Quantcast
Channel: Lapsellista
Viewing all 245 articles
Browse latest View live

5 hyödyllistä reissuun lasten kanssa

$
0
0

Teimme taannoin reissun Tukholmaan lasten kanssa, ja minä, perheen pakkaamiset ja listat tavallisesti hoitaessani lähdin tuolloinkin suuren mutta harkitun ja tarpeellisen lastin kanssa. (Huomasin vasta, että tämä postaus oli jäänyt luonnoksiin ja on siis odottanut julkaisuaan... Kauan.)

Mitä siis pakata mukaan (vaihtovaatteiden, vaippojen ja kosteuspyyhkeiden lisäksi luonnollisestikin), kun reissuseurana on kolme alle viisivuotiasta?

Viisi meidän reissuamme helpottanutta asiaa olivat....

1. Repullinen ruokaa. Siis ihan oikeasti repullinen. Pakkasin yhden Kånkenin verran huoneenlämmössä säilyvää evästä mukaan: pillimehusmoothieita (Semperin), vauvan purkkiruokia, pähkinöitä, käyttövalmista puuroa "smoothiepussissa", vesipullot kaikille, gluteenittomia välipalakeksejä, vauvan lusikat koteloineen, pari ruokalappua... Toin yhden valmispuurotetran takaisin. Yhden. Roudaamisessa oli tietysti oma hommansa, ja naposteltaviin meni noin kaksikymmentä euroa, mutta hetkeäkään ei oma eväsreppu kaduttanut - etenkään kun perheessä ja reissussa oli ruokarajoitteisia lapsia, joille sopivien välipalojen metsästäminen käy työstä ilman kiirettä ja vierasta kieltäkin. Jo lähtöselvityksessä kaivettiin pillismoothiet esiin, sillä kotona närpitystä välipalasta oli aikaa jo kaksi tuntia, ja laivan buffet-pöytään oli vielä tunti aikaa.

Omat välipalat ja puurot olivat sikälikin hyvä valinta, että laivan buffet-ruokailuajat eivät osuneet saumattomasti yksiin iltapalan kanssa, joten buffetista & pallomerestä päästyämme lapset saivat vielä haukata evästä ennen hampaiden pesua (laivan kahviloiden tarjonta munattomista, maidottomista ja gluteenittomista tuotteista ei ole buffetin ulkopuolella suuren suuri).

Ennen piiskaniskuja ja korvatillikoita haluan painottaa, että meillä mukana kulkee aina purkkaa ja ksylitol-pastilleja, koska hampaiden ja suun hyvinvointi on meille tärkeää reissunkin päällä, jolloin välipaloja napostellaan tavallista enemmän.


2. Ipanaiselta saatu Skip Hopin Grab&Go-vaunulokerikko. Tarroin työntöaisaan napakasti kiinnittyvään lokerikkoon sai kätevästi lähtöselvityksessä liput, laput, asiakirjat ja lompakon, ja Tukholmassa sekä laivalla liikkuessa käsillä oli koko ajan lompakko, puhelin (vetoketjullisessa taskussa), vesipullot ja varatutit. Tavallisesti minulla on roikkunut aisalla hoitolaukku, mutta seisomalaudalla toisinaan matkustavan kolmevuotiaan kanssa se ei ole varteenotettava vaihtoehto, rattaiden tavarakori oli jo täynnä, ja selässäni oli jo reppu. Vaunulokerista kätevästi vetoketjulla irtoava, vetoketjulla suljettava pussukka oli myös helppo napata mukaan esimerkiksi laivan leikkihuoneessa silloin, kun jätin rattaat huoneen nurkkaan, mutten halunnut jättää arvotavaroita.


Kuvat valmistajien 

3. Hyvät ruokailutarvikkeet. Meillä käytännössä joka reissulla on mukana Lapsimessuilta jo monta vuotta sitten ostetut Mehujehut, tavalliset pillimehutetrat sisäänsä vetävät kovat muovikuoret, joiden kanssa juomatetraa ei voi puristaa ja roiskuttaa ympäriinsä. Pillimehuja meillä juodaan äärimmäisen harvoin, ja silloinkin mieluummin sokeroimattomia luomutäysmehuja, mutta pillismoothieita kyllä. 
Sormiruokailuikäisellä olen todennut toimiviksi myös Must Have Finlandilta saadut pussismoothieiden silikonikorkit, joissa on eräänlainen tippalukko (korkin ollessa paikoillaan vain imemällä pussista tulee ruokaa, ei pussista puristamalla) sekä uudelleen täytettävän ja konepesunkestävän Squesy Snacker-smoothiepussin, joka on tippalukollinen ja korkillinen. Squesy Snackeriin olen laittanut kotona lusikkalakkokausina laihaa puuroa, kun mikään ei ole mennyt lusikalla alas, ja reissun päällä se on ollut mainio ja helppo tapa tarjoilla välipalaa (eli vapauttaa omat kädet). Tukholmassa kaadoin tyynesti hedelmäsosepurkin sisällön Squesy Snackeriin ja join kahvini rauhassa.



Isommilla oli (tälläkin reissulla) mukana Plastexin taskumatti-juomapullot, jotka on valmistettu Suomessa BPA-vapaasta elintarvikehyväksytystä muovista. Suositushintakin on vallan mainio, rapsakat 2,90 euroa. 




4. Ipanaiselta myös saadut, uudelleen käytettävät ja suljettavat Infoband-rannekkeet, joihin voi kirjoittaa huoltajan puhelinnumeron ja nimen. Permanenttitussilla kirjoittamani tiedot säilyivät vaikka käsiä pestiin ahkerasti, ja lukkomekanismi vaikuttaa pätevältä, vaikka hinta Ipanaisen verkkokaupassa on alle neljä euroa rannekkeelta ja kuosikimara on huikean iso. Nämä tulevat meille käyttöön ehdottomasti myös ensi kesän puistoreissuille, rannalle ja kotimaan kaupunkilomille!



5. Valjasreppu, sekin Ipanaiselta reissutestiin saatu. Meillä on karkaileva ja omille teilleen herkästi harhaileva kolmevuotias, joka ei aina halua pitää rattaista tai kädestä kiinni. Kerroinkin taannoin, että reppu lobattiin meillä onnistuneesti apinanhäntärepuksi, ja että kotona leikittiin leikkiä, jossa johtaja-apina johdattaa koplansa Ruotsiin. Itse reissussa repun hännästä sai ottaa kiinni vaihtelevalla menestyksellä, mutta kun sanoin, että vaihtoehtona on joko pitää rattaista kiinni tai että äiti pitää huolta hännästä, pääsimme yhteisymmärrykseen. Valintoja, ei kieltoja. 

Ehkä tärkeimmäksi ja isoimmaksi oivallukseksi olen lasten kanssa kokenut, että aina silloinkin, kun tavaran suuri määrä mietityttää, ei se lopu kesken, ja että hienoimmilla suunnitelmilla on tapana jollain tapaa vesittyä. Kun ei ole suuria odotuksia, ei ole suuria pettymyksiäkään - enkä tarkoita tätä niin pessimistisenä huomiona, kuin sen voisi ymmärtää, vaan että Tukholman vanhan kaupungin, tuliaisostosten, herkkubuffetin ja leikkihuoneidenkin edessä lastemme matkan kohokohdaksi nousi bussilla matkustaminen satamasta rautatieasemalle. 

 Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Ei-niin-chilli sairastupa

$
0
0


Sitkeistä esto-ja ennakointiyrityksistä huolimatta se on täällä. Sairastupa nimittäin. Lapset ovat onneksi vain kevyessä nuhassa, jonka vuoksi yöt ovat olleet katkonaisia,  mutta minä olen saanut ärhäkän flunssan.

Ja myönnettävä on, että tällaisina hetkinä sitä kaiholla muistelee sairaspäiviä ennen lapsia - kun seurana oli Bridget Jones, paketti piparminttuteetä ja toinen nessuja, suklaata, ja silti olo oli ihan kamala. Nyt kotipäivinä Netflixin tai Viaplayn vallankaappausyrityksiin vastataan kirkuvalla vastarinnalla, ja suklaan kotiinkuljetusmahdollisuutta ääneen pohtiessani esikoinen toruvasti muistuttaa, että karkkipäivään on pakastimen magneettikalenterin mukaan vielä kaksi yötä.

Toisaalta minulle, jolla on aina sata proggista parittomien sukkien lajittelusta kotisivupäivitykseen ja  kolmeen ensi viikolla palautettavaksi jätettävään koulutyöhön, tuntuu taivaalliselta toisinaan tarkistaa prioriteettilistansa, ja keskittyä asioihin, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

Elämä ei sairastuvallakaan pysähdy, mutta hidastuu onneksi vähäsen. Kuluneiden päivien kohokohtia ovat olleet uudet neljän euron kumipallot, jotka lupasin palkintona reippaasta neuvolakäynnistä, kevään ensimmäiset saippuakuplat ja viikonlopun juhlahulinat kaverisynttäreiden muodossa (mikäli vointi vain antaa myöten).

Allekirjoittanutkin täyttää (hämmentävän vähän) vuosia, vaikka silmäpussit ja jyrän alle jäänyt olo toista nyt kielisivätkin. Hmm.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

MEILLÄ ON VISIO - MAINIO VISIO

$
0
0


Tiedättekö, kun jokin kuosi tai juttu iskee niin kovaa, että haluaa täyttää kaappinsa vain sillä? Minulle käy niin usein, ja valitettavasti kuumetta ei helpota mikään. Yleisesti ottaen lämpenen melko hillityille ja raikkaille kuoseille, sellaisille, joita on helppo yhdistää, helppo kierrättää lapselta toiselle, ja jotka toimivat aina. Esimerkiksi Marimekon raitabodeja meillä oli jossain vaiheessa yli 20, NOSHin Ministarein kyllästettyjä vaatteita löytyy jokaiselta ja monessa värissä, ja vinoraita, ah, se nyt toimii aina. 
Kun näin kotimaista suunnittelutyötä edustavan, pehmeitä luomupuuvillavaatteita  (niin, tuskin voin liiaksi painottaa kuinka rrrrakastan luomupuuvillaa!) valmistavan Mainion kevät-kesä-malliston, nousi hillittyjen mustavalkoisten, pehmeän sinappisten ja raikkaiden mintunvihreiden joukosta Visio-kuosi. Visioiden reipas väri-ilottelu ja graafinen ilme miellytti paitsi minua, myös 3,5-vuotiasta touhupeppuamme. 

Mainion toinen droppi kesäisine tuotteineen on tänä aamuna ilmestynyt myyntiin, ja urbaaneja ja ajankohtaisia lastenvaatteita-ja sisustustuotteita myyvässä Lilla Companyssa Mainioita löytyykin kiva kattaus, ja viikonlopun ajan tilaukset saa Lillasta postikuluitta. 


Meillä Mainiota on löytynyt vaihteleva määrä sekä minun että lasten kaapeista ensimmäisestä julkaisusta mallistosta saakka, ja Mainiossa ihastuttaa omintakeinen, rouhea ja graafinen ilme. Ja en tiedä, jotenkin kuosit ja väriyhdistelmät tuovat niin kovin usein mieleen oman lapsuuden ja kultaisen ysikytluvun, eikö teistä?

Kerroinkin aikaisemmin, että meille lastenvaatteissa tärkeää on pehmeys, eettinen ja läpinäkyvä valmistusprosessi sekä tietysti käyttäjien itsensä mielipiteet. Esikoinen empi ensimmäistä kertaa trikoomekkoaan sovittaessaan, että näyttäisikö uutta mekkoaan kaverille kerhossa vai haluaisiko sen yöpuvuksi - se kun on niin pehmeä ja miellyttävä ihoa vasten. 



Mainion mitoituksesta täytyy sanoa, että vauvojen vaatteissa Mainiot ovat himpun nafteja, joten kahden koon välillä epäröidessä kannattaa valita suurempi. Meidän 81 senttiä pitkälle 1,5-vuotiaallemme esimerkiksi superhypersöötti bomberhenkinen Visio-collegetakki on koossa 86/92cm pienellä kasvunvaralla, muttei missään nimessä reilu. Isompien lasten vaatteissa mitoitus vastaa paremmin kokomerkintää.


Yksi omista Mainion toisen dropin suosikeista on ehdottomasti paksu ja pehmeä Padded baby blanket-peitto, joka kokonsa puolesta menisi vauvalla niin leikkimattona kuin varsinaisena peittonakin, mutta meidän peittomme omi liki viisivuotias neiti, joka aloittaa aamunsa jumittamalla sohvalla lastenohjelmien äärellä torkkupeiton alla. 



Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Mitä meille oikeastaan kuuluu?

$
0
0


Tämän kysymyksen äärellä olen istunut koneen ääressä saamatta montaakaan sanaa perhearjesta puserretuksi blogiin. Mitä teille oikeastaan kuuluu, miten menee, kysyi tuttavani kun sattumalta törmäsimme kaupassa. Ihan hyvin, hyvin, vastasin.

Tunnen silti samanaikaisesti valtavaa syyllisyyttä ja helpotusta siitä, että niin moni asia on kääntynyt päälaelleen. Olen miltei viiden vuoden ajan vaihtanut tauotta vaippoja, elänyt univajeessa ja käyttänyt hävyttömän paljon aikaa pohtiessani rukkasaleja tai kiintymyssuhteen pilaamista milloin minkäkin mokan vuoksi. Ennen kuopuksen syntymää meillä oli tunne siitä, ettei lapsiluku ole täynnä. Pienet ikäerot, allergiat, puhkeamisillaan oleva uhmaikä ja kuopuksen uudet taidot viimeistään ovat viimeistelleet ajatuksen siitä, että meidän lapsilukumme on nyt tässä. Now and forever.

Viime kuukausina on tapahtunut paljon. Mieheni aloitti opinnot uudessa koulussa, minä aloin jatkamaan vanhoja opintojani ja toivoakseni valmistun ennen hoitovapaan loppua. Kaksi kolmesta käy pari kertaa viikossa kerhossa. Isompia hampaidenpesuille ja lelujen siivoamiseen motivoivat tarravihkot, enin osa asioista on neuvoteltavissa eikä uhmaikä syö vähäisiä zeniläisyyden rippeitä (aina). Noin puolitoistavuotias herra kävelee itse, syö itse, nukahtaa helposti, nukkuu lastenhuoneessa kahden muun kanssa ja tällä hetkellä hänestä ihaninta ikinä on kävellä parkkipaikalle tai kivuta itse rappuset ylös. Halleluja!



Esikoinen on solidaarinen ja yritteliäs sovittelija, joka yrittää löytää muita miellyttäviä ratkaisuja, kompromisseja, ja haluaa mieluusti ilahduttaa muita, mutta kun hän suuttuu, sen tietää koko taloyhtiö. Hän tykkää askartelusta, maalaamisesta, piirtämisestä, lautapeleistä (etenkin Huojuvasta tornista) ja Lego Friendseistä.



3,5-vuotias keskimmäinen on herkkä ja touhukas poika, joka ei ole hetkeäkään paikoillaan, ja jonka suu käy tauotta. Hän nousee aamulla ensimmäisenä ja nukahtaa illalla viimeisenä. Lapsistamme hän on kuitenkin varovaisin; nyt kun voimistelurenkaat ovat roikkuneet vuoden katossa, uskaltaa hän oikeasti kiivetä niihin itse keinumaan. Hän puhuu ikäisekseen uskomattoman paljon, ja uskomattoman paljon myös ihan hupunpuppua - kerhossa hän viimeisimmäksi kertoili, että on niin kovin väsynyt, koska on yöt tappanut karhuja ja dinosauruksia. Kovimpia juttuja hänestä ovat kilpa-autot, dinosaurukset ja merirosvot.



Puolitoistavuotias Allu on kymmenenkiloinen kahvakuula, joka potee tällä hetkellä hirvittävää eroahdistusta ja on aina osannut ottaa tässä sirkuksessa paikkansa ja tilansa. Hän nauttii hiljaisista kerhopäivistä ja hetkistä, kun saa olla yksin. Hän on hyvin ulospäinsuuntautunut ja sopeutuvainen, ja esimerkiksi mummolassa kiertää kiltisti vapaasta sylistä toiseen suukkoja jaellen ja itsekseen höpötellen. Ja kuten todettu, Allu on myös se äänekkäin ja nopeimmin nollasta sataan kiihtyvä tyyppi, joka hakkaa puoli tuntia päätään pöytään ja huutaa koska ei haluaisi ruokalappua.

Rakastan perhettäni ja pidän elämästäni näin, vaikka se vielä pari vuotta tai vaikkapa vuosi sitten oli hyvin erilaista. Minua tai minun äitiyttäni ei mitata ulkoilukerroissa vesisateella, AV-palstalla, vesipilareilla tai ostettujen pussismoothieiden määrällä. Kun on elämää ja menoa kodin ulkopuolella, osaa suhteuttaa paremmin asioita.

Arvostan koti-aikaa enemmän kuin ennen. Päiviä, jolloin voimme vain potkulautailla ulkona, viettää sunnuntaipäivää koko perheen voimin puistossa tai sateisena iltana katsoa elokuvan sohvilla pötkötellen.

Vauva-aika alkaa monella tapaa olla historiaa, mutta haikeutta enemmän olen ylpeä ja helpottunut. Ei enää vastasyntyneen vatsavaiva-itkuja, loputtoman pitkiä kirkuvan lapsen kanssa valvottuja kuukausia, tunnetta siitä, että pitäisi olla kolmessatoista paikassa samaan aikaan (okei, se tunne kulkee mukana, muttei yhtä vahvana tai syyllistävänä) eikä tuntien imetysmaratoneja. Me ihan oikeasti tehtiin se!

Vaan mitäpä muuta? Pyykkikone pyörii kaksi-kolme kertaa päivässä, aikataulut elävät työ-ja koulutilanteen mukaan, mutta menoa on seitsemänä päivänä viikossa, viikonlopun kauppareissuista on tullut inhimillisiä, parisuhde voi hyvin, kenkien mukana kantautuvan hiekan määrä on infernaalinen ja varovaisen arvioni mukaan kotimme on täysin siisti vuonna 2030. Ehkä. Neljän kuukauden aikana olen pitänyt kaksi vapaaviikonloppua, mutta helpotus ei onneksi ole enää kuin viikkojen päässä, kun vaihdamme vuoroja.

Tätä kaikkea kuuluu meille. Entä mitä kuuluu teille? Minusta on ihanaa huomata, kuinka kommentoijissa ja peukuttajissa löytyy vuodesta toiseen tuttuja nimiä ja tuttuja kasvoja. Te olette saaneet vauvauutisia, muuttaneet, remontoineet, tulleet samoihin aikoihin vanhemmiksi, luovineet univelassa ja samanlaisessa syyllisyydessä, ilossa, rakkaudessa. Mitä siis teille kuuluu nyt?

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Tässä ja nyt

$
0
0

On syntymäpäiväni. Olen sairaana ja antibioottikuurilla, mutta onneksi jo paranemaan päin - palasinhan juuri kaikkien aikojen suosikkiartistini keikalta. Jostain syystä syntymäpäivien aamut ja illat ovat olleet minulle aina pohdinnan paikkoja. Vuodesta toiseen tosin vain mietin, pitäisikö juuri tänään tuntua erilaiselta, jotenkin merkittävämmältä kuin eilen. Mutta ehkä kasvu (myös fyysinen kasvu leveyssuunnassa, valitettavasti) on prosessi, joka ei näy tai tunnu yhdessä yössä. 

Heräsin siis aika samanlaisena kuin eilenkin, vaikka tänään on päivä, jona olen lähempänä kolmeakymmentä kuin kahtakymmentä ikävuotta. Ja se on tosi helpottavaa. 

Elämäntilanteeni ja siviilisäätyni huomioon ottaen kaksikymmentäviisi on tilastojen valossa vähän hassu. Reilun parin vuoden päästä olen keskiarvoensisynnyttäjän ikäinen, mutta minä olen naimisissa oleva kolmen lapsen äiti jo nyt. Voisinpa sanoa, etten ole koskaan joutunut arvostelluksi tai kyseenalaistetuksi sen vuoksi. Kunpa voisin.

Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vähemmän tunnen tarvetta pyydellä anteeksi tai selittää niitä asioita, jotka jäivät kesken, kuten koulua tai säästötiliä, ja sitä enemmän tunnen ylpeyttä omista valinnoistani, meidän valinnoistamme. Äidiksi tuleminen nuorena on varmasti ollut haastavinta ja ihaninta mitä olen koskaan kokenut. Haastavinta ja vaikeinta minusta on ollut jonkinlaisen suurennuslasin alla oleminen. Vastoin ennakko-odotuksia emme eronneet, alkaneet inhota toisiamme, ja vaikka toisinaan tuntui siltä, että hukkuu pukluharsojen ja niskaan satavan ei-niin-rakentavan palautteen alle, selvisimme siitäkin. 

Lapsemme ovat onnellisia ja terveitä, eikä heiltä puutu mitään. Me olemme onnellisia. Minä olen onnellinen. Kun on vuosia pelännyt mokaavansa jotakin peruuttamattomalla tavalla (esimerkiksi syömällä maksalaatikkoa raskausaikana tai unohtamalla D-vitamiinitipat reissukassista), tuntuu hyvältä huomata, että monta asiaa on silti tehnyt oikein. 

Viime vuodet ovat opettaneet ja kasvattaneet minua. Suhtaudun asioihin ja tilanteisiin rennommin, olen joustavampi ja vähemmän ehdoton kuin aikaisemmin. Osaan nauraa itselleni, pyytää anteeksi, kiittää ja nöyrtyä. Olen oppinut sietämään paremmin epämukavuutta, sinnikkyyttä, ja ihan oikeasti tajunnut, että parhaat, palkitsevimmat asiat elämässä eivät aina ole helppojen asioiden tai prosessien seurausta. Sanonta siitä, että oppirahat täytyy maksaa, pitää niin paikkansa. 

Uskallan olla oma itseni, vaikka se tarkoittaisi sitä, ettei joku tai jotkut pitäisi minusta. Minun makuuhuoneeni seinä on yöperhosen värinen, en harjaa hiuksiani, en leivo kakkuja syntymäpäiville ja sympaattinen, lahjakas Jari Sillanpää saa sydämeni läpättämään - enkä etenkään häpeile myöntää tätä. Se, että voi olla oma itsensä, ei tietenkään tarkoita, että voisi sanoa mitä tahansa kenelle tahansa. Välttelen konflikteja enkä halua pahoittaa toisten mieltä, mutten myöskään halua muuttua muiden vuoksi tai muuttaa ihmisiä ympärilläni. 

Olen oppinut terveellä tavalla itsekkäämmäksi. Osaan sanoa ei ja että nyt riittää. En voi enkä aio pyytää anteeksi sitä, täyteen buukatun kalenterin ja deadlinejen alla en voi perua menojani tai koulupäiviäni illanistujaisten tai kahvittelun vuoksi, tai että kiireen helpottaessa haluan viettää aikaa perheeni kanssa enkä istua koneella chattaamassa. Onneksi iso osa ystävistäni elää samassa keikkuvassa veneessä, ja tapaamisia voidaan sovittaa elämäntilanteeseen ja aikatauluihin sopiviksi - aamukahvit voi juoda kaverin pihalla leikkitreffeillä ja kävelylenkkikin on monta kertaa sovittu lasten nukkumaanmenoajan jälkeen supermarkettiin. 

Matka kahdestakymmenestä vuodesta kahteenkymmeneen viiteen on kasvattanut enemmän kuin mikään muu. Vaikka on kyllä niin, että viiden vuoden takaisia kuvia katsomalla totuutta ei voi olla huomaamatta - olin paitsi varovainen, nopeasti tulistuva ja epävarma, myös kymmenen vuotta nuoremman näköinen ja kymmenen kiloa hoikempi. Niin. Kaikki muutokset eivät ole niin positiivisia, mutta kuitenkin välttämätön osa elämää. Kai. 

Minulle tämä(kään) syntymäpäivä ei ole kriisin paikka, vaan enemmänkin tunnen kiitollisuutta kaikesta siitä, mitä olen elämältäni saanut - sattumalta, onnekkaasti ja ankaralla työllä. Minulla on ihana, rakas perhe, ja mieheni myötä olen saanut myös toisen sellaisen; appivanhemmat, jotka ovat minulle kuin omat vanhemmat, suvun, joka kaikessa erilaisuudessaan (omaani verraten siis) on meille tärkeä ja läheinen. Minä olen hyvin perhekeskeinen ihminen, joten en voi olla iloitsematta siitä, että kaikki meille tärkeät ihmiset ovat lähellä ja elävät arjessamme - saatamme piipahtaa isovanhempieni luona kauppareissumatkalla, isäni saattaa yllättäen pyörähtää kotimatkansa varrella tuomassa tukussa tarjouksessa ollutta gluteenitonta pastaa, ja kun minulla on hammaslääkäriaika tai aikaisempi koulupäivä, tarjoutuu kolme eri porukkaa lapsenvahdeiksi. 

Minulla ei kerta kaikkiaan ole syytä kriiseillä, voida pahoin tai olla haikea. Näin on hyvä. Tästä on hyvä jatkaa.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

NOPEA, IHANA, EIKÄ YHTÄÄN TYLSÄ KAURAPUURO

$
0
0

En edes yritä teeskennellä aamuja rakastavaa ja maailmaa halailevaa ihmistä, joka rakastaa aamuaurinkoa, hiljaisuutta tai jotain. Ei, minä herään brunssille, enkä heräämistä seuranneen puolen tunnin ajan halua puhua kenellekään. Mitään.

Mutta minä pidän hyvästä ruoasta ja herkuttelusta (kukapa ei?), yhteisistä aterioista ja vastajauhetusta kahvista. Strömsöisten ja kukkeiden aamuhetkien sijaan minä tavallisesti saan kuitenkin syötyä oman aamupuuroni kylmänä, kun kaikki muut ovat jo poistuneet pöydästä, ja aamukahvinkin nappaan mukaan hiekkalaatikolle. Onneksi on toisenkinlaisia aamuja. Niitä, kun tajuaa nukkuneensa täydet kahdeksan tuntia samassa asennossa ja puolet porukasta on jo syönyt, eikä siis revi verhoja ikkunoista nälkäkuoleman partaalla.



Silloin on minun hetkeni. Minun aikani. Viikonloppuisin olen saattanut paistaa amerikkalaisia pannukakkuja tai vohveleita (joiden kanssa turkkilainen jogurtti ja pakastemarjat ovat taivaallisia), mutta eilen, antibioottien aiheuttaman järjettömän huonon olon hyvästelijäksi tarvitsin jotain vähän tuhdimpaa. Taivaallista kaurapuuroa, jonka ohjeen alun perin bongasin But I'm human not a sandwich-Iinan blogista (josta muuten löytyy tuon tuosta helppoja, nopeita ja arjen yläpuolelle nousevia arkiruokaohjeita).

Itse hieman tuunasin alkuperäistä ohjetta, joten valmiin kaurapuuroni päälle paahdan kookosöljyssä pannulla banaanipaloja sekä pekaanipähkinöitä, joiden päälle rouhin vähän merisuolaa. Iinan alkuperäisen ohjeen vaahterasiirappi kruunaa kyllä kokonaisuuden, mutta se oli meiltä nyt loppu. Päälle ripoteltavat lisukkeet siis valmistuvat samalla, kun puuro hautuu liedellä. Tällaiset matalan kynnyksen ja alle kymmenen minuutin herkut todellakin kuuluvat kivempiin arkibravuureihimme - useimmiten ehkä kuitenkin iltapalalla.

Tämä on myös puuro, jollaisen mieheni on oppinut tarjoilemaan äitienpäivänä, hääpäivänä ja syntymäpäivänä (ja okei, myös monina muina aamuina, koska hän on aamuihminen). Ei ollenkaan arkinen tai kauhea. (Paitsi jos puuronsa keittää limaisista pikapuurohiutaleista. Yh.)

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

NOSH WOMEN SS16 - ystäviä ja kotikutsutunnelmia (sis. lahjakorttiarvonnan)

$
0
0

Viime viikon lopulla julkaistiin kotimaisesta suunnittelutyöstä, unelmanpehmeästä luomupuuvillasta ja rennoista kotikutsutunnelmoista tunnetun NOSHin naistenvaatemallisto, ja tavoilleni uskollisesti pidin kutsut tälläkin kertaa - tosin syntymäpäiväkekkeröinnin yhteydessä. 

Koska NOSH on yksi niistä brändeistä ja jutuista, joka blogissani ja kaveripiirissäni tunnetaan niin ikään minun juttunani, niin lyhyestä virsi kaunis: kyseessä on brändi, joka työllistää suunnittelijoiden, varastohenkilökunnan ja markkinoinnin lisäksi noin sata kotimyyntiedustajaa eli yksityistä naisyrittäjää eri puolilla Suomea. Yrittäjyyden näkökulmasta kivaa on sekin, että tuotteet valmistetaan suomalaisen perheyrityksen tehtaassa Portugalissa, ja kaikki tuotteissa käytetty puuvilla on luomulaatuista. 


Minun täytyy sanoa, että itse edellisiltä kausilta niin monen monta luottotuotetta ostaneena olen makustellut tätä uutta, koska en ole erityinen kuosien ystävä, ja (NOSHin) raitojakin löytyy jo kaapista. Parhaimmat NOSH-hankintani ovatkin varmasti olleet yksiväriset luomupuuvillateepparit, raitajakku ja supermukavat Biker-housut. Kevätmalliston ensimmäisen dropin Chino-housut olivat ehdottomasti sovittamisen arvoiset, mutta kahdeksan NOSH-alaosan omistajana en vielä ole voinut perustella niiden ostamista itselleni. Minulla on siis shoppailun kannalta mälsä, ja kuluttamisen kannalta kiva tilanne: tukeudun harvoihin vaatekaapin (NOSH-)luottovaatteisiin, jotka kestävät pesusta ja vuodesta toiseen. NOSHin lastenvaatteissakin on niin pitkä käyttöikä, että edelliskevään herkut ovat edelleen käytössä - minityypilläkin!

Omatnaistenmalliston suosikkini olivat siis denimcollege-chinot ja oranssi-valkoraidallinen peplum (jota tosin en päässyt sovittamaan, koska rekillä oli kutsujen aikaan vain koko XS). Ensimmäisen dropin ilme on selkeästi rento, joskin rekeiltä löytyy tälläkin kaudella skarppia ja ajatonta raitaa mekkoina ja paitoina. 

Sain arpoa tähän kommentoineiden kesken kolme kappaletta 30 euron arvoisia lahjakortteja, jippii!  Lahjakortithan voi käyttää niin verkkokaupassa että edustajien kautta tilatessa (sähköpostilla, kutsuilla, facebook-viestillä...). Mitä te piditte viime viikolla julkaistusta naisten kevään ja kesän malliston ensimmäisestä dropista? Mikä on sinun suosikkituotteesi? Kommentoi alle 17.5 mennessä (ja jätä mieluusti sähköposti, johon lahjakortin sinulle voi toimittaa) ja olet mukana! 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

I TOLD YOU SO - AJATUKSIA HUONOSTA AAMUSTA

$
0
0

Sanon tämän heti ääneen, nostan kädet ilmaan ja otan vastuun omista tunteistani: minä mokasin tämän aamun enkä muistanut, kuinka olla järkevä ja vastuuntuntoinen aikuinen. Voisin vedota univelkaan, huonosti nukuttuun yöhön tai aamupalaan, jonka lähdön kiireessä skippasin, mutta oikeasti käyttäydyin kuin idiootti, koska edes kolmen pienen lapsen, työn ja koulun yhteensovituksen myötä en ole maagisesti muuttunut aikataulut handlaavaksi ihmiseksi. Syvällä sisimmässäni kai (tänäkin) kerhopäivänä tiesin, ettei 20 minuuttia riitä pukemiseen, vartti syömiseen, ja että eväät olisin oikeasti voinut pakata jo edellisenä iltana. 

Minun perisyntini äitinä ja vaimona on, että olen ongelmanratkaisuun ja kompromisseihin haluton ja että peiliin katsominen on liian usein vaikeaa. Olen uhkakuvien maalailija ja aika usein jo valmiiksi lietson itseni mäkättämällä primitiiviraivon partaalle. 

"Mä niin tiedän, miten tässäkin tulee taas käymään, kun mä olen sata kertaa sanonut, että lasten iltapalan pitää olla tukeva, eikä toi nyt millään riitä, mutta tottakai sun piti syöttää niille banaania tuntia ennen iltapalaa - etkö sä edes yhtään ajatellut happohyökkäyksiä suussa - ja sitten taas sitä ollaan tässä! Niin, kai sä nyt tiedät, miten tässä käy? Taas valvotaan yksi yö nälkäisen ja huutavan lapsen kanssa, tai minä siis valvon, ja aina tässä käy näin KUN EI VOI KUUNNELLA MITÄ TOISELLA ON SANOTTAVANA, MUTTA MISTÄS MINÄ MITÄÄN TIEDÄN". Kas näin. Esimerkiksi. Yllä olevan Siskonpeti-sketsin nähdessäni tunsin häpeän punan kuumottavan korviani. Tunnistin itseni - no, tietysti kevyellä draamalisällä.

Kerhoreppua pitkin eteisen seiniä paiskonut ja olohuoneen paperisilppuun upottanut lapsi lähti aamupalataiston ja vääränväristen hanskojen kanssa matkaani vaikka uhkailikin muuta, mutta kun hän hiekkatiellä huomasi unohtaneensa reppunsa eteiseen, tunsin pitelemätöntä voitonriemua, jota en voinut pidätellä. "Mitäs minä sanoin? Toivottavasti se kaikki kiukku ja huuto oli tämän arvoista", julistin, ja tajusin heti mokanneeni. Loppumatkan kuljimme hiljaa, ja vasta kerhon eteisessä tossuja pukiessani pyysin anteeksi. Ylpeys käy liian usein lankeamuksen edellä - lisättäköön sekin äitisyntieni listaan. 

Lentosuukkoja heitelleestä ja pupun loikkia käsien pesulle pomppineesta kerholaisesta päätellen vain toiselle jäi pohjattoman huono olo. Mietin lähes päivittäin, kumpaa nämä epäonnistumisten ja ylilyöntien hetket enemmän traumatisoivat - minua vai heitä. 

Ainoa lohdullinen ajatus on, että kun oikeasti on hätä, ikävä, pelottaa tai jännittää, kelpaa vain yksi ihminen: minä, äiti. Minä, joka naputan sokerisista välipaloista ja sotkuisesta huoneesta, minä, joka luen iltasadut, liimaan laastarit ja tiedän, mistä löytyvät parittomat sukat, Lego-ohjekirjat ja kaverien synttärikutsut. Kunpa vain osaisin joskus irrottautua tästä äiteihin sisäänrakennetusta syyllisyydestä ja nähdä useammin itseni sinä aikuisena ja vanhempana, jollainen suurimman osan ajasta olen. 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

MINÄ JA OPINNOT - PITKÄ, PITKÄ TIE

$
0
0

En oikeasti enää edes muista, mistä aloin alunperin kirjoittamaan, mutta opinnoistani minun ei ensin pitänyt sanoa sanakaan. Ja nyt minua jännittää ihan kauheasti. Jännittää sanoa tämä. Mutta tiedän, etten voi muutakaan. Olen nimittäin huomannut, että kun ei enää tiedä mitä sanoa, on toisinaan hyvä sanoa, mitä on mielen päällä.

Muutama viikko sitten vietin ystävieni kanssa kuohuviinin ja suomi-iskelmäntäyteistä koti-iltaa ilman lapsia - ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Halusin esitellä paikalla olleet ystäväni, ja kertoa, miksi juuri he ovat paikalla, miksi juuri he ovat ystäviäni, ja miksi he ovat minusta niin ihania. (Niin, vähän silleen Vain elämää-henkeen.) Esittelyringissä pyyhittiin silmäkulmia, kaadettiin lisää viiniä ja siivottiin eräs keittiöäksidentti, mutta yllättävintä minusta oli, kesken kierroksen ja sen jälkeen ystäväni alkoivat yllättäen kehua minua ja kaivoivat kimppalahjan esiin (kiitos vain vielä - olen ihan sanaton!). Tajusin, että minua ympäröi paitsi ihana porukka, jonka kanssa on helppo olla, myös ihmisiä, jotka arvostavat minua juuri tällaisena. He tuntevat minut läpikotaisin ja pitävät minusta sittenkin.

Olen parin viime vuoden aikana tietoisesti karsinut elämästäni ne ihmiset, jotka saivat minut voimaan sanoillaan ja teoillaan pahoin. Olen ikävöinyt ja olen surrut niiden ihmissuhteiden päättymistä, mutta näin jälkeenpäin en voi kuin todeta, että päätös oli todella oikea. Tiedän, etten ansaitse sellaista lyttäämistä.

Mutta jonkinlainen häpeä, surkean pieni omanarvontunne minussa on asunut silti pitkään. Tunne siitä, etten osaa mitään tai ole missään hyvä.

Kun mieheni viime kesänä sai kuulla saaneensa unelmiensa opiskelupaikan monen hakuyrityksen jälkeen, kysyi samana päivänä kaksi kaveriani, mitä minä olin ajatellut tehdä. Tunsin ensin vain suunnatonta ärtymystä - ikään kuin en tekisi tai yrittäisi tarpeeksi! Sittemmin tajusin, ettei kukaan ollut vuosiin kysynyt, mitä minä oikeastaan haluaisin. Olin vuosia ajatellut sitä, mitä muut toivovat, mitä muut tarvitsevat, ja mitä minun täytyisi tehdä muita ihmisiä varten.

Olen tehnyt elämässäni monia asioita oikein, vain hassussa järjestyksessä. Ennen lapsia unelmaduunilta tuntunut homma ei enää ole sitä. Rakastavan ja kannustavan tukiverkon myötä tajusin, että voin aidosti ja oikeasti tavoitella unelmiani. En siis välttämättä sitä, missä on hyvä työllistyvyys ja kilpailukykyinen palkka, vaan sitä, missä olisin hyvä ja mitä nauttisin tehdä.

Minulle käänteentekevää oli palata jatkamaan kesken jääneitä lukio-opintojani viime syksynä. Ensin häpesin sitä. Paljon. Minua hävetti, etten ollut sen pidemmällä. Samaan aikaan kun minä kahlasin lukion kurssitarjotinta, vanhat kaverini päivittelivät uutisia viimeisistä harjoitteluista ennen valmistumista, gradun syntyvaiheista ja unelmaduuneista.



Tuntuu, että olen viime viikot ja kuukaudet istunut käsieni päällä haluamatta sanoa sanaakaan blogissa, väistellyt kysymyksiä ja vastannut epämääräisesti. Kun olen yrittänyt kirjoittaa kuulumisistani, tiedän, että opinnot ovat olleet iso osa sitä, mutten silti ole saanut sanotuksi mitään.

Lukion jatkaminen iltaopintoina on tuonut paitsi kaivattuja hetkiä kodin ulkopuolella, myös uusia näkökulmia ja tuttavuuksia. Osaan arvostaa niitä myös enemmän nyt. Esimerkiksi ruotsin opinnot tuntuvat pakon sijaan mahdollisuudelta oppia ihan uusi (tai jos ei uusi, niin ainakin kauan unohduksissa ollut) kieli! Aikuislukiossa hienoa on ollut sekin, että tiedot tuntuvat jäsentyvän osaksi arkista ja tavallista elämää, ja oppimiaan tietoja osaa käyttää sekä soveltaa uudenlaisella tavalla. Euroopan kulttuurihistorian kurssin kympin jälkeen juhlin museoretkellä ja jo yhden ruotsin kurssin jälkeen osasin tilata Tukholmassa erikoisruokavalioon sopivan lounaan.

Käytännössä iltaopinnot ja verkkokurssit ovat tarkoittaneet vähäisestäkin vapaa-ajasta luopumista, aikataulujen sumplaamista ja lastenvahtiavun pyytämistä. Olen odottanut miestä saapuvaksi oven suussa takki päällä, ajanut läpi ruuhkaisen kaupungin hakemaan häntä jotta ehtisin itse kouluun, ja toisinaan tosiaan turvautunut tunnin tai parin hoitoapuun, kun aikatauluja ei vain ole saatu muuten synkkaan. Olen halunnut käyttää illat ja tunnit tehokkaasti, joka toisinaan on tarkoittanut sitä, että olen välitunnilla ajanut toimipisteestä toiseen seuraavalle oppitunnille ja päiväsaikaan olen istunut pihalla kirja kädessä.

Tahti on ollut kova. Oppitunteja on päivälukiota puolet vähemmän, ja jaksot kestävät vain reilun kuukauden, mikä on tarkoittanut isoa työmäärää ja lyhyttä aikaa. Minua eteenpäin on kuitenkin ajanut kova motivaatio, läheisten tsemppaus ja selkeät tavoitteet - olen odottanut liian kauan, ja nyt vain on mun vuoroni. Reilun kolmen viikon päästä päättyvässä, viime viikolla alkaneessa jaksossa minulla on kuusi kurssia, joista kolme suoritan tenttien, eli siis lupauduin palauttamaan noin kolmekymmentä esseetä seuraavan parin viikon aikana. Seuraaville viikoille ja viikonlopuille on tavalliseen tapaan tietysti myös töitä, mutta onneksi isi-kesä eli elokuun loppupuolelle kestävään vahtivuoronvaihtoon on enää hetki. .....En mä laske, mutta 8 päivää.

Minä olen tyyppinä sellainen, että kun oikeasti teen jotain, haluan aina tehdä sen kunnolla - muutoin käyttämäni aika ja näkemäni vaiva tuntuu hukkaan heitetyltä, turhalta. Tämä projekti on kuitenkin vaatinut kompromisseja (joissa en ole kauhean hyvä) ja käytettävissä olevien resurssien rajallisuuden hyväksymistä. Kun kotona on oksennustauti, ei illalla ole koulua, ja niin edelleen. On vaatinut paljon tajuta, ettei kaikkea tarvitse osata (tosin matemaattisissa aineissa tämän hiljaisen ajatustyön lopputuloksen sain päätökseen varmaan jo ala-asteella). Kun viime jakson palautuspäivänä sain takaisin neljä koetta, jäi ensin päällimmäiseksi mieleen yksi kasi kolmen kympin joukossa.

Hankalimmaksi olen kuitenkin kokenut työn, lasten kotihoidon ja opintojen yhteensovittamisen. Hetket, jolloin lapset ovat iltapäivällä itkeneet ovenraossa ja pyytäneet, etten lähtisi. Miten silloin toivonkaan, että voisin jäädä. Että olisin opintojeni suhteen valinnut toisin jo aiemmin. Haluaisin olla enemmän läsnä kotona, ja kuitenkin saada hyviä arvosanoja, kodin siivotuksi, työt tehdyiksi.

Lähestyvä kesäloma ja ihan oikea aika (ei keskiyöllä, yee-haw!) sekä blogille että koululle tuntuu niiiiiin kaivatulta. Ja niin ansaitulta. Kirjoitan ensimmäisen kerran syksyllä, eli siis luen ja teen töitä kesällä.

Otsikon pitkällä, pitkällä tiellä viittaan siis siihen, että toinen iltatähtisiskoistani pääsee ylioppilaaksi ennen minua (ei muuten naurata), mutta toivoakseni pääsisin kolmannelle asteelle ennen kolmeakymppiä.

Löytyykö muuten sieltä ruutujen toiselta puolen perheen perustamisen jälkeen opintoja jatkaneita? Miten meni - tai menee?

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Kotimaiset luomupuuvillalastenvaatealelöydöt - ruokakaupasta!

$
0
0

Minä auliisti myönnän, että ostan todella harvoin vaatteita hypermarketeista tai ketjuvaateliikkeistä, koska verkkokaupoista ostaminen on paljon helpompaa ja kätevämpää. Joitain satunnaisia lippalakkeja tai sormikkaita on tietysti ohikulkumatkalla tullut napattua mukaan, mutta muutoin pitäydyn muutamissa hyviksi koetuissa brändeissä ja verkkokaupoissa.

Talven mittaan yhdeksi suosikikseni on noussut melkoisen faceliftin kokenut kotimainen Melli Eco Design, jonka tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tiesin, että Mellin kanssa samassa tehtaassa ommellaan myös Hilla Clothing-lastenvaatteet, joten kun Mellin pesusta pesuun kestävään pehmeyteen ja avainlippu-aspektiin ihastuneena näin eilen Itäkeskuksen Prismassa ohikulkumatkalla rekillisen Hilla Clothing-aletuotteita, en tavallaan voinut vastustaa kiusausta. Siis en vain voinut.

Hilla Clothing on Melliä selkeästi värikkäämpi ja jollain tapaa lapsekkaampi, mutta sama pehmeys, leikkeihin ja touhuihin hyvin sopiva rento istuvuus toistuu Hillassakin. Sekä Melli Eco Designille että Hilla Clothingille ominaista on oikeasti hyvin maltillinen hintalappu - ottaen vielä huomioon, että kyseessä on 100% luomupuuvillasta Jyväskylässä valmistetut lasten tuotteet.



Minä i-h-a-s-t-u-i-n etenkin veikeisiin diagonaaliraitaisiin haaremihousuihin, jollaiset ostin pojille, ja voitteko uskoa: alessa noille Jyväskylässä valmistetuille Avainlippu-pöksyille jäi hintaa kymppi! Jos siis satut liikkumaan pahamaineisessa itä-Helsingissä, niin kannattaa tsekata Prisman yläkerran lastenvaate-alet. (Muiden Prismojen aleista en tiedä, mutta jos sä tiedät, niin huikkaa toki kommenttiboksiin!)

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

Näin otat lapsistasi (epä)onnistuneet yhteiskuvat

$
0
0

Sunnuntaina vietetään (taas, huhhuh) äitienpäivää, joten kuvalahjat omista kultamussukoista ovat taas kysyntänsä huipussa - ainakin meillä. Isoisovanhempamme etenkin toivovat ruuhkaisiin viitrineihinsä täytettä, ja traditioksi on muodostunut äitienpäiväkuvien ottaminen. Mini-ihmisten määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta (ei siis vain meillä), mutta onnistuneiden yhteiskuvien saaminen ei ole helpottunut.

Yhteiskuvat jättivät toivomisen varaa, kaksi kolmesta ylipäänsä oli lahjottavissa. Mikä siis meni vikaan? Kokosin alle ehdottoman parhaat vinkit epäonnistuneisiin vitriinintäytteisiin.

Ensinnäkin kannattaa lähteä ihan tajuttoman ärsyttävällä asenteella liikkeelle. Kun sä tiedät, mitä sitä oikeasti tulee, mutta julistat silti kenkiä jalkaan pukiessa, että nyt otetaan sellaiset kuvat, ettei tosikaan. Syksyn kerhokuvaus harmaine taustakankaineen ja rottinkituoleineen jäi oksennustaudin vuoksi välistä, ja siitäkös isänpäivänä kuultiin. On siis aika tasata puntit (tai sitten ei).



Paikoillanne, valmiit, hyvä, hyvä, just noin, pidä toi - jes! Yksi kuristuskuva toimii aina.



Kukapa ei rakastaisi elämänmakuisia tilannekuvia? Niinpä.



Jos mukanasi on assari, kannattaa varmistaa, että hän ymmärtää, että kaikki mukana kulkevat pienet ihmiset tulisi mahduttaa samaan kuvaan. Paitsi jos joku heistä eksyi esimerkiksi puhelimen miinanupotuspeliin.

Vitsi, vitsi. Kaksi kolmesta tuli sentään ikuistettua edustuskelpoisiin otoksiin, ja kolmattakin vaivasi vain päiväuniaika, joka aikataulumokien vuoksi tuli turhan varhain vastaan. Oikeasti lapsikuvauksessa hyödylliseksi olen huomannut oman joustavuuden, kyvyn nauraa itselleen, hassutella ja liata polvensa. Luonnonvalon ja hyvän vireystilan hyödyntämisen lisäksi kannattaa tsekata tausta ja luottaa omaan vaistoonsa; miehen ehdottoman metsikön sijaan lopulliset kuvat otettiin alunperinkin kaavailemani parkkipaikan laidalla. Aidot hymytkin irtosivat, kun lupasin kotimatkalla gluteenittomat ja suolaamattomat hampurilaiset.

Mutta en minä vielä huokaise helpotuksesta. Yksi kolmesta on vielä työn alla ja aikaakin niin kovin runsaasti. Tsih.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

LASTEN AJATUKSIA ÄITIENPÄIVÄSTÄ JA ÄIDEISTÄ

$
0
0

ARMAS, 3,5 vuotta:

"Onneksi just sä synnyit mun mamiksi, niin mä voin olla sun isoveli. Tai dinosaurus." 

"Hei, joo, hyvä ajatus äiti, kyllä mä piirrän kortin isomummille. Ja siihen mä piirrän RÄJÄHTÄVÄN MÖRÖN! Ja kamalia dinosauruksia ja nopeita autoja ja työkoneita ja kilpa-autoja! Ja kauhean pelottavan koiran, niin että mummi kyllä varmasti säikähtää!"

"Kun mä synnyin sun masusta niin sä rakastit heti mua."

"Jos sä et nyt äiti lopeta tota komentamista, niin mä lasken kolmeen!" 

"Oo nyt hiljaa, kun mä en pysty ajatella!" 

"En mä voi lyödä sun kanssa enää yläfemmoja. Mä oon jo liian vanha. Niinkuin vaari."



HELMI, melkein 5 vuotta:

"Mmhh, mmm... (Huokailee ja pyörittelee hiuksiaan.) Meeee iihan vaan nopeesti käytiin kaupassa, ei tehty mitään yllätyksiä eikä salaisuuksia, ei ainakaan mitään mikä liittyisi äitienpäivään, eihän.... Mutta.... Mutta... ARVAA MITÄ! Me ostettiin sulle kukkia! Isi piilotti ne parvekkeelle!" 

"Äiti. Mä keksin. Sä teet aina ihan niin paljon töitä, että sä voisit mennä eläkkeelle. Ja sit me voitais aina pelata Kimbleä." 

"Mä tykkään susta näin paljon - seitsemään asti! Ja ovelle ja takaisin! Ja sä oot mun oma pikkuinen kullanmuru!" 

"Anteeks äiti kun mä huusin. Me lapset ollaan välillä niin väsyneitä." 

Minein tyyppi, puolitoista vuotta, ei sanonut mitään, mutta kiipeää kyllä syliin halailemaan, matkii sorsaa ja kulmat kurtussa osoittelee tavaroita kysellen: "mikä". Äitienpäiväaamuna hän tosin herätti minut repäisemällä tukon hiuksia päästäni.

On ollut parempiakin aamuja, mutta näistä tyypeistä olen silti kertakaikkisen kiitollinen - tänäänkin.


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

KOLMEN LAPSEN LASTENHUONE

$
0
0


Aaah, lastenhuone, kotimme huoneista alati muuttuvin. Viimeksi kun kirjoitin lastenhuoneesta, asuttivat huonetta vain isoimmat, sillä minityyppi nukkui (tai siis nimenomaan ei nukkunut) meidän makuuhuoneessamme. Viime jouluna tilanne kuitenkin muuttui, kun tassuttelu-unikoulun päätteeksi kuopuskin reilun vuoden vanhana muutti lastenhuoneeseen. Kolmen alle kouluikäisen lapsen huoneen säilytysratkaisut ja sisustus on hakenut loveaan, mutta nyt tuntuu, että olemme kehityskelpoisessa tilanteessa.

Tai no. Ehkä jokin toimivampi (isompi) hyllyratkaisu voisi olla paikallaan. Ja vähän haaveilen (toisen) valkoisen seinän maalaamisesta.

Tekstiilisuosikkejani ovat vetskarein suljettavat päiväpeitot ja mummin kirpparilta parilla eurolla bongaamat mintunvihreä-burgundyt retro-Muumi-verhot. Autobukleemattoa tuskin voi kutsua suosikiksi, mutta uskokaa tai älkää, se on ollut kotimme matoista paitsi rumin, oikeasti myös laadukkain. Olisipa se vain vähän nätimpi.

Lastenhuoneen suosikkikalusteisiin lukeutuu edelleen miehen valkoisiksi maalaamat Unipuun sängyt (tai siis kerrossänky, jonka saa kahdeksi erilliseksi sängyksi), jotka vaihtuivat kahvipaketteihin, käytettynä ostettu Muuramen Jolla (josta haaveilin varmaan jo ennen lapsia), lasten vaarin aikoinaan askartelema retroauto sekä Jollyroomista saadut Alice & Foxin pöytä-tuolit-setti sekä kirjahylly (joka muuten näkyy olevan roimassa alessa just nyt!).

Lastenhuoneen sisustustuotteita ja -kalusteita myyvän Alice & Foxin vaalean skandinaavinen ja moderni linja on viehättänyt minua jo pitkään. Värikkäiden helistimien ja leikkimattojen jälkeen kaipasin jotain virikkeettömämpää, jotain, missä silmä voisi levätä - sillä let's face it, lastenhuone on se paikka, jossa minäkin vietän ison osan päivästäni.



Kirjahyllyssä pidän siitä, että kirjain kannet ovat näkyvillä ja kirjat lasten helposti saatavilla. Me luemme paljon ja kannustamme lapsia selaamaan kirjoja, mutta pienessä, kansikuvineen houkuttelevassa kirjahyllyssä on sekin etu, että siinä olevia kirjoja voidaan vaihtaa ja vaihdetaankin säännöllisesti. (En tiedä teistä, mutta minä en jaksa lukea samaa Elmeri-norsu-kirjaa neljääkymmentä kertaa viikossa.)



Pöytäryhmä on ihanampi kuin uskalsin edes ajatella. Pöytälevy on paksu ja tukeva, tuolit ovat keveästä ilmeestään huolimatta vankat - puolitoistavuotiaskin kiipeää niihin vaivatta (tai siis kaatumatta). Tuotesetin viimeistelytaso miellytti puuartesaaniakin, ja vaikka setin musta pöytälevy vähän värinä epäilyttikin, on se ollut nappivalinta. Musta on valkoisten tuolien kanssa paitsi skarppi, myös oikeasti käytännöllinen - en edes jaksa laskea, kuinka monta valkoista kalustetta tai seinää on peittynyt värikynien alle.

Meillä on kevään aikana karsittu ja siivottu leluja näkyviltä liukuovien taakse vaatehuoneen ylähyllyille, mikä on merkittävästi vähentänyt lattialla lojuvien lelujen määrää. Meillä on tiukka mutta reilu sääntö - uutta lelulaatikkoa ei saa kaapista, ennen kuin vanha on siivottu omaan laatikkoonsa. Säilytyslaatikoina meillä on sekä perinteisiä sängynaluslaatikoita, joihin mahtuvat hyvin Duplot, säilytyskasseja että erilaisia muovikoreja.

Omia suosikkejani ovat ehdottomasti Plastexilta ostetut, pehmeähköt ja kantokahvalliset elintarvikemuovista Euroopassa valmistetut muovikorit. Tuotekuvissa tylsältä näyttänyt beige sopii värikkäiden lelujen säilytystilaksi, ja kantokahvojen vuoksi korien nostelu esimerkiksi imuroidessa on nopeampaa. Tigerista pari kuukautta sitten löytynyt mustavalkoinen säilytyskori jadenvihreillä kahvoilla on huippusuosikki sekin - ja 7 euron hintakin oli enemmän kuin kohtuullinen.




Koska meillä asustaa kolme pientä apinaa, on toiminnallisuuden ja liikkumisen tukeminen ollut meille aina tärkeä juttu. Ulkona tietysti pyöräillään, potkulautaillaan ja muuten vain leikitään, mutta sisällä etenkin vauvavuoden imetysmaratonien, flunssapäivien ja sadeviikkojen pelastajat ovat olleet kalusteet, jotka innostavat liikkumaan; katossa roikkuvat voimistelurenkaat, trapetsi ja köysitikkaat ovat jo parin vuoden ajan kuuluneet kalustoon, mutta tanskalaiset lastenhuoneen bObles-kalusteet  (saatu) ovat myös lunastaneet paikkansa suosikkeina. Ne ovat toimineet niin jakkaroina, pöytinä, tuolin korokepaloina kuin tasapainolautoina, keinuina ja ties minä mitä villeimmissä leikeissä.  Kaikkien kolmen kiistaton suosikki on pehmeä, kimmoisa, ilmalla täytetty vaaleanpunainen donitsi. Se näyttää vaatimattomalta ja tylsältä, mutta se on tosi muuntautuva ja hauska! Donitsi on jakkara pikkukakkosen aikaan, Barbien trampoliini, tasapainolauta, osa jumppaperformansseja, ja monasti kaverisynttäreillä se on ollut korotuspalana tavallisen tuolin päällä. Iiiiso peukku - etenkin donitsille ja kanalle!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

18 x jatka lausetta

$
0
0
Tiedän, mitä varmaan ajattelette. Sinäkin, Brutukseni. Nyt vatsataudin jälkimainingeissa ja tenttiviikon lähestyessä mennään kuitenkin aidan matalammalta puolelta. Niin monien muiden tapaan minäkin siis päätin jatkaa lausetta. ;)


En ymmärrä... Selän takana supattavia ja tieten tahtoen mielensä pahoittavia ihmisiä. Aikuisten ihmisten täytyy kantaa vastuu omista tunteistaan. 

Seuraavaksi ajattelin... Jatkaa historian verkkokurssin viimeisiä esseevastauksia, valmistautua illan tunneille, käydä postissa, pakata kerhotätien kevätjuhlakassit, silittää huomiset juhlavaatteet, vaihtaa lakanat ja viedä puhtaat pyykit ulos kuivumaan, laskuttaa ja maksaa laskuja, tehdä vähän töitä. Normisettiä siis. 

Viime aikoina... Voi. Ugh. Olen selviämäisilläni kaksi viikkoa kestäneestä vatsataudista, tai ehkä sen kolmannesta kierroksesta.



En osaa päättää... Monia asioita. Kun kyseessä on seinän tai keittiökaapin värisävy, kylpyhuoneen lattialaatta tai keittiön verhot, tiedän yleensä, mitä haluan, enkä emmi. Mutta esimerkiksi vaatekutsuilla ja ulkona syödessä minä mietin, mietin, mietin ja mietin. Ja silti yleensä päädyn johonkin tuttuun ja turvalliseen - vaakaraitaan ja kanaan. 

Muistan ikuisesti... ensitapaamisen mieheni kanssa. Istuin hänen viereensä odottamaan ystävääni, ja hän alkoi juttelemaan niitä näitä. Kului tunti, kului toinen. Ihastuin heti hänen aitouteensa, siihen, ettei hän yrittänyt esittää tai todistaa mitään. En ollut huomannut tai nähnyt häntä koskaan aiemmin, mutta hän tiesi minut kyllä ja kertoi myöhemmin, että oli ollut ihastunut jo paljon aiemmin. Illalla kotiin palatessani mietin vain, että kunpa tapaisimme vielä uudestaan. 

Päivän paras juttu... On ollut se tunne, kun tehtävälista on konkreettisesti lyhentynyt ja heikoin olo helpottanut. Se mikä viikko sitten tuntui mahdottomalta kasalta tehtäviä hommia, tuntuu nyt oikeasti selätetyltä. 

Noloa myöntää, mutta... En ole kauhean hyvä hahmottamaan asioita kolmiulotteisesti tai ymmärrä ajo-ohjeita, karttoja, kokoamisohjeita tai sen sellaisia. Vasta yläasteella tajusin, että synnyinkaupunkini Turku on "niin lähellä" - olin aina kuvitellut sen olevan Porin paikkeilla!



Viikko sitten... Yh. Viikko sitten kaikki sairastivat. 

Kaikista pahinta on... Tajuta julkisella paikalla että on unohtanut laittaa dödöä tai pestä hampaat. First world problems, I know right. 

Salainen taitoni on... Viikkaan vaatteet nopeasti, kauniisti ja täydellisiksi pinoiksi. Syynä lienee pesulakesätyötausta ja lapsuudenkotien pyykkäysvastuu. Mieheni tekee epämääräisiä myttyjä ja jos hän hakee pyykkejä kuivaushuoneesta, tuntuu siihen kuluvan koko iltapäivä. Mutta voi, miten i-n-h-o-a-n vaatteiden viemistä kaappeihin - ne saattavat viipyillä kauniissa pinoissaan lipastojen päällä viikonkin!

Jos saisin yhden toiveen, se olisi... Että pysyisimme kaikki terveinä ja eläisimme pitkään. 

Minulla on pakkomielle... Minä olen monissa asioissa perfektionisti ja äärimmäisen kriittinen omia töitäni kohtaan. Äitini kertoo usein, kuinka jo neljävuotiaana tuhahtelin kiukkuisena, ryttäsin omia piirrustuksiani ja kielsin muita katsomasta niitä - vaikka siis piirsin jo silloin ihan hyvin. 



Söin tänään... Palan täysjyväpatonkia, marjasmoothien ja tummapaahtoista kahvia. Ruokahalu ei ole vielä ihan palannut tautiputken jälkeen. 

Ärsyttävintä on... Sotku ja epäjärjestys. Toivoisin olevani enemmän sellainen KonMari-karsija, askeettisuudessa ja siisteydessä elävä, mutta todellisuus on meillä jotain aivan muuta - varovaisen arvioni mukaan työpöydälläni on nytkin noin 60 tavaraa. 

Tekisi mieli... Lähteä lomalle. Olen haaveillut muovisesta all-inclusive-rantalomasta jo vuosia, mutta sellaisen aika on sitten, kun opinnot ovat vakaammassa vaiheessa. 

Minusta on söpöä... Kun lapseni osoittavat hellyyttä, jakelevat suukkoja, tsemppaavat toisiaan ja kutsuvat toisiaan "kultapieniksi". 



Hävetti... Kun kolmevuotias poikani bussissa pari viikkoa sitten julisti kovaan ääneen: "äiti, mennään hei ostoksille kun mulla on niin paljon rahaa ja mä oon RIKAS! Mä tarjoon hei äiti!". Hänellä oli taskussaan 15 senttiä, jotka hän löysi pihatieltä, mutta tietysti puoli bussikansaa tuijotti meitä silti. 

Olenko ainoa, jonka mielestä... On todella ärsyttävää, kun ihmiset jäävät tuijottamaan kirkuvaa lasta  (tai hänen vanhempiaan) kaupassa, kirjastossa, parkkipaikalla - missä se uhmaraivo sitten syttyykin? Solidaarisuudesta muita vanhempia kohtaan käännän katseeni pois tai korkeintaan hymyilen ymmärtäväisesti kun kuulen tutut sanat: tänään ei ole karkkipäivä, ei, me emme osta sitä hiekkaämpäriä, sinä et saa juosta ihmisiä päin. I feel you. 

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

JÄÄHYVÄISIÄ JA HAIKEITA TOIVEITA

$
0
0

Siellä minä seisoin. Kamera käsissäni, täynnä ylpeyttä, kiitollisuutta ja liikutusta. Enkä selvinnyt näistäkään kevätjuhlista ilman kyyneliä. Lasten laulut, kukkien ja lahjakassien täyttämät pöydät, juhlakenkien kopina isossa salissa. Tänä keväänä näyttää siltä, ettei syksyllä enää tavata.

Lasten kerhon toimitilassa ei järjestetä enää syksyllä kerhoa, ja uusi paikka on sen verran kaukana, ettei kolmen lapsen kanssa kannata lähteä viemään kahta hoitoon kolmen tunnin leikkiajan vuoksi. Kaupungin kerhosta olen yrittänyt saada kerhopaikkaa jo kaksi vuotta turhaan, enkä oikeasti enää keksi, mitä temppuja täytyisi tehdä, kun osa-aikatyö ja opinnot lasten kotihoidon ohella sekä beibi eivät riittäneet perusteluiksi viiden tunnin viikottaiselle hoito-ajalle.

Ensi syksyn suunnitelmat ovat siis (taas) monellakin tapaa auki, mutta osa-aikainen päivähoito alkaa tuntua yhä enemmän varteenotettavalta vaihtoehdolta. Etenkin kohta viisi vuotta täyttävä on ollut tavattoman surullinen ja apea, kun ulkona talviaikaan ei näy muita samanikäisiä lapsia, ja kaverit toinen toisensa jälkeen tuntuvat menevän päiväkoteihin ja perhepäivähoitajille.

Minusta on hienoa, että työn, opintojen ja lasten kotihoidon yhteensovittaminen on ollut joustavaa tai ylipäänsä mahdollista - ja tällä siis lähinnä tarkoitan työskentelyä kerhopäivinä nuorimman päiväuniaikaan ja öisin. Vahva tukiverkko on ollut myös äärimmäisen tärkeä osa tässä palapelissä. Tunnen saaneeni tosi paljon - kaikista rooleistani ja kaikista ihmisistä ympärillämme - mutta näin kevätjuhlien aikaan kiitollisuuden ja kivan kerhovuoden jälkeen pintaan nousee auttamatta myös epävarmuus ja ärtymys.

Esikoinen kysyi, että mihin he kesäloman päätyttyä pääsevät, mutta minä en osannut vastata.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

JUST NYT

$
0
0
Kaksi viikkoa kesälomaa takana. Tai, lomaa ja lomaa, koulu ja työt pyörivät tietysti edelleen taustalla.  Varsinaista kesälomaa tuskin pidän tänä vuonna ollenkaan, mutta hitaat aamut ja kiireettömämmät aikataulut tuntuvat kyllä läpsystä vaihto-kuukausien jälkeen autuailta. Kaksi viikkoa meni enemmän tai vähemmän rattoisasti sairaana, joten kaikenlaiset terassibileet ja Hanami-juhlat jäivät meidän osaltamme nyt kokematta, mutta onneksi meillä ei hinkua sellaisiin olekaan.

Kuten Instagram-kuvista näkyy, olemme päässeet toisinaan uloskin; äitienpäivä meni rattoisasti korkeuksissa turvavaljaissa liidellen, ja shortsejakin on todistetusti käytetty jo tänä kesänä. Tämän valtakunnan pyöräilykausi on sekin korkattu - allekirjoittaneella vuosien tauon jälkeen. Kevätjuhlaitkut ja liikutukset tuli taas koettua eilen, ja hanat aukesivat uudestaan, kun meitä pyydettiin suloisen pikkupojan kummeiksi!

Arkikuulumisista kirjoittaminen on tuntunut vieraalta ja vähän hassultakin, koska meillä eletään monellakin tapaa aika helppoa kautta juuri nyt. Poikien ruokavaliorajoitteet alkavat hiljalleen helpottaa, ja pienempi on uuden, tuhdimmin hiilareita sisältävän dieettinsä vuoksi alkanut nukkumaan öitä heräämättä - halleluja! Minä olen virallisesti tuleva kokelas, ja kaapissa odottava valmistujaismekkokangas tuntuu yhä konkreettisemmalta. Esikoinen täyttää pian huimat viisi vuotta ja jo viikon verran olemme suunnitelleet yhdessä hänen vaaleansinisiä Tuhkimo-syntymäpäiviään. Kolme ja puoli vuotta vanha herra ilmoitti olevansa Suomen oma Jeesus-Batman, nuorin murisee, irvistelee ja kulkee isompien vanavedessä.

Enin osa asioista on aika ihanasti siis juuri  nyt.



PS. Miltei unohdin mainita Instagramin ollessa puheena, ettäInstagramissani on meneillään huikean ihana, graafisen, tanskalaisen OYOY-automaton arvonta. Käykäähän osallistumassa!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

KESÄN ENSIMMÄINEN FILLARIRETKI

$
0
0




Kesä. Voikukat. Lämpö. Ballerinat. Kukkivat omenapuut, puiden lävitse siivilöityvä ilta-aurinko. Ja allekirjoittaneella ensimmäistä kertaa neljään vuoteen: polkupyörä. Hävitin muutossa fillarini lukon avaimen, ja siitä saakka pyörä on niin ikään ollut kellarissa työn alla. Työhuoneen siivouksessa avain löytyi vanhan kodin eteisestä sellaisenaan mukaan pakatusta avainkaapista (olenhan sanonut, että silloin, kun tavarat ovat siellä, missä niiden pitäisi olla, ei niitä koskaan löydä), joten pyöräilykausi oli enää muutamien huoltotoimenpiteiden takana. Heti satulaan noustessani tunsin ja muistin, miksi pidin tästä ennen niin paljon. Kuntopyörän polkeminen on tylsää, mutta voi pojat, hulmuavassa ponnarissa ja ohi vilahtavissa maisemissa on vain sitä jotain.



Oman polkupyöräni ostin varmaan 7 tai 8 vuotta sitten Salon kierrätyskeskuksen pihalta kolmellakympillä, kävin rautakaupassa, hioin, maalasin ja vaihdatin miehellä renkaat. Vaihteeton pyörä on ollut tällaisella hyvän fiiliksen kauppaan, kirjastoon ja satunnaisesti töihin polkevan valinta,  eikä uusi ruostekaan pinnassa niin haittaa, mutta toisinaan olen haaveillut kolmivaihteisesta fillarista.

Tänä kesänä liki viisivuotias esikoinen on innostunut entisestään polkupyöräilystä, ja pyöräileekin toisella, vähän isommalla pyörällä jo ilman apupyöriä. Hyvään palveluun tottunut puolitoistavuotias kiipeää potkupyörää tai potkumopoa mieluummin pyörän istuimeen, ja varovainen 3,5-vuotias kävelee hitaasti Puky XL-potkupyöränsä (saatu Polkupediltä) kanssa. Reipasta tahtia menevän esikoisen ja kyydissä istuvan kuopuksen kanssa matkat ovat olleet nopeita ja helppoja taittaa, ja bonuspuolena on päässyt nauttimaan ihanasta, raikkaasta ilmasta. 3,5-vuotias tuntuu sen sijaan jo pyörän istuimessa, ja itse pelkään monen vuoden tauon jälkeen kaatuvani. Potkupyörällä hän on nyt kulkenut korkeintaan joitain satoja metrejä - ja juuri tällaisina hetkinä huomaa lasten persoonallisuus-ja temperamenttierot; sinnikäs ja liikkuva esikoinen potkutteli kanssani 3,6 kilometrin lenkkipolkkua kaksivuotiaana sellaista vauhtia, etten ollut kiinni saada.



Me olemme viime viikkoina ihan vakavissamme katselleet polkupyörän peräkärryjä (ja laatikkopyörää, mutta se ei ihan sovi budjettiimme), sillä kaksipaikkainen peräkärry tuntuisi ratkaisevan logistisen ongelman, ja vapauttaisi tilaa repulle tai laukuille tarakoilla, siis vaikkapa kauppaostoksille. Peräkärry kaupungissa kuitenkin mietityttää. Mahtuuko sen kanssa ajamaan kapeilla kävelykaduilla? Mahtuuko se helposti ovista sisään ja pyöräkellariin säilöön - ja onko sen liikuttaminen (ilman pyörää) yleensäkin helppoa? Tuleeko peräkärryläisille kuuma? Entä kuinka pitkäikäinen hankinta on? Meillä pienin on toki vasta puolitoistavuotias, mutta kuinka pitkä on oikea pyöräilysesonki lasten kanssa? Eniten minua mietityttää tietysti suuri tila, jonka pyörän peräkärry vaatii, kun tilat ovat pienet. Sanokaahan te, joilla peräkärry on - hitti vai huti? (Ja jos jollain on kohtuuhintainen tarpeettomana, niin let me know.)

Vanhemman pojan Crazy Safety-kypärä saatu Ipanaiselta

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

Sokeriton, viljaton & maidoton vadelmamuffinssiohje

$
0
0


Huhhuh. Viime kuukaudet, suklaiset illat ja tenttikirjojen äärellä norkutut talvikuukaudet tuntuvat näin kesän kynnyksellä kiristävinä housuina ja muutamana ekstrakilona. Minulla on kolme huonoa tapaa: skipata aamupala ja vaihtaa se puoleen pannulliseen kahvia, polkaista illalla Alepaan hakemaan herkkuja kun lapset nukkuvat ja ostaa tai leipoa kahvileipää. Kahvileipä vain kruunaa iltapäivän hiljaisen hetken, kun päivän touhuihin huipentunut lasten (tai yhden lapsen) päiväuniaika koittaa. Tänään kuulin ystäväni aloittaneen Fit Farmin Mama-dieetin ja tykästyneen hyvään ohjelmaan, joten kotiin polkiessani tunsin mieltä polttelevien mudcake-muffinsseista vain syyllisyyttä. (Minä muuten välttelen prosessoituja ja överipakattuja eineksiä ja elintarvikkeita, mutta pullahyllyllä vain esanssisin ja kumisin on parasta. Ihanan kamalaa.)



Muistin bonganneeni jokin aika sitten ohjeen viljattomista, maidottomista ja lisäämätöntä sokeria sisältämättömistä vadelmamuffinsseista, ja niin ryhdyin tuumasta toimeen - ainahan jonkinlainen leipominen ruotsin tenttiin lukemisen voittaa!

Paistoin muffinssejani liian kauan, mikä teki pienimmistä sitkeitä ja kuivempia, ja paistoaika riippuukin siis uunista. Muffinssit saavat kuitenkin jäädä kuohkeiksi. Minä itse olen tosi ihastunut silikoniseen muffinssivuokalevyyn, jonka ostin muutama kuukausi sitten Prismasta ehkä kympillä, ja jonka myötä halusin vähentää sekä rasvan käyttöä (metallivuoan voitelu - etenkin silikoninen kakkuvuoka on ollut hitti!) että syntyvän roskan määrää. Olen monasti tehnyt silikonimuffinssilevyssä (vai miksihän sitä kutsuisi?) uunimunakkaita viikonlopun hitaina aamuina, mutta kananmuna toimi makeankin herkun pohjana ihan ookoosti.



Nirso esikoinen liputti heti muffinssin puolesta, minä jäin vähän kaipaamaan sitä mudcakea. Mutta helppona, nopeana herkkuna makeanhimon iskiessä tämä toimii kyllä. Kokeilin kruunata muffinssini rasvattomalla maitorahkalla, mutta se jos mikä tuntui itsepetokselta.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

KESÄLISTA 2016

$
0
0


Kesän 2016 suunnitelmissa on ainakin.....

Pakolliset hengailupäivät köyhien Rivieralla eli Aurinkolahdessa...

Monen monta kotipihalla syötyä lounasta ja grillikatoksen tehokäyttöä...

Enemmän parisuhdeaikaa. Koko syksy, talvi ja kevät meni läpsystä vaihto-meiningillä, joten kesällä voisimme ihan oikeasti ladata vähän akkuja ennen pimeää ja kiireistä syksyä. Lupasin tarjota ainakin kahdenkeskisen lounaan.



Mökkeilyä eri paikkakunnilla ja roadtrip.

Yksien vaaleansinisten naamiaissyntymäpäivien järjestäminen 5-vuotiaalle (joiden teema on vaihtunut noin 8376352 kertaa, ja joista on puhuttu neljävuotissyntymäpäivien illasta saakka).

Muumimaailma, kesän aktiviteeteista se, josta on puhuttu siitä saakka, kun siellä edellisen ja ensimmäisen kerran kävimme. Rehellisesti sanottuna, ajattelin alunperin paikan tarjoavan lapsiperheiden lomakohteista sen klassinen helppo raha pois-päivän, mutta paikka olikin tosi elämyksellinen ja hyvin toteutettu - emmekä edes ostaneet mitään paikan päältä.

 Kesäkurssit ja kesän lukemiset. Ei siis olla ihan lomalla.


Toivoakseni voisimme viettää kesää myös aiempia kesiä enemmän autotta liikkuen, kun pieninkin on jo puolitoistavuotias eikä kannettavana ole raskausmahaa. Fillarikausi on avattu ja suunnitteilla on mitä ihanampia retkiä kesäisessä kotikaupungissa Helsingissä. Kävimme eilen vertailemassa urheiluliikkeessä peräkärryjä ja koeajolla. Kärrykuume kasvaa.

Haluaisin lisäksi kokeilla jotain ihan uutta - suppausta tai frisbeegolfia vaikka!

Suursiivous. Tietysti. Mitä olisi kesä ilman vimmattua ja mieltä kalvavaa invistelyproggista?

Maalaus. Voi, miten minä haluaisinkaan maalata. (Tämä on vielä neuvotteluasteella.) Tällä hetkellä mietimme keittiön liukuoven poistamista ja uuden jääkaapin sekä pakastimen hankintaa ja sijoittamista liukuoviseinälle, koska jääkaappi on aina turvoksissa mutta kaupasta tarvitsee silti aina jotain - kyllä viisihenkisessä perheessä ruokaa vain kuluu.

Tavata ystäviä. Useammin.

Lukea, lukea, lukea, lukea.....



Nauttia kesästä, väljemmistä aikatauluista ja lasten kesätouhuista. Minusta on vain tavattoman ihanaa seurata heidän iloaan saippuakuplista, nakkien grillaamisesta ja uintireissuista, ihan tavallisista asioista.




Pudottaa paino takaisin viime talven takaiselle tasolle! Aktiivisuusranneke ja aamupuurot ovat taas täällä, mutta suklaa on ollut poissa pelistä k o l m e pitkää päivää. Huhhuh.

Lisäksi lupasimme ainakin käydä veneilemässä, kotieläintilalla, Angry Birds-puistossa, köysiseikkailuradalla, Linnanmäellä ja lasten toiveesta myös lähijunassa. Myös oman lapsuuteni suosikkileikki-ja ajanviettopaikka Töölön Ratikkamuseo on korkattava.

Enolaisen (!) ystävän suosittelema, lähistöllä sijaitseva uusi iranilainen ravintola on ehdottomasti myös testattava.

....Niin, ja tietysti käymme tänäkin kesänä Enossa samaisilla kavereilla kylässä, heillä kun on jotain ennenkuulumattoman hienoa: kesäkanoja ja trampoliini!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

VIIMEIN

$
0
0


Kiitos, kiitos, kiitos, voi kiitos. Ette arvaa, miten ihanalta tämä meistä nyt tuntuu.... Ihanko totta? Kiitos, kiitos, kiitos, kiiiiitos.

Maanantaiaamuna puhelimeen vastatessani näin taivaan aukenevan ylläni. Kaikki epätietoisuus katosi, palaset vain tuntuivat loksahtelevan paikoilleen. Kolmen vuoden sinnikkään hakemisen jälkeen sain viimein kerhopaikat alueen kivoimmasta, ulkoilupainotteisesta kerhosta. En yhdelle, en kahdelle, vaan kaikille kolmelle.

Viisi lapsetonta tuntia viikossa kuulostaa minusta ajalta kouluhommille, töille, kotitöille, rauhallisille kauppareissuille. Aikomuksenani olisi päästä koulusta ensi keväänä (ja hakea seuraavaan, haha), joten ensi vuoden syksyllä meillä toivottavasti puhaltavat monellakin tapaa uudet tuulet; esikoinen aloittaa eskarin ja pojat päiväkodin, mutta pieninkin pääsee harjoittelemaan erilaisia rutiineja yhden lukuvuoden ajan kodin ulkopuolisessa hoitopaikassa, kuin kevyenä laskuna.

Olen sanaton. Vau.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)
Viewing all 245 articles
Browse latest View live