovat siihen kuuluneet nämä siskon vanhat keltaiset saappaat - satoi tai paistoi.

Noin 35 euron normaalihinnalla varustetut saappaat ovat nyt valikoiduissa Citymarketeissa Mammuttimarkkinoilla tarjouksessa 25 euroa, naisten lyhytvartiset Jaunt Short-sadesaappaat ovat hintaan 29 euroa, ja valikoima erilaisia clogeja (lasten pistokkaita) löytyy peräti 15 euron tarjoushintaan huomenna 5.3 alkaen. Minut voi bongata huomenna 5.3 Jumbon Citymarketista klo 11-13 - tulkaa ihmeessä moikkaamaan! Keltaisia kumisaappaita ei valitettavasti löydy Jumbosta huomenna (jälkitoimituksena samaan toimipisteeseen tilaus onnistuu kyllä), joten pääkaupunkiseudulla keltaisia sadesaappaita tarjoushintaan myy Sello. Kaikissa Citymarketeissa tarjousvärit valikoimassa ovat fuksia, sininen ja keltainen, clog-valikoima vaihtelee.

Crocsin tarjoukset löytyvät huomisesta alkaen seuraavista Citymarketeista: 

Vantaa Jumbo
Espoo Sello
Turku Länsikeskus
Turku Kupittaa
Kuopio Kolmisoppi 
Kuopio Päiväranta
Joensuu Pilkko
Vaasa Kivihaka
Jyväskylä Seppälä


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Vink vink: voita Crescent Classic Black-kuomurattaat kovalla kantokopalla

$
0
0

Nopeana vinkkinä sunnuntaipäivän ratoksi: Instagramissani on meneillään kilpailu, jossa arvotaan Jollyroomin (@jollyroomfi) sekä minun (@lapsellistablogi) seuraajien ja kisakuvaan kommentoineiden kesken ihan huikea palkinto: yllä olevat Crescent Classic-kuomurattaat mustina Jollyroomin Jolly juhlien kunniaksi. Testivoittajarattaiden paketin arvo on 729 euroa (ja paketti on muuten nyt hyvässä alessa Jollyroomin verkkokaupassa). 

Jos teillä siis odotetaan perheenlisäystä, suunnitellaan moista tai tiedät ystäväsi, joka olisi kiinnostunut vastasyntyneestä kolmen vuoden ikään saakka menevästä vaunupaketista, vinkkaa ihmeessä kisasta! 

Minä valitsin kyseiset vaunut arvottavaksi ja veljeni perheelle testattavaksi, koska niissä on suuret laakerirenkaat, reippaan kokoinen tavarakori, säädettävä työntöaisa ja koska kokomustat, klassiset rattaat ovat minusta tosi tyylikkäät. Hevosharrastajan ja kahden koiran omistajat halusivat rattailtaan luotettavuutta, varmuutta ja jämäkkyyttä niin metsälenkeillä kuin kauheimmassakin liejussa, ja noin puolen metrin pituuseronsa vuoksi säädettävä työntöaisa oli vaatimuslistan kärjessä. Jos sinun listasi kuulostaa samanlaiselta, ja etsit koko tarvittavan käyttöiän kestäviä rattaita, käy ihmeessä ottamassa osaa kisaan täällä

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Keväinen kaupunkitakki x 2

$
0
0

Takit Mini Rodini / Lilla Company (saatu), legginssit Papu / Lilla Company, saappaat Crocs (saatu), keltainen pipo / Silverjungle. 

Okei, ehkä hivenen harhaanjohtavaa otsikointiahan tuo on, koska tosi asiassa päädyin tälläkin kertaa samistelemaan ja valitsemaan lapsille samanlaiset takit parissa eri koossa. Pienen ikäeronhan etu tunnetusti on yhteisomistuksessa viipyilevät vaatteet - unisex-farkkuja tai takkia voi käyttää se, jonka päivään ja asukokonaisuuteen se paremmin sopii, ja kivoiksi koetut suosikit kannattaa tietysti kierrättää lapselta toiselle. Meillä siskon vanhat takit, housut ja trikoopipot on tähän asti koettu vain tosi kivoina juttuina, ja samanlaiset vaatteetkin otetaan ilolla vastaan.



Määrää enemmän meillä panostetaan laatuun (vaikka toki kolmen alle viisivuotiaan lapsen ja yhden lastenvaatteille person äidin taloudessa määräkin on aika päätä huimaava), sillä minä uskon, että pitkän elinkaaren palveleva, hyvälaatuinen vaate on paitsi ekoteko, myös sijoitus - esimerkiksi erinomainen Ticketin ulkohaalari palvelee nyt neljättä talvikautta ja kolmatta käyttäjää, ja matkannee meiltä vielä hyväkuntoisena rakastavaan kotiin. Kolmen huonon sijaan kannattaa satsata yhteen hyvään - se tulee lopun viimein edullisemmaksikin.



Helmikuun puolella valitsimme Lilla Companyn VIP-bloginostoon Mini Rodinin jo klassikoiksi muodostuneet Pico-välikausitakit ihanassa laivastonsinisessä värissä. Kesäkuussa viisi vuotta täyttävällä Helmillä on päällään koko 116/122cm, ja 3,5-ja 1,5-vuotiailla pojilla on yhteisomistuksessa koon 92/98cm Pico. Mitoitus vastaa hyvin kokonumerointia - pienempi Pico on 3,5-vuotiaalle vielä hetken sopiva, puolitoistavuotiaalle vielä hivenen reilu (mutta silti hänelläkin tilanteen vaatiessa käytössä).
Picoissa on 35% puuvillaa ja 65% kierrätettyä polyesteriä, ja niiden Bionic Eco Finish-pinnoite on ympäristöystävällisempi. Saumoja ei ole teipattu, mutta kangas on vettä hylkivää ja hengittävää. Kaatosateen sijaan Picot ovat siis tehty kuiville kevätkeleille ulos ja kivoille kaupunkireissuille. Meillä nämä ovat siistimpinä kauppa-kaupunki-kaverisynttäri-mummolatakkeina, siis kuitenkin päivittäisessä käytössä kunhan lumet sulavat.

Pohdin pitkään näiden klassisten laivastonsinisten ja kertakaikkisen ihanan kurpitsanoranssin värin välillä, mutta valitsin lasten toiveita kuunnellen kuitenkin nämä lialle vähemmät aran oloiset siniset.

Picot nousivat heti lastenkin harvojen ja valittujen suosikkien listalle, eikä ihme - ne ovat kaikkea sitä, mitä lastenvaatteissa mieluusti vaalimme: ajattomia, helposti yhdisteltäviä, unisexejä ja laadukkaita. Kangas on paksua ja hyvin istuvaa, mutta takkien kanssa on silti juosta ja pomppia. Meillä käytetään kovin vähän farkkuja tai jäykkiä juhlamekkoja - kauniissa ja paremmissakin vaatteissa täytyy voida liikkua, leikkiä ja tuntea olonsa mukavaksi.



Lapset yhdistävät takkeihinsa mieluiten aina trikoolegginssit, ja trikoolegginsseistä viime kuukausien suosikkivaatekappaleiksi ovat nousseet Lillasta viime syksynä ostetut Papun diagonaaliraitaiset leggarit. Ne vain ovat niin suloiset, ja käyvät yhteen kaiken kanssa! (Papun jutut ovatkin mukavassa alessa Lillassa, koska kevät-kesä tekee jo tuloaan...)

Mini Rodinia fanittaville tiedoksi, että Lillaan saapui hiljan Mini Rodinin kakkosdroppi keväisine herkkuineen, ja parhaat tunnetusti viedään käsistä. Itse jäin vähän katselemaan haikaillen Wind Jacketeja, ja erityisesti tätä sitruunankeltaista tuulitakkia, mutta meillä onnekkaasti on välikausitakkiasiat hallussa nyt seuraavan vuoden tai parin verran - Alluhan ei uutta välikausitakkia kaipaa moneen vuoteen.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Ei mainoksia ja pieni dinosaurus

$
0
0


Vauvakirja. Taaperokirja. Päiväkirja. Olenko ainoa, joka kunnianhimoisesti aikoo tallettaa ohikiitävät arkiset muistot, puuhat ja sutkautukset, mutta jättää sitten muistivihkoset pölyttymään? En kai? Tunnen tästä hivenen huonoa omaatuntoa, koska meillä eletään juuri nyt kyselykautta x 2 (joskin radiojuontajien tapaan läpättävät tyypit kyllä usein myös vastaavat itse omiin kysymyksiinsä), ja olisihan niitä parhaita paloja kiva muistella myöhemmin ilman ajan kultaamia reunuksia.

Pari dialogia on jäänyt naurattamaan viime viikolta:

"Hei vau! Apua! Kylläpä sä olet, rakas, taitava! Ihan itsekö sä muistit kaikki nämä numerot ja kirjaimet", kysyn hämmästyneenä esikoisen piirrustusta katsellessa.
-Joo. Niin muistin. Mä osaan kato mitä vaikka. Kysy vaikka... Että mikä sun äidin nimi on?
"Okei. No, mikä mun äidin nimi on?"
-Lilli ja Roope-mummi. Kysy, missä, me asutaan.
"Okei. Missä me asutaan?"
-Ääähhhh.... No Suomessa.

Jatkan kyselyä tovin, ja kertaamme kummitädin koiran nimen, mummien asuinkaupungit, nimet, omat lempiruoat ja kerhokavereiden nimet ja iät.

"Hei, hei muru, kerropa äidille, mikä on sun sukunimi", innoissani kysyn.
-Mitä? Mikä?
"No... Siis, sinun sukunimi. Mikä tulee sinun kaikkien nimien jälkeen."
-No en mä tiedä.
"Noo... Mitä meillä lukee postiluukussa?"

Hän katsoo minua pitkään, mittailee katsellaan ja vastaa sitten epäuskoisena: "öö... Ei mainoksia?".

3,5-vuotias taasen oli kerhon satuhetken päätteeksi hiljentynyt miettimään aikaa, jolloin hän Alluna (kaikki ovat kuulemma alkujaan olleet pikkuveljiä) ja pienenä dinosaurusvauvana kasvoi munankuoren sisällä, syntyi äidin syliin, joi maitoa, kuoli sukupuuttoon ja tuli isoksi kerholaiseksi. Kotimatkalla minun täytyi vakuuttaa murjottavalle pojalle, että dinosaurukset ja hirmuliskotkin varmasti tosi mielellään söisivät lounaaksi riisiä, kanaa, kurkkua ja tomaattia - josseivat vain sattumoisin olisi kuolleet sukupuuttoon.

Yritä siinä olla sitten nauramatta.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Heidin takki ja ranskanbulldoggi eli yksi vähän siistimpi äiti-asu

$
0
0


Takki / Me&I, housut / NOSH, toppi / Vero Moda, kengät / Nike, nahkareppu (saatu) / Indiska, koru  / Kooky Gems

Muistan elävästi hetken, jolloin näin ensimmäistä kertaa lastenvaaterekillä naisten vaatteita matchaavissa kuoseissa - ja materiaaleissa. Olin ihan kysymysmerkkinä. Kuka ihme haluaa pukeutua lapsensa kanssa samanlaisiin vaatteisiin? Tai collegeen - muualla kuin kotona? Olin itse käyttänyt collegea ihmisten ilmoilla viimeksi eskari-iässä!

Neljä vuotta myöhemmin vastaus on ilmiselvä: minä. Minä rakastan collegea. Minä rakastan pehmeyttä. Minä suosin mukavia vaatteita. Hintaa tärkeämmäksi ostopäätöksen tekijäksi pyrin asettamaan vaatevalmistajan vastuuntunnon ja eettisen näkökulman, vaikka se keikkatyöläisenä, opiskelijana ja kotihoidontuella onkin aikamoinen dilemma. Lapset eivät saa valmistaa minulle tai lapsilleni vaatteita.

Mutta minä en samistele lasten kanssa. Meillä kaikilla on toki kaapeissamme raitaa ja farkkua, samanlaiset conssitkin, mutta minä en halua pukeutua iloisiin apinoihin, mäyräkoiriin, en sammakoihin enkä mihinkään niiden välille jäävään.

Kaverini, BloPPshopblogistakin tuttu Heidi tarttui tämän vuoden alussa uudenlaiseen haasteeseen, ja ryhtyi Me&I-myyjäksi, mikä tuntui vähän yllättävältä vedolta Heidin niin ajattoman, klassisen ja eksklusiivisen maun tuntien. Lupasin kannustuksen vuoksi pitää kutsut, vaikka brändi ei mikään erityisen fanitukseni kohde olekaan, ja hassustihan siinä kävi. Heidi oli pukeutunut päästä varpaisiin Miikkareihin, muttei näyttänyt perinteiseltä Meandi-myyjältä, vaan... Heidiltä. Minusta onkin kiva, että Meandi-myyjien laajaan kirjoon mahtuu laatikon ulkopuolelta ajattelevia tyyppejä, Heidin kaltaisia myyjiä, jotka voivat sanoa suoraan, että oranssien retrokukkien ei tarvitse iskeä kaikkiin, eikä brändissä ole kyse pelkästään niistä.

Tilaukseen lähti heti klassinen ja hyvin istuva City Coat, jota esikoiseni kutsuu "Heidin takiksi" - eikä syyttä, se onkin ihan hänen oloisensa! Minulla oli pidempään ollut etsinnässä pitkä, hameiden ja mekkojen päälle istuva takki, jota voisi käyttää niin töissä, koulussa, kotona kuin juhlissakin.

Vaatekaapissani luotan eniten siisteihin, käytännöllisiin ja mukaviin vaatteisiin, jotka ovat helposti yhdisteltäviä ja sopivat monenlaiseen menoon. Lempivaatteideni määrä on kovin pieni, eikä minulla oikeastaan ole erillisiä juhlavaatteita. Kotona ja töissä arvostan vaatteita, joissa on helppo liikkua, joita on helppo huoltaa (esim. käsinpesun vaativat vaatteet ovat niiiiin no, no) ja jotka tuntuvat mukavilta päällä. City coat oli Meandin naisten mallistosta se ehdoton must have, vaikka sen hinta huiteli reilusti kipurajojen yläpuolella, ja vaikka keinokuituisten vaatteiden määrä vaatekaapissani on kovin pieni. Kuvat eivät kyllä tee oikeutta City coatille, koska lähdön hetkellä salamani sanoi sopimuksen irti ja käsivaralta kuvaaminen rapussa viideltä iltapäivällä yhden lahkeessa roikkuvan vauvan kanssa ei ollut niin kovin helppo nakki.

Tällä viikolla kouluun valmistautuessani armahdin ostosmorkkikseni. Kyllä, tämä on joka euron arvoinen - potentiaalinen haastaja NOSHin hetkessä loppuun myydylle Raitajakulle, jota olen kohta vuoden verran käyttänyt lähes päivittäin hautajaisista lapsen synttäreille ja kauppareissuille.



Niin, ja se otsikon ranskanbulldoggi. Mieheni osti minulle naistenpäivänlahjaksi kaksi kauan himoitsemaani Kooky Gemsin kaulakorua, koska valikoidut mallit olivat verkkokaupassa -50% ja -70%. Kun ranskanbulldogille jäi hintaa 5,70 euroa, ei hänkään miettinyt no emmää kehtaa-huokailujeni edessä hetkeäkään. Tämä on niin ihana! Mitä tosin mietin, on musta ketju, joka ei ole ehkä ihan mun kuppini teetä, mutta onneksi koruketjuja minulla on korurasia pullollaan.


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

7 vinkkiä rattaiden ostajalle & Crescent Classic-arvontamuistutus

$
0
0

Kaupallinen yhteistyö / Jollyroom.fi 


Minulle tarjottiin mahdollisuutta toteuttaa Instagram-kampanja suuren lastentarvikkeisiin-ja vaatteisiin sekä äitiystuotteisiin keskittyvän Jollyroom-verkkokaupan kanssa, ja mikä parasta, saan arpoa seuraajiemme kesken samanlaisen paketin, kuin millaisen itse sain. Valitsin arvottavaksi Crescent Classic-kuomurataspaketin, johon kuuluu kova kantokoppa ja 5-pistevöidenkin kanssa sopiva istuinsuojus/lämpöpussi - eli vastasyntyneestä noin kolmen vuoden ikään sopivat rattaat. Jos et vielä ole osallistunut Crescent Classic-kuomurattaiden arvontaan, tee se täällä nyt - aikaa on puoleen yöhön saakka!

Itse olin hiljan ostanut uudet rattaat, joten halusin laittaa hyvän kiertoon ja muistaa perheenlisäystä odottelevaa veljeäni ja hänen puolisoaan. Pohdimme pitkän tovin juuri heille sopivia rattaita, ja koska kyseessä on vauva-arjen kannalta keskeinen hankinta lastentarvikeviidakossa, ajattelin jakaa teillekin vinkit, jotka itse kolmen lapsen ja kuusien rattaiden (!) jälkeen olen todennut ostopäätöksen suhteen toimiviksi.




Mieti, millaiseen käyttöön rattaat oikeasti tulevat. Jos et ole löytänyt sisäistä maastojuoksijaasi ennen vauvaa, tuskin kunnostaudut lenkkipolkujen maantienkiitäjänä vauvankaan kanssa - tarvitsetko siis välttämättä käytetyn henkilöauton hintaisia kiitureita? Jos kilometrejä jalan tulee vähän ennen vauvaa, et todennäköisesti tule löytämään itsestäsi sitä keskustassa päivittäin hengailevaa lattemammaa tai himoliikkujaa - ja jos löydätkin, voi rattaat tarpeen muuttuessa päivittää. Missä tavallisesti liikut ulkona ja kuinka paljon? Onko perheessänne auto - ja onko autossa mahdollisesti omat matkarattaansa?
Veljeni ja hänen avovaimonsa ovat kahden koiran omistajia ja kälyni vieläpä intohimoinen hevosharrastaja, joten rattaat tulevat olemaan aktiivikäytössä useita kertoja päivässä. Kaupunkilaisina he halusivat hissiin hyvin mahtuvat, kohtalaisen sirot rattaat, joita säilytetään eteisessä, mutta kahden koiran omistajina he eivät nähneet kääntyviä etupyöriä, loskaisia kuukausia ja aktiiviulkoilua koirien kanssa järkevänä, vaan halusivat isot ilmakumirenkaat. Heillä on erikseen autossa turvakaukalon kanssa yhteensopivat matkarattaat, joten rattaiden suuri koko koottuna ei ollut kynnyskysymys - mutta rattaat mahtuivat kyllä koirien kanssa perheauton kyytiin hyvin. Autottoman perheen kannattaa kiinnittää huomiota tavarakoriin, sen kokoon ja käytettävyyteen.Crescent Classiceissa tavarakori on kunnioitettavan suuri ja sen etureunassa on vetoketjut, jotka avaamalla sinne on helpompaa laittaa esimerkiksi kauppakassi. Iso plussa!





Käyttäjät. Millaisia asioita te arvostatte? Mitkä ominaisuudet oikeasti tuntuvat teistä tarpeellisilta? Mitä lapsenne tarvitsee; käveleekö hän itse, nukkuuko hän päiväunensa rattaissa? Kuinka pitkälle ajalle suunnittelette rattaita käytettävän? Riittääkö jo reippaasti kävelevälle taaperolle just in case-rattaiksi kevyet istumarattaat? Päiväunensa rattaissa nukkuvan lapsen rattaissa taasen isoa plussaa on mukava istuin, hyvä jalkatuen säätö ja suojaisa kuomu.
Veljelläni ja hänen avovaimollaan on himpun vajaat puoli metriä pituuseroa, joten säädettävä työntöaisa oli ehdoton vaatimus, mutta toki suuri pituusero tuo omat kompromssinsa. Miltei kaksimetrisen veljeni mielestä rattaita oli mukava työntää, eikä hän potkinut jarruja, mutta hänen puolitoista metriä pitkä avovaimonsa kertoi rattaiden kasaamisen tuntuneen ensimmäisen kerran hankalalta, koska ei ylettänyt vatsan kanssa painamaan kahta nappia samaan aikaan (tähän toki voi vaikuttaa myös se masu). Jos liikutte paljon autolla, kuten esimerkiksi me, ovat hyvät ja ketterät matkarattaat ehkä kannattavampi investointi, kuin jykevät maastolenkkeihin kelpaavat kuomurattaat.



Yhdistelmävaunut vai kuomurattaat kovalla kantokopalla?
Kevätvauvan vanhemmat päätyivät kantokopallisiin kuomurattaisiin, ja itse olen ainakin kokenut, että yhdistelmärattaiden vaunukoppa on jäänyt nopeasti tarpeettomaksi, kun vauvat ovat alkaneet istumaan tai ainakin protestoimaan suojaisesta kopastaan. Yhdistelmävaunujen koppa on omasta mielestäni tyylikkäämpi ja tilavampi, mutta esimerkiksi vauvaa kopassa liikutellessa olen kokenut ison ja kovan yhdistelmävaunujen kopan vähän kömpelöksi ja hankalaksi irroittaa. Kovapohjainen kantokoppa kuomurattaissa sen sijaan irtoaa helposti ja nopeasti kantokahvoista nostamalla, vie vain vähän tilaa varastossa, ja on paljon edullisempikin.

Toivotteko perheeseen sisarusta kohtalaisen pienellä ikäerolla? Tarvitsisiko rattaista löytyä mahdollisuus sisaristuimelle? 
Kälyni vastaus oli varma ja vakuuttava: yksi kerrallaan, kiitos. Meillä itsellämme oli yhdistelmärattaat sisaristuimella, ja se oli yksi parhaimmista hankinnoista, kun ikäeroa lapsilla oli 1,5 vuotta.



Miksi he päätyivättestivoittaja-Crescenteihin? Summa summarum:

-Isot ilmakumirenkaat. Rattaat ovat miellyttävät työntää epätasaisessakin maastossa.
-Suuri tavarakori
-Säädettävä työntöaisa ja hyvä tuntuma rattaita työnnettäessä.
-Aurinkolipallinen kuomu
-Heittoaisa
-Tilava ja mukava ratasosa, johon mahtuu isompikin taapero talvivaatteissaan.
-Neutraali, unisex ja ajaton design, kokomusta väri.
-Kattava ja pitkäikäinen paketti

Nyt puuttuu enää vauva, iiks! Ja jos teitä puuttuvat vielä rattaat vuoden takuulla ja kaikilla herkuilla, käy pikapikaa osallistumassa Instagramissani kisaan! 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Minä rakastan....

$
0
0

Mekko NOSH, legginssit Mainio, koru Kooky Gems, kengät Just Ride.
Photobombaajan paita & housut Lucky no 7 / Miniones (saatu)

Minä osaan olla oikeasti aikamoinen naputtaja, nalkuttaja ja ruikuttaja. En voi sietää jahkailua (vaikka osaan itsekin jahkailla - olenhan esim. jo kolme vuotta luvannut ostaa hyvän ulkoilutakin), en haahuilua enkä kiukkuisia ihmisiä, joten minä inhoan esimerkiksi lähtöjä. I-n-h-o-a-n niitä hetkiä kun neljä ihmistä eteisessä haahuilee miettien, mihinköhän kaikista kahdesta naulakosta oma takki olisi päätynyt, ja että olisiko sittenkin pissahätä, roskapussi vietävä, väärät sukat tai että riisuisiko sitä kuitenkin itsensä alastomaksi, lukittautuisi vessaan tai muuten vain odotuttaisi muita ulkovaatteissaan.

Eilen kaikki oli toisin. Minulla oli niin hyvä fiilis kaikesta, että laulaa lallattelin koko päivän, vaikka aamulla koti oli vielä hallitsemattomassa kaaoksessa, iltapäivällä tupa täyttyi vieraista, ja sain tehdä naurettavan lenkin (turhaan) lapselle poliisihattua metsästäessäni. Ystävieni ja mieheni suureksi yllätykseksi tein jopa piirakkaa (valmistaa taikinapohjasta)!
On päiviä, jolloin kaikki kiire, hulina ja kolmen alle viisivuotiaan härdelli tuntuu maailman onnellisimmalta ja kiitollisimmalta tilalta, luonnolliselta vakiolta, vaikka monen silmissä sekin näyttää varmasti kaoottiselta. "On tässä touhua ja vilinää!", huokaisi ilman lastaan tullut kaveri eilen, mutta minua vain nauratti.
Toinen mieleenpainuva kohtaaminen sattui syksyllä, kun kahden viikon kylppäriremonttievakon jälkeen kotiin palatessamme huomasin, että vessanpönttö ei ole liimautunut, ja vedet tulvivat pitkin lattiaa. Soitin putkimiehelle, pakkasin lapsille yökkärit, tenttikirjani illan koulua varten, tutit, vaihtovaipat ja hammasharjat, paistoin (pakaste-)pullaa, keitin kahvit ja jäin odottamaan putkaria. Tarjosin kahvit ja pullat, ja samanlaisena maailmanrakastaja-päivänä loruttelin ja lirkuttelin lapsille eteisessä, puin yksi, kaksi, kolme haalaria, kenkäparia ja pipoa, kannoin tavarat autoon ja syötin kuopuksen eteisen lattialla istuen. Kukaan ei lukittautunut mihinkään, riisuunut itseään alastomaksi, huutanut, karjunut, repinyt hiuksista tai muutenkaan kilaroinut. Lähdön hetkellä katsahdan putkimiestä, joka tyrmistynyt ilme kasvoillaan tuijottaa minua, ja sanoo sitten: "on tuossa hommaa, huhhuh". Minusta lähtö oli maailman helpoin. Siis ihan lillerilalleria.

Parhaissa päivissä on aina jotain, mitä rakastan, mistä todella nautin. Ja minä rakastan...

Lapsiani. Perhettäni. (Tietysti.) He toisinaan ajavat minut hulluuden partaalle ja saavat rakastamaan hullun lailla juuri oikeassa suhteessa.

Abbaa. Ja Jari Sillanpäätä. Kasarihittejä ja radion keskusteluohjelmia. Minusta parasta on renkaiden alla rapiseva hiekkatie, ilta-aurinko ja hyvä musiikki. Winner takes it all - ei silloin voi vaan olla huonolla tuulella! Automatkat kouluun, kauppaan, mummolaan tai vaikka maalle ovat minulle eräänlaisia hiljentymisen hetkiä. Yleensä takapenkki on keskittynyt bongailemaan autoja, hälytysajoneuvoja tai hevosia, ja edessä on vain tie. Parasta.

Hyvää kahvia. Hyvää, suklaisen pehmeää ja tummapaahtoista kahvia. Minä en ole yhtään aamuihminen, eikä päiväni ala ilman kupillista kahvia, joten mieheni, niin ikään enemmän aamuvirkku, herää lähes päivittäin ensimmäisenä, keittää kahvia ja ennen suihkuun menemistä tuo minulle kupin kahvia. Sänkyyn. Juuri sellaisista asioista rakkaudessa - ja aamuissa - on kyse.

Yhteisiä aterioita. Olen arki-illat ja viikonloppupäivät tavallisesti poissa kotoa, joten koko perheen yhteiset ateriat ovat todella harvinaista herkkua. Minun suosikkejani ovat lounaat; keväällä aurinko paistaa niin kirkkaasti, että sälekaihtimet täytyy sulkea, muutaman tunnin hereilläolon ja ulkoilun jälkeen olo on kaikkivoipa, ja mä kuolen nälkään-huuto loppuu hetkeen, jolloin lounaslautaset saa nenänsä alle. Hiljaisuus, auringonpaiste, yhdessä oleminen (no, isi tietysti puuttuu). Siinä on jotain maagista.

Ystäviä ja sukulaisia. Me olemme sikäli onnekkaita, että koko lähisukumme ja enin osa ystävistämmekin asuu ihan lähellä, ja se on antanut meille mahdollisuuden matalan kynnyksen aitoihin kohtaamiseen. Mummolassa pöytään katetaan kermakakkujen sijaan leipätarvikkeet ja kanaviillokkia, ja isomummolaankin mennessä lapset tietävät, mistä löytyy lelulaatikko ja mistä vesilasit. Minä etenkin käyn lasten kanssa vierasilla esimerkiksi isovanhempieni ja appivanhempieni luona, vartin varoitusajalla ja meikittä. Isovanhemmat ja isoisovanhemmat ovat lapsille todella rakkaita ja tärkeitä, mutta sellaisella arkisella tavalla - mummeja varten ei pueta juhlamekkoja ja kahdeksaakymppiä lähestyvät isomummitkin konttaavat lattioilla lasten kanssa.

Ja lähdön hetkinä minua naurattavat myös photobombaajat. Varsinkin mököttävät sellaiset.


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Muuten vaan-juhlat, päivän asu x 2 & Lapsimessujen lippupakettiarvonta

$
0
0

Yhteistyössä Miniones.fi / postaus sisältää Lapsimessujen lippupakettiarvonnan

Armas: paita & housut / Lucky no 7.  (saatu) Miniones.fi 
Allekirjoittaneen mekko / NOSH,  legginssit Mainio, kengät Just Ride

Me vietimme viikonloppuna muuten vaan-juhlia kolmevuotiaan kunniaksi poliisit ja rosvot-teemalla, ja tavoillemme uskollisesti melko matalalla kynnyksellä. Suuren suuri kolmevuotias poliisi-dinosaurus-auto-fanimme ei ollut teeman eheydestä tai värityksestä tarkka, ja neljän hypermarketin, kolmen lelukaupan, Stockan ja kun naamiaisasuliikkeen jälkeenkin poliisihatuista saimme vastaukseksi pelkkää ei oota, päädyimme alennusmyynnissä olleeseen keinokuituhirvitykseen, merirosvoasuun, joka nostatti hurraa-huutoja vain paketissa ollessaan - tunnin kemuttelun jälkeen herra riisutui alasti ja pyysi saada laittaa takaisin uudet lempparit, pehmeät salamahousut eli nopeiden poikien vauhtihousut.



Nopeiden poikien vauhtihousut, paksut denim-joggerit, ja täydellisesti farkkujen ja parkatakin kanssa käyvä siistimpi pandacollege & pingviinicollege ovat Lucky no 7-merkkiset, ja ne ovat ensimmäistä kautta Suomessa myynnissä.  Hollannissa vuonna 2013 perustettu brändi on kuuminta hottia Euroopassa, sillä kun ensimmäinen teemamallisto vuonna 2014 julkaistiin, myytiin se vain kolmessa päivässä loppuun! Saimme pojille rouheat mustavalkoiset ja harmaavalkoiset setit merkin vaatteita myyvältä ja maahantuovalta Minionesilta, jolla on poikkeuksellisen ihana valikoima makeita vaatteita pojille (korjaan: en lyö leimaa päälle - miksei siis tytöillekin). Kahden pojan äitinä niin usein törmään iänikuisiin autoihin, siniseen ja vihreään, ja etenkin siistimpiä juhla-tai kaupunkivaatteita etsiessä valikoima on mekkotarjontaan nähden surkean pientä.
Minionesin verkkokauppaa ja urbaanien lastenvaatteiden maahantuontia pyörittää sympaattinen ja ihana Riikka, johon tutustuin oikeastaan ensin hänen poikansa puolivuotiskuvauksen merkeissä. Ihailin heti kättelyssä Riikan ajankohtaista, urbaania ja kuitenkin hillittyä tyyliä, enkä siis ollut hetkeäkään yllättynyt, kun myöhemmin kuulin, että hän aikoo tuoda suomalaisten saataville enemmän trendikkäitä ja ajankohtaisia lastenvaatteita - etenkin pojille, joille liian usein löytyy vain traktoreita ja hyvässä lykyssä tähtiä.



Lucky no 7:ssä minua viehättivät hillityt kuosit ja helposti yhdisteltävät neutraalit värit, koska vaikka tunnustaudun melkoiseksi kuosifaniksi, myönnän, että meidän ongelmamme on vaatekaappien yksinkertaisten perusvaatteiden puute. Ja kun puhun perusvaatteista, en tarkoita mustaa collegepaitaa, vaan mustaa collegepaitaa, jossa on jokin juttu, josta huolimatta sen voi yhdistää housuihin, joissa on myös sitä jotain. Merkin housut tuntuvat aika kapeasti istuvilta, joten ne sopivat hyvin pitkille ja hoikille pojillemme. Mitoitus on ehkä aavistuksen naftia, jonka vuoksi Minionesin Riikka lähetti meille kokoa isommat setit kuin mitä tavallisesti käytämme. Collegepaitojen mallit tuntuvat väljiltä, mutta lyhyiltä, joten pitkäselkäisten lasten kanssa kannattaa valita ainakin kokoa isommat paidat. Meidän housumme ovat pitkiä mutta kapean mallisia, joten ne istuivat hyvin kasvunvarankin kanssa - uskoisin, että nämä Armaksen 110/116cm-kokoiset pöksyt menevät vielä vuodenkin päästä!

Minionesin lastenvaatevalikoimasta löytyy Lucky no 7:n lisäksi mm.Tobias & the Bear, Beau Hudson ja sisustustuotteista esimerkiksi ihastuttava Buddy and Bear.

Kivan tuotevalikoiman ja ihanan yrittäjän lisäksi Minionesissa ihastuttaa verkkokaupan hyvä hintataso - erikoisista brändeistä ja graafisesta sekä urbaanista tuotevalikoimasta huolimatta tuotteiden hinnat ovat varsin kohtuulliset.

Miniones osallistuu ensimmäistä kertaa legendaariksi muodostuneille Lapsimessuille huhtikuussa (messuosasto 6d178), ja sainkin heiltä arvottavaksi kaksi kahden messulipun lippupakettia. Kenet ottaisit messukaveriksi mukaan? Kommentoi alle 21.3 mennessä ja olet mukana arvonnassa!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

Vauvantuoksuisia uutisia

$
0
0

Blogi on ollut keskellä ruuhkavuosia, menoa ja meininkiä hiljainen. Kalenteriin aikaa sitten merkkaamani vapaaviikonloppu ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen alkoi varsin ihanasti - vauvauutisilla. Arvatenkaan meille ei syntynyt tai ole syntymässäkään enää lisää tyyppejä, vaan lapsemme saivat ihka ensimmäisen serkun.

En koskaan ole osannut ajatella, kuinka muu perhe ja suku taustalla henkeään pidätellen saattaa odottaa tekstiviestiä, vierailuaikaa tai kuulumisia. Puhuin lähestulkoon koko illan H-hetken koetettua äitini kanssa puhelimessa, ja lopetimme vain, jos What's upin merkkiääni kilahti, väliaikatietoja, väliaikatietoja! Ilmassa oli suorastaan suuren urheilujuhlan tuntua - ainakin meidän penkkiurheilijoiden mielestä.

Perjantaina olin keikalla hirmuisessa sätkyssä ja illalla löysin itseni itkemästä lastenlaululevyn ääreltä (Viimeinen mammutti - eikö se muka vähän nostata teissä kylmiä väreitä?). Itkin myös pesuainemainoksen nähdessäni. Ja kun kuopukseni huusi ääiiitiä. Ja kun hänet neuvolassa punnittiin ja mitattiin.

Miten onnellinen sitä voikaan hetkittäin olla. Nyt myös tätinä.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Paikkoja, nakkeja ja popcornia - meidän kevään Papu-suosikit

$
0
0



Minulla on paheita. Lastenvaatteet. Suklaa. Vichy. Ja juuri tuossa järjestyksessä. Etenkin nyt, kun lapset eivät kasva kolmea senttiä tai kahta vaatekokoa parissa hetkessä, ja kun ihanimmat aarteet useimmiten päätyvät perheessämme vaatekaapista toiseen, on laadulla, istuvuudella, pehmeydellä ja käytettävyydellä isompi merkitys kuin aikaisemmin.

Minä pidän erityisesti Suomessa perustetuista kohtalaisen pienistä lastenvaatebrändeistä, kuten Noshista,Mainiosta ja Papusta, ja suurimpana syynä niiden muodostumiseksi myös lasten suosikeiksi on luomupuuvillan pehmeys. Meillä on kolme herkkäihoista lasta, jotka saavat ihoreaktioita jo hajustetuista pyykinpesuaineista tai suihkusaippuasta, ja kaksi kolmesta on vielä atooppiseen ihottumaan ja allergiaan taipuvia, joten vaatteiden pehmeys, käyttömukavuus (esimerkiksi järkevät saumat, pehmeät pesulaput jne.) ja myrkyttömyys on paitsi minulle, myös lapsille tärkeää.

Etenkin viiden vuoden kunnioitettavaa ikää lähestyvä esikoinen elää hempeän vaaleanpunaista ja kimaltavaa prinsessakautta, mutta harvat prinsessaprinttipaidat ja jumppatyllimekot jäävät silti useimmiten kaappiin - ne kun kuulemma kutittavat.

Moni varmaan tietääkin, että unelmanpehmeät ja Portugalissa suomalaisen perheyhtiön tehtaalla vastuullisesti luomupuuvillasta valmistetut kevään ja kesän Paput julkaistiin viime viikolla. Papun kevät ja kesä kylpi paitsi helposti yhdisteltävässä mustassa ja valkoisessa, myös raikkaan kurkunvihreän, kullanhohtoisten nakkien, pehmeän kerman ja iki-ihanan sinisen sävyissä.




Mallistokuviakatsellessa lapset ihastuivat ei-niin-yllättävästiratsastushousuja henkiviin Patch-legginsseihin jotka ovat kaudesta toiseen Papun mallistossa pysyvä tuote. Meillä jostain syystä yläosia löytyy aina ihan tolkuton määrä, ja ostaisin aina vain lisää kuosillisia paitoja, huppareita ja mekkoja, mutta alaosien määrä on maltillinen ja suosikit säilyvät kuukaudesta ja lapsesta toiseen. Yksi viime kuukausien ultimatesuosikkilegginsseistä ovat olleet Papun Raita-legginssit, joita ostin kahdet Lillasta viime syksynä isommille, ja jotka valitsin kuvattavaksi nyt myös puolitoistavuotiaalle - tietysti kasvunvaralla, jotta ne olisivat myös ensi kevään suosikit! Ne vain tuntuvat käyvän hirvittävimpienkin kaivuripaitojen ja vaaleanpunaisten unelmien kaveriksi. Mutta kyllä te tiedätte: raita toimii aina. Vinonakin.



Minua ihan erityisesti ihastutti villien nakkilegginssien ja popcorn-yläosan yhdistelmä, se on vain jotenkin ihan supersuloinen! Niin, ja tietysti klassikoksi muodostuneen rusettipipon kanssa! Itselleni ostin samanlaisen (tai no, mieheni osti) jo pari vuotta sitten, ja lukuisista pesuista sekä aktiivikäytöstä huolimatta se ei uudelle häpeile. Pehmeä kaksinkertainen trikoo ja jämäkkä, ryhdikäs rusettikangas on vain niin ihana!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Suvaitsevaisuus - minun perintöni

$
0
0



Tämä postaus on osa perhebloggaajien itsensä käynnistämää #Vanhemmatrasismiavastaan-kampanjaa 

Kun minä tulin äidiksi, tuntui, että kannoin kaikkien maailman lasten tuskaa harteillani. En katsonut kuukauteen uutisia, koska en voinut kohdata otsikkoja kaltoinkohdelluista, surmatuista tai akuutin kriisin keskellä olevista lapsista ajattelematta, että mitä jos minun tyttäreni olisi samassa asemassa. Mitä jos me emme olisi näin onnekkaita. Jos minä eläisin kriisin keskellä ja pyrkisin pois henkeni uhalla, minkälaista vastaanottoa toivoisin perillä? 

Viime aikaiset tapahtumat, kriisit ja konfliktit ovat nostaneet allekirjoittaneenkin varpailleen. Millaisessa maailmassa minun lapseni kasvavat aikuisiksi - ja millaisessa toisten vanhempien lapset eivät? Entä millaisessa maailmassa jonkun toisen lapsilla ei ole mitään? Millaisessa maailmassa äidit, isät ja lapset elävät pelon ja sodan keskellä, vailla perusturvaa, toimeentuloa tai varmuutta - eivätkä edes niin kovin kaukana? 

Tässä maailmassa. Vuonna 2016.

Viha synnyttää vain vihaa. Jos jotakuta potkitaan koko elämänsä ajan päähän, solvataan ja räitään päälle, millaiseksi odotetatte hänen tulevan? Empaattiseksi, rakastavaksi ja ennakkoluulottomaksi? Entä millaiseksi odotatte kasvavan kansalaisen, jota tuetaan, kunnioitetaan ja kohdellaan tasa-arvoisena yksilönä, arvokkaana ja tärkeänä? Millaisia lapsia te haluatte kasvattaa? Päähän potkijoita vai niitä, jotka nostavat potkitun jaloilleen? 

Paljolti kyse on siitä, miten asioihin haluaa suhtautua. Kun viime viikolla luin politiikan parissa työskentelevän (aikuisen) ihmisen vihapuhetta virpovia muslimilapsia ja heidän kulttuuriaan kohtaan, olin pöyristynyt. Minun ensimmäinen ajatukseni muslimivirpojista (joita muuten on käynyt ovemme takana, ööm, kymmenen vuoden ajan?) oli vallan toisenlainen: miten hienosti he ovatkaan integroituneet osaksi meidän kulttuuriamme ja perinteitämme!

Me voimme kouluttautua ilmaiseksi, ja meitä kouluttamassa ja opettamassa ovat akateemisesti koulutetut, ammattitaitoiset ihmiset. Jo ennen syntymäämme olemme perusterveydenhuollon piirissä.  Meidän vanhuutemme ja hoitomme on turvattu, emme me kuole vanhuuttamme katuojiin. Syrjäytyneistäkin pidetään huolta. Köyhyys on suhteellista, ei absoluuttista. Lapset saavat peruskoulutuksen ja järjestelmämme vuoksi kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet edetä elämässään, kouluttautua. Yhteiskunta tarjoaa tukiverkon ja pelastusrenkaan niille, joilla ei sitä ole. Me emme kuole hoidettavissa oleviin sairauksiin rahanpuutteen vuoksi. Emme puhtaan veden puutteeseen tai siviiliasutukseen kohdistettuun pommiin. Ei ole vaikeaa nähdä, miksi Suomi tuntuu toisaalla lottovoitolta, utopialta ja unelmalta. Me olemme ihan helvetin onnekkaita - eikä se oikeastaan ole yksinomaan meidän ansiotamme. Ja juuri siksi meidän ei pitäisi myöskään olla ylimielisiä tai ylemmyydentuntoisia, nostaa itseämme jalustalle.

Me asumme monikulttuurisessa lähiössä, joten meille erilaista etnistä taustaa edustavat naapurit ja puistokaverit ovat tuttuja, eivät pelottavia tai outoja. Monikulttuurisuus on luonnollinen ja arkinen osa elämäämme niin kouluissa, kerhossa, pihalla, kaupassa, terveyskeskuksessa kuin neuvolassakin.  Liki viisivuotias esikoiseni kerran niin osuvasti totesi, että me puhumme suomea, Seikkailija Dora englantia ja naapurissa asuva Linnea kiinaa - ja hänestä se on maailman luonnollisin asia.

Suurimpana syynä neutraaliin suhtautumiseen pidän kuitenkin kotoa saamiani arvoja ja kasvatusta - minut on opetettu kunnioittamaan ja arvostamaan ihmisiä tasa-arvoisina yksilöinä heidän etnisestä taustastaan, kielestään tai kulttuuristaan riippumatta. (Tiedän, olen enemmän saamani kotikasvatuksen tulos kuin toisinaan haluaisinkaan uskoa.) Ja saman olen aina halunnut opettaa lapsilleni.
Rasismin historia on pitkä ja värikäs, ja toivon, että me voisimme omalta osaltamme vaikuttaa historian kirjoitukseen seuraavien sukupolvien kohdalla. On bullshittiä sanoa, että nämä ovat minun  (myrkyllisiä) ajatuksiani, ja että lapseni tekevät aikanaan omat valintansa. Lapset kyllä omaksuvat muutakin kuin satunnaiset perkeleet ja joulunviettoperinteet, valitettavasti. Ei ole arvo-bingon oivallista sattumaa, että puoluekantani on ollut selvä aina (vaikka kotona ei olekaan puhuttu varsinaisesti politiikasta ja vaikka aikuisena teenkin tietysti omat päätökseni) tai että rakastan kotikaupunkiani. Noin niinkuin esimerkiksi.

Minä en halua tulla kohdatuksi tai kohdelluksi ihonvärini, kansallisuuteni tai taustani vuoksi, vaan koska olen arvokas ihminen, yksilö, aivan kuten kurssikaverini Mahamedkin on. Rasisminvastaisen viikon henkeen sopivasti ja viime aikaisesta kommentoinnista suivaantuneina päätimme perhebloggaajaporukalla näyttää toteen, että on toisenkinlaisia mielipidevaikuttajia. Sellaisia, joiden ei tarvitse vihata, lynkata, alatyylisesti ja huutomerkein solvata suvakiksi, kiihottaa kansanryhmää kohtaan tai lietsoa omalla pelollaan joukkohysteriaan. Tämäkin postaus on osa #Vanhemmatrasismiavastaan-kampanjaa tällä rasisminvastaisella viikolla. 

Sinä voit osallistua tykkäämällä esimerkiksi hyvien rasisminvastaisten uutisten ja kannanottojen jakamiseen keskittyvästä #Vanhemmatrasismiavastaan-facebook-sivusta, sen postauksista tai vaikka tästä postauksesta. Tai postaa yllä oleva kuva Instagramiin tai Facebookiin hashtagilla #vanhemmatrasismiavastaan, kirjoita blogipostaus tai jaa seinälläsi sellainen. Kun pieni mutta äänekäs ryhmä nousee poteroistaan levittämään lapsiinkin kohdistuvaa vihapuhetta ja pilkkaa, levitetään me suvaitsevaisuutta ja ajatusta kulttuurirajat ylittävästä oikeudesta ihmisarvoon ja hyvään elämään.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 
Viewing all 245 articles
Browse latest View live